18 Şubat 2021 07:45
Son Güncellenme Tarihi: 18 Şubat 2021 15:21

YÖK'ün online eğitim anketi: Öğrencilerin yarıdan fazlası süreçten olumsuz etkilenmiş

YÖK'ün online eğitim anketine katılan öğrencilerin yüzde 52'si çevrim içi eğitimin eğitim hayatını 'olumsuz' etkilediğini belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, Kovid-19 salgını sürecinde yükseköğretim kurumlarında yürütülen çevrim içi eğitime ilişkin geçen hafta öğrenci ve öğretim elemanlarının görüşlerine başvurmak amacıyla yapılan anketin sonuçları açıklandı.

Bütün üniversiteleri kapsayan anket çalışmasına öğrenci ve öğretim elemanları büyük ilgi gösterdi. YÖK'ün bundan sonraki eğitim öğretim uygulamalarına ilişkin karar verme süreçlerinde önemli yol haritası oluşturacağı belirtilen ankete, 207 üniversiteden 1 milyon 255 bin 22 öğrenci ile 27 bin 820 öğretim elemanı gönüllü katıldı. Anketteki ilgili kısımlar, Sağlık Bakanlığı ile de paylaşıldı.

Türkiye'de yükseköğretime ilişkin "en yüksek katılımlı" ve "hizmet alımı" olmadan yapılan ankete katılan öğrencilerden yüzde 55'inin kadın, yüzde 45'inin erkek, öğretim elemanlarının ise yüzde 43'ünün kadın ve yüzde 57'sinin erkek olduğu ifade edildi.

Katılımcıların yüzde 74'ü lisans, yüzde 22'si ön lisans ve yüzde 1'i doktora öğrencisi, öğretim elemanlarının ise yüzde 45'i sosyal bilimler, yüzde 32'si fen ve mühendislik bilimleri alanlarından.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 17'Sİ, ONLİNE EĞİTİM İÇİN GEREKLİ CİHAZA SAHİP DEĞİL 

Öğrencilerin yüzde 17'si ve öğretim elemanlarının yüzde 3'ü uzaktan eğitime erişimi sağlayan elektronik cihazlarının bulunmadığını, öğretim elemanlarının yüzde 10.4'ü ve öğrencilerin yüzde 3'ü internet erişimlerinin yeterli olmadığını bildirdi.

Öğrencilerin yüzde 52'si çevrim içi eğitimin eğitim hayatını "olumsuz" etkilediğini belirtirken yine öğrencilerin yüzde 27'si bahar dönemindeki eğitim sürecinin "yüz yüze" olmasını, yüzde 47'si "çevrim içi" olmasını ve yüzde 26'sı "karma" yapılmasını tercih etti.

ÖĞRETİM ELEMANLARININ YÜZDE 43'Ü "DERSE KATILIM VE BAŞARI DURUMU AZALDI" DEDİ

Öğretim elemanlarının yüzde 69'u derslere hazırlık çalışmalarına daha fazla zaman harcadığını, yüzde 43'ü öğrencilerin hem derse katılımlarının hem de başarı durumlarının azaldığını ifade etti.

Ankete katılan öğretim elemanlarının yüzde 61'i, çevrim içi eğitim sürecinin, "ders verme dışındaki akademik faaliyetlere etkisinde bir değişiklik olmadığını veya olumlu etkilediğini" belirtti.

"Eğitimleri verimli yürütebilmek için ciddi bir güçlük yaşamadığını" belirten öğretim elemanlarının oranı yüzde 64 oldu. Öğretim elemanlarının yüzde 74'ü, yeni teknolojik ve pedagojik beceriler edindiğini aktardı. 

Öğretim elemanlarının yüzde 61'i, bahar döneminde eğitimlerin "çevrim içi", yüzde 26'sı "karma" ve yüzde 13'ü "yüz yüze" olması gerektiği görüşünü paylaştı. 

Salgın dönemi sonrasında eğitimlerin ise öğretim elemanlarının yüzde 44'ü "yüz yüze", yüzde 56'sı "çevrim içi veya çevrim içi destekli" yapılması görüşünü aktardı.

ONLİNE EĞİTİM SÜRECİNDE DERSLERE HAZIRLIK SÜRESİ

Ankete katılanların yüzde 69’u derslere hazırlık çalışmalarına daha fazla zaman harcadığını belirtti.

ÖĞRENCİLERİN DERSE KATILIMI VE BAŞARI DURUMU AZALDI

Öğretim elemanlarının yüzde 43’ü öğrencilerin hem derse katılımlarının hem de başarı durumlarının azaldığını belirtmiştir. İkinci yaygın yanıtta ise öğretim elemanlarınınyüzde 20’siöğrencilerin derse devam durumu azalmasına rağmen başarı durumunun arttığını bildirmiştir.

Derslerin online yapılıyor olmasının öğrenmeye etkisinin, yüzde 52 oranında olumsuz olduğu görülmektedir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Grevdeki Kadıköy Belediyesi işçileri: Bize rağmen imzalanan sözleşmeyi tanımıyoruz

SONRAKİ HABER

Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa, İstanbul Havalimanı için 230 milyon avro alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...