12 Şubat 2021 23:48
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2021 14:59

Banka müdürü kafasına silah dayadı, savcılık "latife etmiş" dedi

Banka çalışanı Melis B, mobbing nedeniyle şikayet ettiği için başına silah dayayan Turabi K. hakkında suç duyurusunda bulundu, soruşturmayı yapan savcı "latife etmiş" dedi.

Güvenlik kamerası görüntülerinde silah dayama anı.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Koç Holding’e ait ve Türkiye’nin büyük bankalarından biri olan Yapı Kredi Bankası yine bir baskı ve şiddet iddiasıyla gündemde. Bankada birkaç yıl önce baskı ve mobbing nedeniyle bir çalışan hayatını kaybetmişti. Son olarak, bankanın 8 yıllık çalışanı Melis B., Maraş’ta çalıştığı şubeye müdür olarak atanan Turabi K.’nin hakaretlerine ve şiddetine maruz kaldı.

Maraş’ta şubeye müdür olarak gelen Turabi K.’nin şubeye geldiği ilk günden itibaren küfürlü konuşan, çalışanlara hakaret eden biri olduğunu iddia eden Melis B., “T.K’yi 2019 nisan ayında bankoda çalışırken bana ‘Kes lan’ deyip kalem fırlattığı için bağlı olduğumuz sendika BASİSEN’e şikayet ettim. Bu yaşananlar kamera kayıtlarıyla sabitti. BASİSEN’e bir dilekçe hazırladım ve TİS görüşmesinde sendika başkanı Metin Bey şikayet dilekçemi üst yönetime elden verdi. Yönetim ‘Böyle bir şey kabul edilebilir değil biz gerekeni yapacağız’ dedi, aradan epey zaman geçtikten sonra da İnsan Kaynaklarından görevli şubeye geldi. Tek tek bütün personelle konuştu, benimle de konuştu, şube müdürüyle de görüştü. Ve bu kişi uyarı bile almadan konu kapandı. Ancak Turabi K’nin hakaretleri, küfürleri müşterinin önünde bizi küçük düşürecek kadar ileriye gitmişti” diye anlattı yaşadıklarını.

SUÇ DUYURUSUNDAN SONRA TURABİ K. TAZMİNATINI DA ALARAK İSTİFA ETMİŞ

Melis B’nin yaşadıkları sıklıkla tekrar ederken, Turabi K. bir de ‘Hadi git beni şikayet et’ diye Melis B’ye baskısını daha da artırmış. 2020 yılı yaz aylarında geçici görevle şubeye gelen yakın bir arkadaşının müdürün baskısına maruz kaldığını dile getiren Melis B. şöyle devam etti: “Ben kasaya para koymak için kasa dairesine indim. O gün operasyon yönetmeni yoktu, normalde kasa işlemlerinde o bulunur. O olmadığı için müdür bana eşlik etti. Ben aşağıdaydım, para poşetleriyle, yukarından şakalaşma sesleri geliyordu. Müdür aşağı inip ‘Şu yukarıdakini vursam güzel olmaz mı, merkez şubeden bir korona bir de şehit olur’ diyerek küfürlü bir el hareketi yaptı. Ben de ‘Allah korusun’ dedim ve müdür ‘Öyle mi?​’ diyerek güvenlikten silahını istedi. Güvenlik vermek istemedi, ‘Ver lan ben buranın müdürüyüm, her şeyin yetkisi bende’ diyerek silahı aldı; beni omzumdan duvara yasladı ‘Seni vurayım mı’ diyerek silahı kafama dayadı. Bütün bunlar kameraların önünde oldu tabii yine. Bu olay sonrası bankaya şikayet ettim ve banka beni idari izinli olarak apar topar İstanbul’a kardeşimin yanına gönderdi. Müdürün işten atılmasını beklerken müdür çalışmaya devam etti. Öyle olunca savcılığa suç duyurusunda bulundum. Suç duyurusunda bulunduktan sonra müdürü istifa ettirdiler üzerine de ‘Eline sağlık’ der gibi tazminatını verdiler. Şubem değiştirildi benim. 1 ay uzaklaştırma kararı çıkarttırdım, yeni şubede işe başladım, uzaklaştırma kararı bitince bu adam beni bulup yeniden tehdit etmeye başladı. Ben yine durumu bankaya bildirdim, yine bana idari izin verdiler. Bu süreçte hem bankanın hem benim bulunduğum suç duyurusuna da takipsizlik kararı geldi. Takipsizlik kararının açıklaması da ‘Latife amaçlı yapmıştır’ oldu.”

Öte yandan Turabi K'nin soruşturma dosyasına da giren Melis B'ye silah dayama görüntülerine de ulaştık:

MELİS B’Yİ KORUMAYAN BANKA HAKLARINI DA VERMEDİ

Verilen takipsizlik kararına “Benim anlıma dolu silah dayandı. Patlasaydı ‘Aa şaka ile öldürdü’ mü olacaktı” diye tepki gösteren Melis B, Turabi K.’nin tehditlerinin devam ettiğini söyledi. Kardeşinin Turabi K. tarafından telefonla aranarak ‘Neredeyse bulacağım onu, öldüreceğim, hesap soracağım sizden. Ben onun yüzünden işten çıktım’ şeklinde tehdit edildiğini de belirten Melis B. şöyle devam etti: “O konuşmanın ses kayıtlarını aldık ve o kayıtlarla takipsizlik kararına itiraz ettik. ‘Bu adam beni hâlâ öldürmekle tehdit ediyor’ dedik ancak bu itirazımıza da ret kararı verildi. Şimdi ise Turabi K. hakkında ‘Silahla Tehdit’ suçu kapsamında 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi. Adam bana açık açık ‘Hangi şubeye başlarsan başla aynı gün seni bulurum’ diyor. Onun benim hangi şubede olduğumu bilmemesi gerekiyor. Ben bunun için işe başlayamıyordum, idari izinde de maaşım az yatıyordu. Geçinmekte zorlanıyordum. ‘Can güvenliğim yok’ diyerek aralık ayında iş akdimi haklı sebeple feshettim. Ancak banka bu sebebi haklı bulmadı, ‘Biz savcılığa suç duyurusunda bulunduk’ dedi ve hakkım olanı vermedi. İşsizlik de alamıyorum şimdi. Arabulucu görüşmesine gerçekleşti. Yönetim kesinlikle tazminatımın verilmeyeceğini söylemiş. Bu adam suçluyken kendisi istifa ederken tazminatını aldı, benim 8 yıllık emeğimi heba ettiler. Evim hâlâ Maraş’ta, evimi taşıyacak param yok. Bulunduğum yerde ev tutacak param yok. Hayatımın altüst olduğu ile kaldım. Yıllardır ailemden uzakta doğuda çalışıyordum. Şu an haklılığımı ispatlayamıyorum resmen. Tüm haklarım için bankaya karşı da hukuki mücadele başlatacağım.”

Yaşanan olayı ve Melis B’nin iddialarını görüşmek üzere Yapı Kredi Genel Merkezini pek çok kez aramamıza rağmen hiçbir yetkiliye ulaşamadık.

YAPI KREDİ AÇIKLAMA YAPTI: İDDİALAR ASILSIZ, OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Haberdeki iddialara dair aradığımız ancak herhangi bir yetkilisine ulaşamadığımız Yapı Kredi, 13 Şubat günü haberi yapan muhabirimize gönderdiği mailde şu açıklamaya yer verdi:

“Bankamızın, Kahramanmaraş Binevler eski şube müdürü ile ilgili olarak basına yansıyan haberlerini büyük bir titizlikle yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda 13 Şubat 2021 tarihinde, Evrensel Gazetesi’nde yayımlanan 'Banka müdürü kafasına silah dayadı, savcılık 'latife etmiş' dedi' başlıklı haberiniz doğrultusunda tarafımızca bir açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

Bankamız, bugüne kadar tüm çalışanlarına, çalışma barışı, huzur ve güven içerisinde çalışmalarını sürdürebilecekleri bir ortam sağlamış olup, bugünden sonra da bu çalışma ortamının bozulmasına hiçbir şekilde izin vermeyecektir. Bu sebeple, ilgili haberde yer alan bankamız aleyhine asılsız iddiaların reddedildiğini önemle belirtmek isteriz. Bankamız bahsi geçen olay yaşandığında, gerekli tüm hukuki süreçleri özenle yerine getirmiş ve yürütmüştür.

Konuya ilişkin tüm hukuki haklarımızı kullandığımızı ve olayın takipçisi olduğumuzu nezdinizde kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de aşılama süreci hangi aşamada, kime ne zaman sıra gelecek, öncelik durumu nasıl sorgulanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...