09 Şubat 2021 11:14

İzmir'de avukatlar, çıplak aramayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu 

ÇAG, ÇHD, ÖHD ve İHD İzmir Şubeleri İzmir Bayraklı Adliyesi önünde çıplak arama faili olan tüm kolluk memurlarının yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Eda Aktaş/EVRENSEL

Reklam

Çağdaş Avukatlar Grubu, (ÇAG), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri gözaltı ku rumlarında yapılan çıplak arama uygulamasında tepki göstermek için İzmir Bayraklı Adliyesinin önünden basın açıklaması yaptı. Avukatlar açıklaması sonra dilekçe toplayarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını ÖHD İzmir Şube Başkanı Şükran Öztürk okudu. 5 Şubat günü Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak için açıklama yapmak istedikleri esnada 26 kişinin gözaltına ve iki genç kadının çıplak aramaya maruz kaldığını hatırlatan Öztürk, gözaltı kurumlarında yapılan çıplak aramanın bir işkence olduğunu, uluslararası sözleşmelerde de suç olarak gösterildiğini belirtti.

"ÇIPLAK ARAMA İŞKENCEDİR"

Çıplak aramanın gerek fiziksel gerekse manevi olarak kişinin istismarı anlamına geldiğini dile getiren Öztürk, "İnsan onuruna aykırıdır ve kişinin bedenine yönelik bir müdahaledir. Tüm bu sebeplerle; gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz bırakılan mağdur şahıslar adına İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına ÇAG, İHD, ÖHD ve ÇHD olarak suç duyurusunda bulunuyor, yaşanan olaya ilişkin olarak bir adli soruşturma başlatılmasını, olay tarihlerinde görevli olan tüm personelin tespit edilmesini, kamera kayıtlarının emniyetten alınmasını acilen yaşanan olaya ilişkin olarak tüm delillerin bizzat savcılık eliyle toplanmasını talep ediyoruz. Biz hukuk örgütleri olarak sistematik ve cezalandırma amaçlı 'çıplak arama' uygulamasını hiçbir şekilde kabul etmiyor, bu uygulamayı işkence olarak tanımlıyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam