08 Şubat 2021 07:57

İSİG: Ocak ayında en az 199 işçi çalışırken yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İşçilerin yüzde 41’i Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

İnfografi: İSİG Meclisi

Paylaş

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2021 Ocak ayındaki iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı. İSİG verilerine göre ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçilerin yüzde 41'i yaşamını Kovid-19 nedeniyle yitirdi.

İSİG Meclisinin raporuna göre ölenlerin 13’ü kadın, 186’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim, ticaret, enerji ve sağlık iş kollarında gerçekleşti. Konaklama iş kolunda bir çocuk işçi can verdi. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor. Bunların 20’sini 65 yaş üstü emekçiler oluşturuyor. 3’ü Somalili, 2’si Afganistanlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Moldovyalı, 1’i Suriyeli, 1’i Ukraynalı olmak üzere 9 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti.

En çok sağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama iş kollarında gerçekleşen iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yüzde 14’ü sendikalı.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.

MART'TAN BU YANA EN 823 İŞÇİ KOVİD'19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Raporda Kovid-19 nedeniyle işçi ölümlerine özel bir vurgu yapılarak, "11 Mart-31 Ocak salgın sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan ‘çarklar dönsün’ anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçi mahallelerinde hızla yayılmasına neden oldu. Bu dönemde Covid-19 nedeniyle onbinlerce işçi hastalanırken tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti" denildi.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi akademisyenleri: İki yeni fakülte kararı akademik özerkliği yine ihlal etti

SONRAKİ HABER

Avukat Gizem Miran: Adalet Bakanlığı yasal olmayan uygulamalara son versin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...