05 Şubat 2021 10:47

Çanakkale’de pandemi bahaneli Boğaziçi eylemi yasağı

AKP'nin kongreler, TÜGVA'nın eylemler düzenlediği gün, Çanakkale’de pandemi bahanesiyle 15 günlük eylem yasağı ilan edildi. Kentte dün Boğaziçi için yapılan foruma polis müdahale etmişti.

Çanakkale'de Boğaziçi forumuna polis müdahalesi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP'nin birçok ilde kongre, TÜGVA'nın Bursa'da eylem yaptığı gün Çanakkale’de Valilik pandemi bahanesiyle 15 günlük eylem yasağı ilan etti. Kentte dün Boğaziçi için yapılan foruma polis müdahale etmiş ve 9 kişi darbederek gözaltına almıştı. İstanbul Tabip Odası, iktidarın toplantılarına ve eylemlerine hiçbir kısıtlama getirilmezken iktidarın uygulamalarına karşı düzenlenen eylemlere müdahale edilmesine dair "Kapalı salonlarda bulaşmayıp açık alanlarda bulaşan, AKP kongrelerinde bulaşmayıp AKP karşıtı protestolarda bulaşan tehlikeli bir mutasyon mu tespit ettiniz" diye sormuştu.

Çanakkale’de dünkü Boğaziçi Üniversitesi mücadelesi forumuna yönelik polis müdahalesinin ardından Valilik, pandemi gerekçesiyle kentteki eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, kentteki tüm miting, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni vb. türdeki eylem ve etkinlikler ile el ilanı dağıtılmasının, pankart/afiş asma etkinliğinin yasaklandığı duyuruldu.

Yasaklama gerekçesinde, "Ülkemizde de binlerce vatandaşımızın hastalanmasına ve vefat etmesine sebep olan koronavirüs salgınının planlanan bu eylem/etkinlikler nedeni ile başka kişilere de bulaşma riski taşıdığı değerlendirildiğinden, söz konusu eylem ve etkinliklere katılımcı şahıslar ile vatandaşlarımız veya kolluk kuvvetleri arasında istenmeyen olayların meydana gelebileceği sosyal mesafe kuralının ihlal edilebileceği ve bu sebeple enfekte olan insan sayısının artabileceği, kamu sağlığı ve düzeninin tehlikeye düşebileceği öngörülmektedir” denildi.

"İSTİHBARİ BİLGİLER…"

Valilik açıklamasında, pandemi gerekçe gösterilse de ülke gündemine ilişkin olarak protesto etkinlikleri yapılabileceği istihbaratı olduğu da ifade edildi.

Açıklamada şunlar söylendi:

“Özellikle ülke gündeminde bulunan konular da ileri sürülerek protesto amacıyla birtakım eylem/etkinlik yapılabileceğine dair istihbarı bilgiler elde edilmiştir. Milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provakatif eylemlerin önüne geçilmesi, halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği, kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkabileceği, ayrıca terör örgütlerinin karşıt görüşlü gruplara yönelik eylem arayışı içerisinde olduğuna yönelik bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, organizasyona katılacak grup ve şahıslara yönelik olarak birtakım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği;

Bu itibarla; İlimizde milli güvenliğin, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanması, dünya genelinde salgın olarak yayılan virüsün toplum geneline yayılmasının önüne geçilebilmesi, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması kapsamında, Mülki Amirliklerin uygun göreceği etkinlikler hariç olmak üzere; “miting, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni vb. türdeki eylem ve etkinlikler” ile “el ilanı dağıtılmasının, pankart/afiş asma etkinliğinin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11 ’ inci maddesinin (a)-(c) bentleri ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17’nci - 19’uncu maddeleri gereğince Çanakkale il sınırları içerisinde (İl Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 04.02.2021 - 18.02.2021 tarihleri arasında (15) gün süre ile yasaklanması…”

AKP KONGRELER, TÜGVA EYLEMLER YAPIYOR…

AKP, bugün 7 ilde ve birçok ilçede kapalı salonlarda il kadın kolları kongreleri düzenliyor. Erdoğan'ın konuşmasıyla televizyonlara yansıyan görüntülerde, kongrelerde mesafe kuralının hiçe sayıldığı, maske takmayanların yer aldığı görüldü.

Yine bugün Bursa'da TÜGVA'nın bugün sabah namazı sonrası yaptığı, mesafe kuralının hiçe sayıldığı eyleme de hibir müdahale yapılmadı, hatta eylem sonrası çorba bile dağıtıldı.

"AKP KARŞITI PROTESTOLARDA BİR MUTASYON MU TESPİT ETTİNİZ?"

İstanbul Tabip Odası, 3 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemi pandemi gerekçesiyle engellenirken Anadolu Gençlik Derneği üyelerinin İstanbul Üniversitesi önünde eylem yapmasına tepki göstermiş ve soruyu sormuştu:

"SARS CoV-2’de Beyazıt’ta bulaşmayıp Kadıköy’de bulaşan, kapalı salonlarda bulaşmayıp açık alanlarda bulaşan, AKP kongrelerinde bulaşmayıp AKP karşıtı protestolarda bulaşan tehlikeli bir mutasyon mu tespit ettiniz?" (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yanlış vajinal temizlik enfeksiyona neden olabilir!

SONRAKİ HABER

Kadıköy Belediyesinde grev kararı asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...