04 Şubat 2021 14:00
Son Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2021 22:02

Bursa, Çanakkale ve Samsun'da Boğaziçi eylemlerine polis müdahalesinde gözaltılar var

Boğaziçili öğrencilere destek vermek amacıyla Bursa, Çanakkale ve Samsun'da da basın açıklamaları yapılmak istendi ancak polis müdahale etti. Çok sayıda gözaltı var.

Çanakkale (solda) fotoğraf: Evrensel, Samsun (ortada) fotoğraf: Evrensel, Bursa (sağda) fotoğraf: DHA

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma eylemleri yurdun dört bir yanında sürüyor. Bugün de pek çok ilde açıklamalar yapıldı. Ancak Bursa, Çanakkle ve Samsun'da polis açıklama yapmak isteyenlere müdahale etti, çok sayıda gözaltı var.

BURSA'DA GÖZALTINA ALINAN 17 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gösterilere destek vermek için toplanan 17 kişi, polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar geç saatlerde serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu’yu protesto eden öğrencilere destek vermek amacıyla Bursa’da bulunan Görükle Spor Parkında bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen öğrencilere polis müdahale etti. 17 öğrenci polis tarafından darbedilerek gözaltına alındı. Üniversite Kadın Meclisleri tarafından yapılan açıklamada "Bursa'da Üniversite Kadın Meclisleri'nin düzenlediği Boğaziçi eyleminde gözaltına alınan 8'i üyemiz olan, 17 arkadaşımız hemen serbest bırakılsın" dedi.

"GENÇLERDEN KORKMAYIN"

Gözaltına alınan öğrencilerin aileleri, arkadaşları ve CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık destek vermek için Bursa Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı. Emniyet önünde yapılan açıklamada konuşan CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, "Gençlerden korkmayın, gençleri dinlemek gerek. Gençlerin aşşağıya değil ileriye yukarı bakması gerek. Diliyoruz ki bu gerginlik biran önce son bulsun. Öğrencilerin yeri emniyet değil okullarıdır. İstedikleri şey rektörlerini kendilerinin seçmesi ama geldiğimiz noktanın bu şekilde” dedi. 

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, “Öğrencilerimiz bugün haksız yere gözaltına alınmıştır. Ama artık her yer Boğaziçi her yer direniştir. Tüm öğrencilerimizin serbest bırakılmasını istiyoruz. Polis şiddetinin son bulmasını ve kayyum rektörün istifa etmesi çağrısını bir kez daha buradan yineliyoruz” diye konuştu. Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem de “Bu hukuksuzluğa hepimiz karşı çıkıyoruz. İnsanları terörize ederek bu işin içinden bu iktidar sıyrılamaz. Aşşağıya bakmayacağız her zaman yukarı bakacağız. Öğrencilerimizin yanındayız” diye belirtti.

 

Gözaltına alınan 17 kişi geç saatlerde emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. (Bursa/EVRENSEL)


SAMSUN'DA POLİS MÜDAHALE ETTİ, 17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Samsun’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek isteyen öğrencilere müdahale edildi, 17 kişi gözaltına alındı.

Samsun’da üniversite öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik saldırıları kınamak ve öğrencilere destek vermek için kısa bir yürüyüş ve basın açıklaması yapmak için toplandığı İstiklal Caddesi Şehir Kulübü polis tarafından ablukaya alındı.

Öğrencilerin yürüyüş ve açıklamalarına izin vermeyen polis öğrencileri sıkıştırdı. Sloganlarla direnmeye çalışan öğrenciler ve çevrede öğrencileri destekleyen bazı vatandaşlar gözaltına alındı. İstiklal Caddesindeki polis ablukası uzun süre devam etti.

Bazı vatandaşlar polisin öğrencilere müdahale etmesine tepki gösterdi.

HDP Parti Meclisi üyesi Seçkin Kır, HDP Samsun İl Eşbaşkanı Fatma Şençelik, SYKP Samsun İl Eşbaşkanı İlhan Cüre, SYKP üyesi Kürşat Aslan, Halkevleri Eğitim Sekreteri Hüseyin Aksoy, Halkevleri Bölge temsilcisi Kadir İlik’in de aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına aldı. 

Çevrede bulunan bazı kişilerinse öğrencilere yönelik saldırı girişimi engellendi. (Samsun/EVRENSEL)


ÇANAKKALE'DE 9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çanakkale’de üniversite öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi direnişine destek vermek ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemlere karşı bir araya gelerek forum düzenlemek istedi. Polis, foruma giden yurttaşlara otobüs durağında müdahale ederek gözaltına aldı.

Çanakkale’de, Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri, “ÇOMÜ’lü öğrenciler” adıyla forum etkinliği çağrısı yaptı. Boğaziçi sürecinin, öğrencilere yönelik baskı ve saldırı politikalarının, LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcı söylemlerin konuşulacağı forum başlamadan polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. 17:30’da Kordon Boyunda bulunan Truva Atı yanındaki basketbol sahasında yapılması planlanan forum için, bu alanın karşısındaki durakta bulunan yurttaşlara müdahale eden polis gözaltı uygulaması yaptı.

9 kişinin gözaltına alındığı öğrenilen olay çevrede çok sayıda kentlinin gözleri önünde gerçekleşirken, gözaltına alınanlar arasında Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy’un da bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Valilik tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınanlar hakkında idari olarak "pandemi kurallarına uymamak", Cumhuriyet Savcısının talimatı ile de "emniyet görevlilerine mukavemet" ile "2911 sayılı yasaya muhalefetten" işlem yapıldığı belirtildi (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Bahçeli 'yeni anayasa' görüşmesi yaptı

SONRAKİ HABER

Yunan öğrenciler de sokakta: Yunanistan’dan Türkiye’ye öğrenciler kazanacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...