03 Şubat 2021 18:57

ABD, AB ve BM Boğaziçi eylemleri ile ilgili Türkiye'yi kınadı

ABD, Avrupa Birliği ve BM, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik baskılar ve LGBTİ+'ların hedef gösterilmesi ile ilgili Türkiye'yi kınayan açıklamalar yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ve Avrupa Birliği ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Boğaziçi Üniversitesine yönelik baskılara ve LGBTİ+'ların hedef gösterilmesine ilişkin açıklama yaptı. Öğrencilerin meşru toplanma özgürlüğü hakkını kullandığı belirtilen açıklamalarda LGBTİ+ bireylere yönelik nefret söylemlerine tepki gösterildi, öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, öğrencilerin gözaltına alınmasından endişe duyduklarını belirterek "Cinsel azınlıklara karşı nefret söylemini şiddetle kınıyoruz” dedi.

AB: REFORM BEYANINA AYKIRI GELİŞMELER, NEFRET SÖYLEMİ KABUL EDİLEMEZ

Euronews Türkçe'ye açıklama yapan Avrupa Birliği komisyon yetkilileri de "Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye'de devam eden olumsuz gelişmeden ciddi şekilde endişe duymaktadır" dedi. Meşru toplanma özgürlüğü hakkını kullanan öğrencilerin tutuklanması ve İstanbul'da iki ilçede alınan eylem yasağı kararının son derece kaygı verici bir durum olduğu belirtilen açıklamada "Türk yetkililerin AB değerleri ve standartlarına yönelik reform gerçekleşeceği beyanlarına da aykırılık oluşturmaktadır" denildi. 

Gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yapılırken "Polisin düşünce özgürlüğünü kullanan kişilere karşı aşırı güç kullanması, Türkiye’nin aday ülke ve uzun süredir Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerine aykırı olduğunu hatırlatıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada "Bu olaylar sırasında üst düzey yetkililer tarafından LGBT öğrencilere yönelik nefret söylemi ve bir LGBT derneğinin kapatılması kabul edilemez" denildi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da sosyal medya hesabından "Polis şiddeti, toplu gözaltılar, genelleşen terörizm suçlamaları ve LGBT'yi hedef haline getirmek... Yeni pozitif gündem ve reform iradesinin yansıması bu mu?" paylaşımı yaptı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERLİĞİ DE KINADI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMCHR) de gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması ve polisin orantısız güç kullanımına son vermesi çağrısı yaptı. BMCHR, LGBTİ+ bireyleri hedef alan yetkililerin nefret söylemlerini de kınadı.

ÖNCEKİ HABER

Koç Üniversiteliler Dayanışması: Boğaziçi direnişi onurumuzdur

SONRAKİ HABER

Rejecting the “trustee rector,” Bogazici University, students were taken into custody, police used plastic bullets and gas

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...