03 Şubat 2021 16:48

Mezitli'de üretici köylüye karşı "sanayici" ittifakına büyük tepki

Mersin Mezitli’ye bağlı Davultepe köyünde üretici köylü, narenciye bahçelerini imara açan acele kamulaştırma kararına isyan ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇELEBİ
Sedat BAŞKAVAK
Mersin

Mersin Mezitli’ye bağlı Davultepe köyünde 2018 yılından bu yana ilçedeki küçük sanayi dükkanlarının bir araya toplatılması amacıyla site için girişimlerde bulunuluyor. Sanayi sitesi için seçilen tarım arazisinde 3 bini zeytin ağacı, 60 bine yakın narenciye ağacı bulunuyor. 200 yıldır bölgede yaşayan halk, 360 dönümlük arazi için Cumhurbaşkanı kararnamesi ile acil kamulaştırma kararına büyük tepki gösteriyor. 

Tapulu arazilerinde yıllardır başta limon olmak üzere, zeytin üretimi yapan köylüler “Bize işgalci diyorlar, tapulu arazide işgal mi olur” diyerek Mersin Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması yaptı. 

Köylüler adına, Eski Davultepe Belediye Başkanı Ahmet Erşahin konuştu. Erşahin, “Bütün siyasi partiler oy birliği ile bu kararı onadı. Bahçelerimizi tarımdan çıkarıyorlar, en aşağıdan valiye kadar herkes bu işin müsebbibidir. Yıllara yayılacak iş AKP, MHP ve CHP’li yöneticilerin eliyle 2 ayda geçirildi. Şimdi ‘Kamu yararı var’ denilerek acele kamulaştırma kararı ile yurdumuz elimizden alınmak isteniyor. Bu ülkenin açı doyurulur da gözü açı ve zengini asla doyurulmaz. O nedenle gelin uzlaşalım diyenlere de açıkça söylüyoruz bizim uzlaşacak bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı.

"KAMU YARARINDA MENFAAT OLMAZ"

Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Bünyamin Günel’in “Cumhurbaşkanının kararı dinlemiyorlar” diyerek demagoji yaptığını söyleyen Erşahin, “Kamu yararında menfaat olmaz, ticaret olmaz. Madem kamu yarı var neden orman ve hazine bunlara yer vermiyor? Bu tamamen kamu yararı değil ticaret var. Bizler hepimiz Cumhur İttifakının üyeleriyiz. Yalan yanlış karar aldılar, götürdüler; cumhurbaşkanımızın önüne koydular, sonucunda bakanı da yanılttılar cumhurbaşkanını da yanılttılar” dedi. 

AV. ERŞAHİN: 2 KİLOMETRE YAKINDA HAZİNE ARAZİSİ VAR

Başta Davultepe’de köylülerin avukatlığını yapan Kübra Erşahin, “40 bin limon ve zeytin ağacına kıyarak yok, 400 dönümlük küçücük sanayi sitesi yapmaya kalkanlar; göz boyamak, şirin görünmek için bu bölgeye meslek lisesi, cami, banka, otel yapacaklarını söylüyorlar” dedi. Bölgede 3 camii, 1 imam hatip, 4 meslek lisesi olduğunu kaydeden Erşahin şöyle konuştu:

“Bu alanın bir önceki hali organize sanayi tarım ve entegre alanıdır. Bugün olduğu gibi acele kamulaştırma kararı verilmedi. Vatandaşların tapularına şerh konulup kesime hazırlanmadı vatandaşın isteğine bırakıldı. Vatandaş isterse kendi taşınmazı üzerinde tarıma uygun tesisler yapabilecekti isterse de tarım yapabilecekti. Ancak vatandaşlar buna rağmen ağaçlarını söküp tarıma uygun fabrika yapmadı. Bu verimli topraklarımıza yetkili merciler; imar planında ‘kentsel servis alanı’ işaretleyerek, ‘Mezitli küçük sanayi sitesi’ yapmaya karar vermişlerdir. Bununla da yetinilmeyerek hukuku çiğneyerek acele kamulaştırma kararı verilerek vatandaşların ağaçları sayılmaya ve kesime hazırlanmıştır. Bu süreçte ÇED raporu alınmadan, Mersin İl Tarım Müdürlüğü toprak koruma kurulu bu arazi hakkında 'tarıma elverişsiz kıraç arazidir' şeklinde rapor düzenlemiştir. Küçük sanayi sitesi yapılması planlanan alanın çok değil 2 kilometre yukarısında devlete ait hazine ve orman alanları bulunmaktadır. Neden bu projenin devletin hazine alanlarında değil de vatandaşın özel mülkiyetinde yapılması planlanmaktadır?​”

MHP-CHP-AKP EL ELE VERDİ

“Bu alanın acele kamulaştırılması için yöremizde aciliyeti gerektiren kamulaştırma kanunu 27/2. –maddesi gereğince ‘Doğal afet, mücbir sebep, yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine bakanlar kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda’ gerekli olan hiçbir durum yoktur. Bu dükkanları rant uğruna dışarıdan iş adamları ve Ankara’ya durumu yanlış aksettiren siyasiler almıştır. Yapılması planlanan Küçük Sanayi Sitesinin Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, MHP Mersin Büyükşehir Belediyesi meclis üyesidir. Küçük Sanayi Sitesinin Başkan Vekillerinden Ahmet Serkan Tuncer Mezitli CHP ilçe başkanıdır. Diğer Başkan Vekili Erhan Contar AK Parti Mersin Büyükşehir Belediye meclis üyesidir.”

KÖYLÜ TEHDİT EDİLİYOR

Kooperatifin kredi çekmek için vatandaşların tapularını ipotek vermek istediğini kaydeden Erşahin, “Bu sebeple vatandaşlar tehdit edilerek kooperatif tarafından tapularımız istenmektedir. Kanuna göre kamulaştırma işlemi yapılmadan önce yapılması gereken ilk şey kamu yararı kararından da önce yeterli ödeneği temin etmektir. Yeterli ödenek temin edilmeden vatandaşların hem etinden hem sütünden faydalanılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca kamulaştırma yapma yetkisi büyükşehir belediyesine verilmiş iken neden Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinin Başkanı özne olarak her yerde karşımıza çıkmaktadır. Mezitli Küçük Sanayi Sitesinin yönetimi, kendi arasında aldığı kararları siyasi gücünü ve nüfuzunu kullanarak Mersin’de yerel yöneticilere uygulatmaktadırlar” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

35 baro başkanı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek açıklaması yaptı

SONRAKİ HABER

HDP'li Oluç: İktidarı değil demokrasiyi güçlendirecek bir anayasaya ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...