22.01.2021 04:30

Kültür Bakanının sanatçıdan haberi yok!

Kültür Bakanlığına "Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti, kaçı güvencesiz iş havuzuna dâhil oldu?” diye soruldu, Bakanlığın yanıtı sonucun bilinmediğini ortaya çıkardı.

Kültür Bakanının sanatçıdan haberi yok!

Fotoğraf: Pixabay

Cansu ERTAŞ
Ankara

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, pandemi sürecinde ağır darbe yiyen kültür-sanat alanında kaç kişi çalıştığı ve işsiz kaldığı sorusuna yanıtı, kültür-sanat alanında çalışan kişi ve işsiz sayısının bakanlıkça bilinmediğini gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi,  2021 bütçesi görüşmelerinde “Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti, kaçı güvencesiz iş havuzuna dâhil oldu?” sorularını yöneltti. Bakan Ersoy tarafından gönderilen yanıtta, “Çalışanların sigortalanması konusu esasen Bakanlığımız görev alanında bulunmamakla birlikte kültür endüstrileri sektörlerindeki iş kollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik edinilmesi amacıyla Bakanlığımızca ‘Kültür Endüstrileri İşgücü Raporu’ hazırlanması için çalışma başlatılmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlardan edinilen istatistiki veriler ve anket çalışmalarından faydalanılarak hazırlanacak raporda, sektör çalışanlarının sigortalılık durumları, kayıt dışılık oranları ve pandeminin etkileri yer alacaktır” dedi.

Bakanlığın yanıtı kültür sanat alanında kaç emekçinin çalıştığının dahi bilinmediğini ortaya çıkardı.

Bakanın yanıtına tepki gösteren CHP’li İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçılar ve sanat emekçilerinin en büyük sorunu için 18 yıldır hiçbir şey yapmadığını itiraf ettiğini belirterek, “18 yılda Kültür endüstrileri sektörlerindeki iş kollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik çalışması yapılmadıysa, ne yapıldı?” diye sordu. İlgezdi, sanatçıların ve sanat emekçilerinin kayıt dışı çalışma ve sigorta sorunları konusunda topu Çalışma Bakanlığına atan Kültür Bakanlığı’nın sektör çalışanları için pandemide olduğu gibi sonrasında da kör, sağır ve dilsizi oynamaya devam edeceğini söyledi.

{{422688}}

{{410723}}

{{415967}}

{{415226}}

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.02.2026 16:01 / Güncelleme: 18:20

Bayhan'dan açlık ücreti dayatmasına tepki: Saray milyonlarca işçiye yüzde 28'i reva görüyor

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yüzde 28’lik zam dayatmasını eleştirerek, işçi ve emeklilere açlık ücreti reva görüldüğünü söyledi.

06.02.2026 16:17

İHD İzmir Şube: Adalet için mücadelemizi sürdüreceğiz

IHD İzmir Şubesi, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında konteyner kentlerde süren yaşam koşullarına, eğitim ve sağlığa erişimdeki engellere, ekolojik yıkım ve cezasızlık politikalarına dikkat çekti.

İHD İzmir Şube: Adalet için mücadelemizi sürdüreceğiz
06.02.2026 16:40

'Nişanlım depremde öldü' diyerek dolandırdı: Sosyal medya fenomenine hapis cezası

Kadınları depremde nişanlısını kaybettiğini söyleyerek dolandırdığı belirlenen sosyal medya ünlüsü Yunus Okan’a, nitelikli dolandırıcılık suçundan 2 yıl 1 ay hapis ve 208 bin TL adli para cezası verildi.

“Nişanlım depremde öldü” diyerek dolandırdı: Sosyal medya fenomenine hapis cezası

Fotoğraf: DHA

06.02.2026 10:35

300 kişiyi işten çıkaran Amazon 200 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Washington Post’ta yüzlerce çalışanın işten çıkarılmasının ardından Amazon, yapay zekâ ve robotik alanına 200 milyar dolarlık yatırım planını duyurdu.

300 kişiyi işten çıkaran Amazon 200 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Fotoğraf: Evrensel

06.02.2026 18:13

Edremit Demokrasi Platformu: Gözaltı ve tutuklamalar derhal serbest bırakılsın

ESP’ye yönelik gözaltı ve tutuklamaları protesto eden Edremit Demokrasi Platformu, tüm gözaltı ve tutuklamaların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Edremit Demokrasi Platformu: Gözaltı ve tutuklamalar derhal serbest bırakılsın

Fotoğraf: Evrensel

06.02.2026 16:01

Resmi yazı yok, toplantı var: Araplar Boğazı’nda ÇED dayatması

Çanakkale’de Araplar Boğazı’ndaki kalker ocağı kapasite artışı için yapılan ÇED toplantısı tepkiyle karşılandı. Köy muhtarlığına resmi bildirim yapılmadığı belirtilirken, çevreciler toplantının iptalini istedi.

Resmi yazı yok, toplantı var: Araplar Boğazı’nda ÇED dayatması

Fotoğraf: Evrensel 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!