21 Ocak 2021 23:12

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç: Milyonlar sağlık kapsamı dışında

GSS prim borcu olanlar artık kamusal sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Bunun kabul edilemeyeceğini belirten ATO Başkanı Ali Karakoç, “Sağlık hizmetleri herkes için ücretsiz olmalı" dedi.

Ali Karakoç fotoğrafı: MA & Arka plan fotoğrafı: pxhere

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar yeni yıldan itibaren kamusal sağlık hizmetinden faydalanamayacak. GSS borcu olanların sağlık hizmetine erişebilmesi için borçlarının ilk taksidini ödemesi ve 2 aydan fazla borcu olmaması şartı getirildi. Düzenlemeyle borcu olanlar ya bu borcu ödeyecek ya da ceplerinden para ödeyerek ancak sağlık hizmeti alabilecek.

EN AZ 6 MİLYON KİŞİ SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANAMAYACAK

Düzenlemeyle pandemi koşullarına rağmen en az 6 milyon emekçinin sağlık hizmetinden faydalanamayacağına dikkati çeken Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, salgının da devam ettiğini hatırlatarak “Sağlık hizmetleri herkes için ücretsiz olmalı. Bu düzenleme insan hakları ihlalidir” dedi.

2018’deki TÜİK verilerine göre ülkede 11 milyon kişinin GSS kapsamının dışında kaldığını ortaya koyduğunu belirten Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, bu kişilerin primini ödeyebilenlerin yüzde 15’i olduğunu söyledi. GSS prim borçlarının geçmiş yıllarda bir süreliğine ertelendiğini hatırlatan Karakoç “2020’nin aralık ayında ise GSS prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden artık faydalanamayacağı ortaya çıktı. Örneğin, siz BAĞ-KUR’lusunuz. Kendinize çalışıyorsunuz ya da günübirlik işlerde çalışan kadınlar var. Bu kişiler bu primi ödeyebilecek gelirden yoksun kaldıkları zaman sağlık hakkından yararlanamıyor. Bunun dışında liseyi bitiren ve çalışmayan 20 yaşının üstündeki işsizler, yine üniversiteyi bitirip 24 yaş üstünde olan işsizler bu GSS prim borcunu ödeyemiyorlar. Dolayısıyla sağlık hizmetinden faydalanmıyorlar” diye konuştu.

"SAĞLIK HARCAMASI, TOPLANAN VERGİDEN AZ"

2018’den sonra TÜİK’in sağlık verileri İstatistiğini yayımlamadığına dikkat çeken Karakoç, “O yüzden 2019 ve 2020 yılına dair bir bilgimiz yok ne yazık ki. 2018 verilerine baktığımızda 69 milyon yurttaş, GSS prim borcunu ödemiş. Ödediği bu prim borcu SGK’nin çatısı altında bir fonda birikmiş oluyor. 69 milyon yurttaşın ödediği bu prim borcu da 107 milyar TL olarak birikmiş. Ama 2018 yılında 83 milyon yurttaşın bütün sağlık gideri 84 milyar TL. Yani yurttaşların ödediği GSS primleri, yıllık yurttaşların sağlık giderinden yaklaşık olarak 23 milyar TL fazla. Yurttaşın verdiği sağlık vergisi, devletin harcadığı sağlık giderinden daha fazla. Dolayısıyla bu durumda hâlâ işi olmayan ve yoksul yurttaşlarımız prim borcunu ödemiyor diye sağlık hizmetinden mahrum bırakılmaları kabul edilemez. Bugüne baktığımızda yaklaşık 6 milyon kişi üstelik pandemi koşullarında sağlık hizmeti alamıyor. Bu bir insan hakları ihlalidir” dedi.

"SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ OLMALI"

Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl da devam edecek olan bir acil sağlık krizi olduğuna vurgu yapan Karakoç, “Biz sağlık hizmetini bir hak olarak görüyoruz. Sağlık için ekstra devletin yurttaşlarından bir vergi almasına karşı çıkıyoruz. Her vatandaş mutlaka ve mutlaka ücretsiz olarak ve herhangi bir prim borcu ya da vergi ödemeyerek sağlık hizmetine ulaşmalı. Herkesin anayasal hak olan sağlık hakkına erişimi ve sağlık hizmetinden faydalanabilmesi gerekiyor. Fakat geldiğimiz durumda sistem bu şekilde işlemeye devam ediyor” dedi. Asgari ücret zammıyla birlikte aylık prim ödeme borcunun 107 TL’ye yükseldiği bilgisini veren Karakoç “Bunu aylık olarak ödemeyen yurttaşlar sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Sağlık kuruluşlarına başvurduklarında provizyon alamıyorlar ancak ceplerinden ücret vererek hizmet alabiliyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

PARAN YOKSA SAĞLIK YOK

DİSK Araştırma Merkezine (DİSK-AR) göre işsizlik oranı yüzde 27’lere çıktı. İşsizliğin artmasıyla birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini ödeyemeyen milyonlarca emekçi yeni yapılandırma düzenlemesiyle birlikte sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldı. Geçen yıl ocak ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile GSS primi borcu bulunan yaklaşık 6 milyon kişinin sağlık hizmetlerinden yıl sonuna kadar yararlanabilmesinin önü açılmıştı. Ancak 31 Aralık’ta bu sürenin sona ermesiyle birlikte ağustos 2020 öncesine ait kesinleşmiş tüm prim borçları otomatik olarak yeniden yapılandırıldı. Fakat sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için koşul getirildi. Son düzenlemeye göre borcunu yapılandıran kişilerden ancak ilk taksiti ödeyenler ve cari dönemde 60 günden fazla borcu olmayanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu durum milyonlarca kişinin GSS kapsamında olup borçlu duruma düşmesine ve devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamamasına neden oldu.

ÖNCEKİ HABER

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Tatilde çekirdek aile dışında bir araya gelinmesin

SONRAKİ HABER

85 yaş üzerindekiler ile eczane çalışanları Kovid-19'a karşı aşılanmaya başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...