21 Ocak 2021 09:17
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ocak 2021 13:41

Evrensel çizeri Sefer Selvi "Cumhurbaşkanı'na hakaret" davasından beraat etti

Evrensel çizeri Karikatürist Sefer Selvi “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti. Kararda "‘Cumhurbaşkanının, eleştirilere daha çok katlanması gerekir’ denildi.

Sefer Selvi | Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Gazetemiz Evrensel'de çizen Karikatürist Sefer Selvi, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 8 Ocak’ta beraat etti. Kararda, "kırıcı, şoke edici veya rahatsız edici" ifadelerin de ifade özgürlüğü kapsamında olduğu vurgulandı.

MAHKEME: MİZAH İÇEREN SİYASİ ELEŞTİRİ

Beraat kararında iddianameye konu karikatürlerde yer alan ifadeler incelendiğinde, bu ifadelerin aynı zamanda mizah içeren siyasi eleştiri mahiyetinde olduğu belirtilerek “İfadelerin katılan açısından rahatsız edici mahiyette olduğu mutlak ise de, aynı zamanda siyasi görevleri de bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin başı olan Cumhurbaşkanının, görevi itibariyle, normal kişilere nazaran, bu eleştirilere daha çok katlanması gerektiği, açıkça sövme veya onur şeref ve saygınlığa saldırı niteliği olmayan, bu ifadelerin atılı suçu oluşturmadığı anlaşıldığından, sanığın unsurları oluşmayan atılı suçtan beraatine” denildi.

"ŞOK EDİCİ" SÖZLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA

Kararda, "Demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden birini ve toplumun ilerlemesi ve bireyin özgüveni için gerekli temel şartlardan birini teşkil eden ifade hürriyeti sadece kabul gören veya zararsız ve kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil aynı zamanda kırıcı, şoke edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerlidir. Bunlar demokratik bir toplumun olmazsa olmaz tolerans ve hoşgörüsünün gereklidir" ifadelerine yer verildi. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de yaptığı paylaşımda  "2014’ten itibaren çizdiği 11 karikatürü 11 Eylül 2019 tarihli davaya konu edilen @evrenselgzt çizeri @SeferSelvi_ “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılandığı davadan 8 Ocak’ta beraat etti. Kararda, “şok edici” sözlerin de ifade gözgürlüğü güvencesinde olduğu vurgulandı #TCK299" dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadına şiddetten yargılanan Oyuncu Ozan Güven hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Tatilde çekirdek aile dışında bir araya gelinmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...