21 Ocak 2021 07:30

Bornova Belediyesinde TİS anlaşması işçilerin onayı ile sağlandı

Bornova Belediyesinde çalışan 1600 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesinde anlaşma sağlandı. Belediye ve Genel-İş arasındaki sözleşmenin maddeleri işçilerin kararlı duruşu ve onayı ile kabul edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Bornova Belediyesi ve Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında görüşülen, 1600 işçiyi kapsayan ve toplu sözleşmede işçilerin onayı ile anlaşma sağlandı. Tutanak altına alınan sözleşmenin imza töreni ise yakın zamanda yapılacak. Sözleşme, KHK ile taşerondan kadroya geçen işçiler için ilk özgür sözleşme olma özelliğini taşıyor.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube, tutanak atına alınan sözleşme sonrası birimlerde toplantılar yaptı. Temizlik İşleri şantiyesinde yapılan toplantıda konuşan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu, işçilerin yılladır kadro ve özgür sözleşme hakkı için mücadele ettiğini söyleyerek sözlerine başladı.

“SÖZLEŞMEYİ İŞÇİLER İMZALADI”

Taslağın işçilerle birlikte hazırlandığını hatırlatan Nazlıoğlu, “Biz bu zamana kadar mağdur oluşumuzun karşılığını istiyoruz dedik. Ekonomik krizin altında ezilen işçi sınıfının artık hakkını alması gerektiğine inandığımızı söyledik ve Türkiye’nin en iyi sözleşmelerinden birisini yaptık. Sözleşme artık bizlerin istediği gibi tutanak altına alındı. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde biten ya da bitmek üzere olan toplu sözleşmeleri var. Onlarca yıldır sözleşme yapan yerler bile bizim kadar kazanım sağlayamadı. İlk özgür sözleşmemizde en düşük alan grubun günlük yevmiyesi 185 lira oldu. Bu işçilerin başarısı, bizler sadece vesile olduk. En iyi sendikacısı, temsilcisi de olsak bir yere kadar bu işi götürebilirdik. Bunu sizlerle birlikte yaptık. İşçiler olarak toplu sözleşmenin ve bizim arkamızda durmasaydınız bunu yapamazdık” diyerek sözleşmeyi işçilerin imzaladığını söyledi.

Daha sonra söz alan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, TİS taslağı hazırlanmadan önce işyerlerinde komiteler kurulduğunu söyleyerek, maddelerin işçilerin sorunları ve talepleri ile hazırlandığın ifade etti. İşçilerin kendi iradesi ile hazırlanan taslağın yine işçilerin kararlı duruşu sayesinde imzalandığını belirten Genç, “Bu toplu sözleşmeyi şube yönetimi değil işçiler imzaladı” dedi.

“VERGİ KESİNTİLERİ VE ENFLASYONA EZDİRMEDİK”

Genç, “Vergi kesintileriyle aralık ayına geldiğimizde ücretlerimiz kalmıyordu. Bunu engellemek için taban yevmiyelerimiz ve ikramiyemiz dışında yemek, yol, gıda, yakacak, eğitim gibi tüm yan sosyal haklarımız net üzerinden hesaplanacak. Böylelikle ücretlerimizi vergiden bir nebze korumuş olduk. 40 ayrı ücretin ve 120 tane görev tanımının olduğu bir yerde bunları dengelemek için görev tanımlarına göre gruplar oluşturduk ve belediyedeki tüm birimlerde aynı işi yapan işçiler aynı ücreti alacak. Yani eşit işe eşit ücret talebimizi artık sözleşmeyle birlikte güvence altına aldık. İkramiyemiz ise 52 günden hesaplanacak” diye konuştu.

Sözleşmede ayrıca temizlik, koku, iş riski gibi maddelerinde geçtiğini aktaran Genç, “Sözleşmemiz 1 Temmuz 2020 itibariyle geçerli olup 30 Haziran 2021’e kadar yani birinci yıl için bu şekilde geçerli olacak. Brüt olarak en düşük yevmiye 185 lira oldu. İkinci yılımızda ise herkese brüt bin lira zam talebimiz kabul edildi ve ikramiyelerimiz yine 52 günden hesaplanacak. Ayrıca ikinci yılda yandan aldığımız tüm sosyal yardımlara da enflasyon oranında zam yapılacak. Bunları hepsini sizin örgütlü durmanız sayesinde aldık. İşçinin talebine duyarsız kalmayan belediye başkanına da ayrıca teşekkür ederiz” dedi.

SÖZLEŞMEDEN İŞÇİLER MEMNUN

Sözleşmeyi değerlendiren İsmail Kara, “15 yıldır temizlik işlerinde çalışıyorum. Sözleşme zaten bizim istek ve taleplerimizle hazırlanmıştı. İyi bir süreç geçirdik. Beklentimizi karşılayan bir sözleşme oldu. Çok memnunuz. Tüm arkadaşlarıma, sendika yönetimine ve belediye başkanına teşekkür ediyorum” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALACAĞIZ”

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Bornova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü İşyeri Temsilcisi Aziz Ünal da “Geneline baktığımız zaman yılların verdiği mağduriyet vardı. Zor ve kötü şartlarda çalışıyoruz, emeğimizin mücadelesini veriyoruz. Toplu sözleşmemiz ise bunun karşılığını almamızı sağladı. Çok emek ve az ücret karşılığında çalışıyorduk ama şu anda emeğimizin karşılığı olan ücreti almaya başlayacağız” diye konuştu.

“ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ İLE HAKLARIMIZI ALDIK”

Metin Sucu ise “12 yıldır temizlik işlerinde çalışıyorum. Yıllardır kemer sıkarak zor hava şartlarında hizmette bulunduk ancak haklarımızı alamıyorduk. Şu an ise örgütlü mücadelemiz ve sendikamız sayesinde haklarımızı aldık. Sözleşmeden hepimiz çok memnunuz. Örgütlü mücadele olduğu ve işçilerle ortak akılla süreç yürütüldüğü zaman sonuç iyi çıkar” dedi.

Murat Çetinkaya da “Yaklaşık 9 yıldır burada çalışıyorum. Haklarımız için yıllarca mücadele ettik ve sonunda kazandık. Sendikamız ve işçi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Reklam