20 Ocak 2021 16:14

Joe Biden'ın ABD Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmanın tam metni

ABD'nin 46'ncı Başkanı olarak yemin eden Joe Biden, yaptığı ilk konuşmada birlik mesajı vererek "Söz veriyorum, tüm Amerikalıların başkanı olacağım" dedi.

Fotoğraf: EPA - Patrick Semansky/AA

Paylaş

ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden, Kongre binasında düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 46'ncı Başkanı oldu. Biden, "Başkan" ünvanıyla yaptığı ilk konuşmada birlik mesajı vererek "Söz veriyorum, tüm Amerikalıların başkanı olacağım" dedi.

Joe Biden'ın ABD'nin 46'ncı Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmanın tam metni şöyle:

“Bu Amerika’nın günüdür. Bugün demokrasinin günüdür. Bugün tarihin ve umudun günüdür. Yenilenme ve kararlılığı günüdür. Yıllardır Amerika sürekli bu şekilde test edildi ve zorlukların üstünden geldi. Bugün yalnızca bir adayın zaferini kutlamıyoruz. Bir amacın zaferini, demokrasinin zaferini, halkın iradesini kutluyoruz. Halkın iradesi duyuldu ve halkın iradesine saygı duyuldu.

Tekrar demokrasinin değerli olduğunu öğrendik. Demokrasi değerlidir, demokrasi kırılgandır. Ve şimdi dostlarım demokrasi başarısını kanıtladı.

Şimdi, yalnızca birkaç gün önce tam da burada şiddet yaşandığını görmüştük. Tanrı’nın altında bir ulus olarak bölünmez bir şekilde bir araya geldik. Ve gücün, uzun zamandır olduğu gibi aynı şekilde bir başkandan bir başkana geçtiğini gördük. Amerika cesurdur, olaylara olumlu bakar. Biz ne olabileceğimizi ve ne olmamız gerektiğini biliyoruz ulus olarak. Bugün iki partinin de adaylarına kalbimin derinliklerinden gelen şükranla teşekkür ediyorum.

Ve şunu biliyorum. Anayasamızın esnekliğinin ve ulusumuzun gücünün, Başkan Carter’ın da belirttiği gibi bizimle olduğunu biliyoruz. Bugün bizimle olmadı ancak kendisine bu ulusa yaptığı katkılardan dolayı selamlarımızı gönderiyoruz.

Ben bir yemin ettim. Bu başkanlık yeminini ilk kez George Washington etmişti. Amerika’nın hikayesine bakacak olursak bazı başkanlara dayanmadığını, hepimize dayandığını görürüz. Amerika hepimizin üstünde yükseliyor. Biz halk olarak daha mükemmel bir birlik arıyoruz. Bu harika bir ulus ve biz iyi insanlarız.  Yüz yıllardır mücadelelerimiz barışta ve savaşta sürüyor. Çok fazla aşama kaydettik. Hâlâ yapabileceğimiz çok fazla şey var ve önümüze bakıyoruz.

Çok fazla şeyi iyileştirmemiz, yeniden inşa etmemiz ve kazanmamız gerekecek. Tarihte çok az sayıda kişi, şu an yaşadığımız zamana kıyasla, daha fazla zorlukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Yüz yılda bir virüsler bu şekilde pandemi oluştururlar. Amerika bir yıl içinde 2. Dünya Savaşı’nda kaybettiği kadar insanı kaybettik. Milyonlarca işi kaybettik, pek çok kişi iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Irksal adaleti aradık. Bu bizi harekete geçiriyor. Biz tüm insanlar için adaleti arıyoruz ve aramaya devam edeceğiz.

Biz hayatta kalmak için mücadele veriyoruz şu an. Siyasi ırkçılığın, siyasi aşırıcılığın ötesine geçmeye çalışıyoruz. Ülke içi terörün ötesine geçmeye çalışıyoruz, bunu yenmeye çalışıyoruz ve yeneceğiz de.

Bu zorlukları yenebilmek için, Amerika’nın ruhunu yeniden iyileştirebilmek için kelimelerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Demokrasiye inancımızı yenilememiz, birleşmemiz gerekiyor. Birliğe ihtiyacımız var.

1963’te Abraham Lincoln bir belge imzalamıştı. Yine Ocak ayındaydı. Şunu söylemişti: “Eğer benim adım tarihe yazılacaksa işte bu sözleşmeden dolayı yazılacak ve tüm ruhum burada yer alıyor.” Bugün yine bir ocak ayındayız ve ruhum burada. Tüm ruhumla halkımızı bir araya getirmek, birleştirmek istiyorum ve tüm Amerikalıların bu amaç doğrultusunda bana katılması çağrısında bulunuyorum.

Düşmanlarımızla mücadele etmek için, nefretle mücadele etmek için, aşırıcılıkla, hukuksuzlukla, şiddetle, hastalıklarla, işsizlikle mücadele etmek için bir arada olmamız gerekiyor. Bir araya gelerek önemli, harika şeyler yapabiliriz. Yanlış şeyleri doğru hale getirebiliriz, istihdamı artırabiliriz, çocuklarımıza güvenli okullarda eğitim verebiliriz, bu ölümcül virüsün üstesinden gelebiliriz, orta sınıfı tekrar oluşturup herkese sağlık sigortası verebiliriz. Irkçılığın da üstesinden gelerek Amerika’yı bir kez daha dünyadaki iyiliğin temsili haline getirebiliriz.

Birlikten bahsediyorum. Bu, bugünlerde bazı kişilere saçma bir fantezi gibi gelebilir. Virüsün bizi ne kadar etkilediğini, bazı güçlerin bizi nasıl böldüğünü biliyorum. Ama bu yeni değil. Tarihimiz zaten sürekli mücadelelerle dolu. Amerika’nın eşitliğe dayalı idealleriyle, ırkçılık, korku, şeytanlaştırma her zaman mücadele halinde olmuştur. Bunlar bizi yok etmeye çalışıyorlar. Bu mücadele yıllardır devam ediyor ve zafer tam da garanti altında değil. 11 Eylül’ü hatırlayın, pek çok zorluk yaşandı ve iyi melekler bizi her zaman korudu, başarılı oldu. Yeterince kalabalık olduğumuzda başarılı olabiliyoruz ve bunu şu anda yapabiliriz. Tarih, inanç, akıl, birliğe işaret etmektedir. Biz birbirimizi düşmanlar olarak değil komşular olarak değerlendirebiliriz. Birbirimize onurla, saygıyla davranabiliriz. Güçlerimizi bir araya getirip harareti dindirebiliriz. Ve birlik etrafında kenetlenebiliriz. Aksi takdirde barış olmayacaktır, ilerleme olmayacaktır. Yalnızca öfke ve kaos egemen olacak. Şu an tarihi bir andayız. Krizler ve zorluklar var önümüzde. Birlik önümüzde takip etmemiz gereken yok olarak duruyor. Artık Amerika Birleşik Devletleri olmamız gerekiyor. Birleşmemiz gerekiyor. Eğer bunu yaparsak size garanti ediyorum başarısız olmayacağız. Birlikte hareket ettiğimizde hiçbir zaman başarısız olmadık.

Şu an, burada bir şeyleri baştan alalım. Birbirimizi tekrar dinleyelim, tekrar duyalım, tekrar görelim, birbirimize saygı gösterelim. Siyasetin bir savaş alanı olması, yolundaki her şeyi yıkması gerekmiyor. Her anlaşmazlığın savaş nedeni olması gerekmiyor. Bizim, olguların maniple edildiği hatta yeniden üretilmeye çalışıldığı bu kültürü reddetmemiz gerekiyor.

Sevgili Amerikalılar, bizim farklı olmamız gerekiyor. Amerika’nın bundan daha iyi olması lazım ve bence Amerika aslında olduğundan çok daha iyi. Arkamızda bir bina var ve daha önce söylediğim gibi iç savaştan sonra burası tamamlandı. Başarılı olduk, pek çok şeyin üstesinden geldik. Şimdi burada ayakta duruyoruz. Önümüzde Dr. M. L. King’in hayalinden bahsettiği bina var. Binlerce protestocu oy hakkı için yürüdü burada. Biz de bugün Amerikan tarihinde ilk kez siyah bir Başkan Yardımcısının göreve geldiğini görüyoruz. Kamala Harris göreve geldi. Bana bir şeylerin değişemeyeceğini söylemeyin.

Mezarlığın önünde duruyoruz. Burada pek çok kişi barış için hayatını kaybetti. Ve işte burada bir isyan yaşandı, şiddet yaşandı ve demokrasi alanında çalışan insanlar durdurulmaya çalışıldı. Bu asla yaşanmayacak, bugün yaşanmayacak, yarın yaşanmayacak, benzer bir olay bir daha asla ve asla yaşanmayacak.

Kampanyamızı destekleyenlere teşekkür ediyorum. Desteklemeyenlere ise şunu söylemek istiyorum: Lütfen beni duyun biz ilerlerken, beni ve kalbimi ölçün. Eğer hâlâ katılmıyorsanız katılmayın bana, tamam öyle olsun. Çünkü bu demokrasidir. Amerika burası. Ve barışçıl bir şekilde katılmama hakkınız var. Bu, muhtemelen bu ulusun en güçlü olduğu alan. Şimdi lütfen beni iyi dinleyin, bu birlik olmamızı engellemiyor. Bir kez daha size söz veriyorum, tüm Amerikalıların başkanı olacağım ben, tüm Amerikalıların. Söz veriyorum, beni desteklemeyenler için de destekleyenler için ettiğim kadar mücadele edeceğim.

Yüz yıllar önce kilisemde insanların hukuk çerçevesinde bir araya gelmesi söz konusuydu. Hukukumuzun amacı nedir, Amerikalılar olarak amacımız nedir? Fırsatlar, güvenlik, özgürlük, onur, saygı ve gerçek. Evet bunlar etrafında kenetleniyoruz. Acı verici bir ders aldık. Gerçek var ve yalanlar var. Güç ve kar için yalanlar söylenebiliyor bu ülkede. Vatandaşlar olarak, Amerikalılar olarak ve özellikle liderler olarak bizim bir görevimiz var. Anayasamızı onurlandırmamız, halkımızı korumamız ve gerçeği savunmamız, yalanları yok etmemiz gerekiyor.

Pek çok Amerikalının geleceği karanlık gördüğünü biliyorum. İşleri, aileleri konusunda endişeleniyorlar, bunu biliyorum. Bunu anlıyorum ama içimize dönemiz gerekmiyor. Hiziple mücadele etmemiz gerekiyor. Size benzemeyen kişiye güven duymayarak yaşayamazsınız. Bizim bu sivil savaşı durdurmamız gerekiyor. Mavi ile kırmızının mücadelesini durdurmamız gerekiyor. Muhafazakarlar liberallere karşı, kırmızı maviye karşı, kentli kırsala karşı gibi davranamayız. Eğer kalbimizi açarsak, tolerans gösterirsek, kalbimizi açarsak bunu başarabiliriz. Annem şöyle derdi: “Bir anlığına bir başkasının yerine koy kendini.” Bunu yaparsak başarabiliriz. Çünkü hayat şöyle bir yer; hayatın size ne vereceğini hesaplayamazsınız. Bazen yardıma ihtiyacınız olur, bazen birinin sizin yardımınıza ihtiyacı olur. İşte bunu yapmamız gerekiyor. Aynı fikirde olmayabiliriz sevgili Amerikalılar, ama birbirimize ihtiyacımız olacak gelecekte. Bu karanlık kışın üstesinden gelebilmek için birlikte hareket etmemiz gerekecek. Artık siyaseti bir kenara bırakıp bu pandemiyle bir ulus olarak, bir millet olarak mücadele etmemiz lazım. Kutsal kitap şunu söyler; biz bir akşam dayanabiliriz ve biz bir akşam dayandığımızda sabah eğlence keyif geri gelir, der. Biz bunu birlikte gerçekleştireceğiz.

Tüm dünya bizi izliyor, bunu biliyoruz. Sınırlarımızın ötesinde olanlara şu mesajı vermek istiyorum: Amerika test edildi ve daha güçlü çıktık biz bundan. Bir kez daha müttefiklerimizle birlikte çalışacağız. Dünkü zorluklara değil bugünün ve yarının zorluklarına bakacağız müttefiklerimizle. Örnek bir ülke olacağız. Barış ve refah için güçlü ve güvenilir bir partner olacağız.

Kaybettiğimiz herkesi hatırlayalım ve onlar için dua edelim.  400 bin Amerikalı anne, eş, çocuk, meslektaş ve komşu hayatını kaybetti. Onları onurlandıralım ve yapabileceğimiz gibi birleşmiş bir ulus olalım. Amen.

Virüsle mücadele ediyoruz. Eşitlik istiyoruz. Sistematik ırkçılığa hayır diyoruz. İkim kriziyle mücadele edeceğimizi tekrarlıyoruz. Amerika’nın dünyadaki rolünün farkındayız, zorluklar derin ama biz bunu yaptık ve önümüzde önemli bir sorumluluk var. Bir kez daha test edileceğiz, ayağa kalkacağız ve bu sınavdan başarıyla çıkacağız. Siz ve ben bu krizleri nasıl çözdüğümüz doğrultusunda yargılanacağız. Bu konuda ustalaşacak mıyız, buna bakacak tarih. Çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağız, buna bakacak. Eminim bunu yapacağız ve yaptığımızda da Amerika tarihinin bir sonraki başlığını yazacağız. Bu hikaye benim için son derece önemli. Amerika milli marşı olarak adlandıracağız bunu. Tüm kalbimle, “Amerika Amerika, elimden gelenin en iyisini yapacağım.” İşte bu harika ulusun hikayesine bu şekilde katılabiliriz. Bunu yaparsak görevimiz bittiğinde çocuklarımız ve onların çocukları ellerinden gelenlerin en iyisini yaptılar ve Amerika’yı iyileştirdiler diyecekler.

Şimdi tanrı önünde ve sizin önünüzde bir yemin etmek istiyorum: Her zaman yanınızda olacağım. Anayasayı savunacağım. Demokrasimizi savunacağım. Amerika’yı savunacağım. Hepinize sizin hizmetinizde olacağımı söylemek istiyorum. Kişisel bir çıkar için değil kamu çıkarı doğrultusunda çalışacağım ve Amerika’nın umut hikayesini yazacağız. Işık ve umut olacak hikayemizde. Karanlık olmayacak. Onur olacak. Sevgi, iyilik olacak. Hikayemiz önümüzdeki yıllarda, yüz yıllarda böyle anlatılacak. Şu an demokrasi ve umutla, adaletle, doğrulukla görevimize başlayacağız. Amerika bir kez daha dünyaya umut ışığı olacak. Atalarımızdan da bunu gördük, bu devam edecek. Kararlı bir biçimde bu görevi gerçekleştireceğiz. Sevdiğimiz ülkeye tüm kalbimizle hizmet edeceğiz. Tanrı Amerika’yı korusun, Tanrı ordumuzu korusun." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Karşıyaka ve Karabağlar belediyeleri İMO ile kentsel dönüşüm çalıştayı yaptı

SONRAKİ HABER

Ç.Y. cinsel saldırıya uğradı, intihara teşebbüs edip engelli kaldı, sanıklar serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...