16 Ocak 2021 01:20

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: Aşı miktarı sınırlı, öncelikliler aşılanmalı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iktidar partisinin şovla başlattığı aşılama çalışmalarındaki plansızlığa, yetersizliğe dikkat çekti, sürecin şeffaf yürütülmediğini vurguladı.

Fotoğraf: twitter.com/RTErdogan

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türkiye’de aşılamada öncelikli gruplar açıklandı; aşılama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la başladı. Ancak açıklanan öncelikli grup listesine uzmanlardan eleştiriler geliyor. Aşılama çalışmasını ve öncelikli grup listesini değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, aşı sayısındaki yetersizliğe, aşılama sürecindeki plansızlığa dikkat çekti. Öncelik sıralamasında yer almadığı halde AKP MKYK üyelerine aşı yapıldığı yönündeki iddialara da değinen Fincancı, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Toplumsal bağışıklığın kazanılması için aşılamanın yaygın biçimde yapılması gerektiğin belirten Fincancı, aşılama için gerekli planlamalardaki eksikliklere dikkat çekti. Türkiye’nin aşı için 18 Aralık’tan önce acil kullanım onay mevzuatı hazırlaması gerektiğini söyleyen Fincancı, acil kullanım onayı için bağımsız bir bilimsel kurul da oluşturulmadığını ifade ederek şeffaf bir süreç işletilmediğini söyledi.

"NEDEN BİR AŞIYA BAĞLI KALINDI?"

Ayrıca neden tek bir aşıya bağlı kalındığını soran Fincancı, Türkiye’nin faz 3 çalışmalarını kısmi açıklayan bir aşıyı tercih etmesini eleştirdi ancak “TTB olarak buna rağmen faz 2 ve açıklanan faz 3 çalışmalarının olumlu olması nedeniyle bu aşıyı güvenli buluyoruz” dedi. Aşının özellikle ağır hastalıkları önlemede etkili olduğunu söyleyen Fincancı, “Bu salgında on binlerce insan, yüzlerce sağlıkçı hayatını kaybetti. Önceliğin sağlıkçılara verilmesi kıymetli. Siyasetçilerin de arasında bulunduğu kanaat önderlerinin örnek olmak adına aşı olması da kıymetli. Fakat onun dışındaki siyasetçilerin aşı sıralamasının önüne geçmesi kabul edilebilir değil. Çünkü aşı miktarı sınırlı, öncelik sırasında yer alanların aşılanması gerekiyor” dedi.

Kendisinin 62 yaşında ve emekli olduğunu hatırlatan Fincancı, “Ben sıramı bekleyeceğim, TTB Başkanı olarak öncelik beklemek haksızlık olur. Öncelikle sağlık emekçilerinin, 65 yaş üzerinde kronik rahatsızlığı bulunanların, cezaevi ve bakımevi gibi toplu alanlarda yaşayanların aşı olması gerekiyor.” dedi. Türkiye’ye getirilen 3 milyon doz aşının da yeterli olmadığını tekrarlayan Fincancı, en az 120 milyon doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İİSŞP: Bakanlığın risk haritası aşıda öncelikli olması gerekenleri gösteriyor

SONRAKİ HABER

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulanların kapsamı genişletildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...