13 Ocak 2021 15:12
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2021 21:09

Bilirkişi Denizli'deki JES için "ÇED gereklidir" dedi

Denizli Tavas’ta “Sondaj yöntemi ile jeotermal kaynak arama” faaliyetlerine “ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesine karşı açılan davada bilirkişi “ÇED gereklidir” dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Denizli Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tavas ilçesi Solmaz ve Altınova Mahallelerinde “Sondaj yöntemi ile jeotermal kaynak arama” faaliyetleri için Haziran 2020’de “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Büyük Menderes İnisiyatifi ve kamuoyu tepkisiyle birlikte bölge halkı Denizli Valiliğine karşı iptal davası açtı. Altınova’da Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd. Şti. davalı adına, TMMOB ise davacı adına davaya müdahil oldu.

Mahkeme bilirkişi raporu istedi. Bilirkişi heyeti keşfini kasım ayında tamamladı. 5 Ocak 2021’de heyet, raporu mahkemeye sundu. Bilirkişi heyeti raporunda tarım alanlarına, yer altı sularına ve çevreye vereceği zararlardan dolayı her iki mahallede de “çevre etki değerlendirmesi” yapılmasının gerektiğini belirtti.

Bilirkişi heyeti raporunda her iki mahalle için de jeoloji mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede sondaj çalışmalarının yer altı suyu ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği görüşünü belirtti. Çevre mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede ise gerekli kurum görüşlerinin alınmadığı ve gaz salınımlarına ilişkin bir değerlendirme yapılmadığı ifade edildi.

Ziraat mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede ise proje tanıtım dosyasını hazırlayan personel içerisinde uzman ziraat mühendisi yer almadığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün görüş bildirmediği, verimli tarım alanları üzerinde yapılacak projenin tarımsal üretime etkisinin önemsenmediği ve kapsamlı bir çevresel etki değerlendirmesi yapılması gerektiği vurgulandı.

ÖNCEKİ HABER

Uğruna TikTok videoları çekilen ayçiçeği yağına yüzde 20'lik zam yolda

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Manisa Şubesi: Resmi kurumlarımızı kimler yönetiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa