12 Ocak 2021 05:48

Taciz suç duyurusuna takipsizlik kararı verilen mülteci kadın: Yanımda olun

"Emniyette ağabeyim var" diyen Remzi N. hakkındaki cinsel taciz ve tehdit suçlamalarıyla ilgili soruşturma “takipsizlik” gerekçesiyle kapatıldı. Mağdur kadın E.B. "Yanımda olun" çağrısı yaptı.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arjin Dilek ÖNCEL

Diyarbakır'da eşi ve 4 çocuğuyla yaşayan Suriyeli E.B. (35) adlı kadına cinsel tacizde bulunduğu suçlamasıyla Remzi N. hakkında başlatılan soruşturmada "kovuşturmaya yer yok" kararı verildi. 2 yıl boyunca taciz ve tehdit edildiğini belirten E.B., karar sonrası yaptığı başvuruda Remzi N. aleyhine tedbir (önleyici) kararı aldırdı.

EMNİYETTE KALKANI!

Suriye'de yaşanan çatışmalar nedeniyle 6 yıl önce ailesiyle birlikte göç ederek, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi'ne yerleşen E.B., 2 yıldır birçok kez eşinin patronu olan Remzi N.'nin cinsel tacizine maruz kaldı. E.B., en son 2 ay önce yaşanan saldırıyı eşine anlatarak, Remzi N. hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başvuru sonrası hakkında soruşturma başlatılan Remzi N., emniyette verdiği ifadede ağabeyi M.N.'nin Diyarbakır Güvenlik Şube Müdürü olduğunu belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Savcılık, soruşturma hakkında "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi. Soruşturma kapsamında E.B.’nin yaşadığı tacize şahit olarak gösterdiği kişinin ifadesi alınmadı. E.B., bunun üzerine avukatları aracılığıyla takipsizlik kararına itiraz etti. Sulh Ceza Hakimliği, yapılan başvuruyu reddetti.

TEDBİR KARARI

Cinsel saldırıyla suçlanan Remzi N. ise, Diyarbakır 1'inci Aile Mahkemesi’ne başvurarak, mağdur E.B., eşi A.T. ve aile avukatı Zeynep Şeşeoğulları hakkında “Sözlü ve yazılı beyanda bulunmama (uzaklaştırma) kararı aldırdı. 2’nci Aile Mahkemesi, itiraz üzerine "tedbirin başvurucu için şiddete uğrama olasılığıyla orantılı olmadığı, tedbirin uygulandığı kişilerin de temel hak ve hürriyetleri kısıtladığı" gerekçesiyle kararın kaldırılmasına karar verdi. Bu süre zarfında tehdit edilmeye devam eden E.B. de, Remzi N. hakkında Diyarbakır 1’inci Aile Mahkemesi’nden tedbir (önleyici) karar aldırdı. 
 
Çatışmalı ortam, göç ve en son maruz kaldığı cinsel saldırıdan kaynaklı psikolojik destek görmek zorunda kalan E.B., bu süreç boyunca yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı'na (MA) anlattı.

"YARDIM" SONRASI TACİZ

“Savaşa şahit olanlar bir kez, ben burada yaşadıklarımdan sonra iki kez kayboldum” diye sözlerine başlayan E.B., iki yıl boyunca taciz ve tehdit eden erkeğin cezalandırılmamasının kendisini umutsuzluğa ittiğini belirtti. Eşinin 6 yıldır Remzi N.'nin yanında çalıştığını aktaran E.B., "Son iki yıl boyunca beni taciz etti. İlk başlarda eşimin patronu olarak bize yardım ediyordu. Eşimin çalışmasını çok beğendiğini, o nedenle yardım etmek istediğini söylüyordu. Sonra başka bahanelerle numaramı aldı ve artık telefonda bana uygunsuz görüntüler göndermeye başladı” dedi.

TEHDİTLER

Bir süre sonra eşinin "iş" gerekçesiyle uzak adreslere gönderildiğini ifade eden E.B., bu süreçte sık sık telefonla rahatsız eden Remzi N.'nin kendisini eşine zarar vermek ve sınır dışı etmekle tehdit ettiğini paylaştı. E.B., “Çocuklarımın okula gitmesini bekliyordu. Sonra beni arıyor, rahatsız ediyordu. Evde kimsenin olmadığından emin olduğunda kapıya geliyordu. Çocuklarım evde ise onları bir yere göndermemi istiyordu. Kabul etmediğimde de tehdit ediyordu. Bazen de iş yerinde iken görüntülü arıyor, soyunmamı istiyordu. Telefonu kapatıyordum. Bir gün eve geldi. İçeri girdiği gibi önce telefonuma el koydu. Sonra soyundu. Ona çıkmasını söyledim, o an korkudan bayıldım. Uyandığımda evde değildi” ifadelerini kullandı. E.B., baygın halde olduğu vakit çekilen görüntülerle de sonradan tehdit edilmeye başlandığını aktardı.  
 
Remzi N.'nin kendisini “Eşini Suriye’ye IŞİD’in olduğu yere gönderirim. Onun patronuyum. Suç işledi derim. Kimseniz yok zaten” sözleriyle de tehdit ettiğini belirten E.B., “Artık her gün korkudan bayılıyordum. Eşim bir şeyleren şüphelendi ve ona anlattım. Remzi N. hakkında şikayetci olduk” diye belirtti.

"BİR ŞEY OLMAZ" DEDİ VE OLMADI

E.B., Remzi N.'nin emniyetteki ağabeyi üzerinden de kendisini tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz emniyette kardeşim var” dediğini aktardı. E.B. şöyle dedi: “Onu mahkemeye verdik. Mahkemeden bir şey çıkmadı. Kardeşi polismiş. Olayın üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Kardeşine çok güveniyor.”

PSİKOLOJİK DESTEK

Yaşadıklarından sonra psikolojik tedavi gördüğünü dile getiren E.B., Remzi N.'nin iş yerinin evine yakın olmasının da kendisini tedirgin ettiğini söyledi. E.B., “Çok korkuyorum. Uyku sorunu yaşıyorum. Stresten bir çok hastalığım oluştu. Sokağa hiç çıkmıyorum. Bakkala dahi gidemiyorum. Eşimle sürekli tartışıyoruz. Burada akrabamız yok. Devlet de bizden yana değil” dedi. 
 
Ekonomik nedenlerden kaynaklı başka bir adrese taşınamadığını dile getiren E.B., “Kadınlardan, vekillerden, avukatlardan hakkımı savunmalarını istiyorum. Bu olayara şahit biri var. Neden onu dinlemediler? Üstelik Remzi N.'nin telefonu incelenirse herşey ortaya çıkacak" diye seslendi. Kendisine gönderilen tehdit görüntülerini yaşadığı kaygı nedeniyle sildiğini ancak incelenmesi halinde bu görüntülere ulaşılabileceğini söyleyen E.B., şöyle devam etti: "Yaşadıklarım beni çok etkiledi. Savaş olmasa buralara gelmezdik. Umudum vardı. Konuşursam cezalandırılır diye düşündüm. Olmadı. Hala çalışıyor. Ona bir şey olmadı olan bize oldu.”

"YANIMDA OLUN" ÇAĞRISI

Yaşadıklarına karşı sessiz kalınmamasını isteyen E.B. “Kadınların böyle durumlar karşısında sessiz kalmamasını istiyorum. Belki bana yapılanlar cezasız kaldı ama yine de susmasınlar. Biz savaşa şahitlik ettik. Savaşa şahit olanlar bir kez ben iki kez kayboldum. Yanımda olun” diyerek kadınlara seslendi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu: Bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz

SONRAKİ HABER

CHP'li Sertel: MKE'de hurda kamyonetler otomobil olarak satıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...