11 Ocak 2021 23:16

Danıştay Kemalpaşa kentsel dönüşüm planlarını iptal etti

Kemalpaşa ilçesi Atatürk ve Soğukpınar Mahallelerinde 6 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm sürecinde mahalle halkının planlara itiraz ettiği dava sonuçlandı. Danıştay planların iptaline karar verdi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Atatürk ve Soğukpınar Mahallelerinde kentsel dönüşüm süreci 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesinden bu yana devam ediyor. 6 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm sürecinde mahalle halkının planlara itiraz ettiği dava sonuçlandı. 30 Aralık 2020 tarihinde sonuçlanan davada, Danıştay planların iptaline karar verdi.

Danıştayın kararını olumlu bulan mahalle halkı kentsel dönüşüm sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, Kemalpaşa Belediyesine seslendi: “Yapılacak yeni plan sürecine bizleri de dahil edin.”

‘DAVAYI, MAHALLELİ DERNEĞİN YANINDA OLDUĞU İÇİN KAZANDIK’

Kemalpaşa Soğukpınar-Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği Başkanı Yavuz Artuğ kısaca süreci anlatarak, “2018 yılında planlara dava açtık. 30 Aralık 2020’de davamız sonuçlandı ve Danıştay planları iptal etti. Mahalleli, derneğin yanında olduğu ve sahiplendiği için biz davayı kazandık. Başka ilçe ve illerde de halkın kentsel dönüşüm planlarına açtığı tüm davaların bizim davamız gibi olumlu sonuçlanmasını istiyoruz” dedi.

Yavuz Artuğ

‘YAPILACAK YENİ PLANLARA BİZLERİ DAHİL EDİN’

Artuğ, “2019 yılında yerel seçimler oldu ve biz seçim zamanında adaylarla mahalleli olarak taahhütname imzaladık. Maddelerden biri de ‘Burada ne yapılacaksa halkla beraber yapağız’ şeklindeydi. Şu anki belediye başkanı da bu taahhütnameye imza attı. Seçimden sonra görüştüğümüzde belediye başkanı ve belediye yetkilileri davanın sonuçlanmasını beklememizi istemişlerdi. Şimdi dava bitti ama buradaki süreç devam ediyor. Buradan belediyeye çağrı yapıyoruz; artık bu bahanelerin arkasına sığınmayın. Halka verdiğiniz sözü tutun ve yapılacak yeni planlarda bizleri dahil edin” diye konuştu. Artuğ ayrıca mülkiyet sahiplerinin tapu sorununun da bir an evvel çözülmesini istediklerini söyledi.

Emine Çelik

‘SEÇİM ZAMANINDA VERİLEN SÖZLER TUTULSUN’

Atatürk Mahallesi’nde evi olan Emine Çelik, “Kendi evim var ancak ev oturulacak durumda olmadığı için yedi yıldır kiradayım. Kentsel dönüşüm olduğu için evimi yeniden yapmam için izin veriyorlar, destek de oluyorlar. Emekli maaşım var, 800 lira kira ödüyorum ve maaşım yetmiyor. Bu sorun çözülsün. Daha fazla mağdur olmak istemiyoruz. Seçim zamanında verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” dedi.

Gülay Işıkcan

‘KENDİMİZİN DAHİL EDİLMEDİĞİ PLANLARI KESİNLİKLE ONAYLAMIYORUZ’

Soğukpınar Mahallesi’nde oturan Gülay Işıkcan da “Kentsel dönüşüme kesinlikle karşıyım. Bir an önce bizlerin sorunlarının çözülmesini, halka ve yerinde dönüşüme uygun olarak planların çizilmesini istiyorum. Hiç kimse mağdur edilmemeli. İlk plan çizildiği zaman evimin bulunduğu yer sosyal tesis olarak görünüyordu. Ben mahallemden ve komşularımdan ayrılmak zorunda değilim. Bizden izin alınmadan nasıl evimizin olduğu yere bu plan çizildi? Kendimizin dahil edilmediği planları kesinlikle onaylamıyoruz, yerinde dönüşüm istiyoruz. Ne zaman bizim bütçemiz müsaitse yeni planlara göre yıkılıp yapılır” diye konuştu.

Mefar Kasap

‘6306 SAYILI KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI ZULME DÖNÜŞTÜ’

Dernek yönetiminden Mefar Kasap “Ülkemiz deprem bölgesi ve en son İzmir’de bunun acısını yaşadık. Şu andaki siyasi iktidar 6306 sayılı bir yasa çıkardı ve ‘Daha dayanıklı, daha güzel evlerde oturmak için kentsel dönüşüm’ dedi. Ama gelinen süreçte bu yasa zulme dönüştü” dedi.

Danıştay tarafından iptal edilen kentsel dönüşüm planlarına değinen Kasap, “Belediyeden talebimiz şeffaf olmaları, verdikleri sözleri tutmaları ve plan yapılma süreçlerine halkın dahil edilmesi. Bu şekilde olursa süreç daha kolay işler” diyerek belediyeye çağrıda bulundu.

Reklam