09 Ocak 2021 09:08

Soylu'ya "kel" denilmesi, takipsizlik kararına rağmen yine soruşturma konusu oldu

Sosyal medyada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya "kel" dediği için hakkında soruşturma açılan ancak takipsizlik kararı verilen Avukat Tugay Bek'in, bu sefer de bir müvekkiline soruşturma açıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cinsel saldırı sanığı Musa Orhan’ın tutuklanması için yapılan sosyal medya kampanyasını hedef almasının ardından, Soylu’yu tecavüz sanığının yanında olmakla eleştiren yurttaşlara ülke genelinde soruşturma başlatıldı.

Soruşturma konusu yapılan #SenSusKel etiketli paylaşımların AYM tarafından iptal edilen “sanal devriye faaliyetleri” yöntemiyle tespit edildiği ortaya çıktı.

Bir sosyal medya paylaşımında Süleyman Soylu’ya yönelik kullandığı “Kel kafalı zat” ifadesi ile ilgili Adana’da açılan soruşturmada hakkında takipsizlik kararı verilen Avukat Tugay Bek, aylar sonra bu sefer de bir müvekkiline benzer bir paylaşımdan dolayı soruşturma açıldığını belirtti.

Kendisine açılan soruşturmada verilen takipsizlik kararına dikkat çeken Bek, kararda "idari konumdaki görevlilerin sözlerine ve eylemlerine getirilen eleştirilere daha fazla hoşgörü göstermeleri gerekir" dendiğini hatırlattı. Bek, “O zamandan bugüne kanunlar değişmedi, o halde neden soruşturma açılıyor? Çünkü iktidar 1 yıl öncesine göre baskıyı daha da artırma eğiliminde” dedi.  

"SOSYAL MEDYA BASKILANMAK İSTENİYOR"

Siyasi iktidarın alternatif medyayı kapatmak, para cezası, davalar yoluyla baskılayarak halkın gerçekleri öğrenmesinin önüne geçmek istediğini dile getiren Bek, “Tecavüz gibi bir suç karşısında sessiz kalmayı içine sindiremeyen ve sosyal medyadan itirazını dile getirmek isteyenler cezalandırılmak istenmiş. Toplum korksun, sinsin, itiraz etmesin isteniyor. Gelinen aşamada İçişleri Bakanına ‘kel’ demenin dahi soruşturma konusu yapılması, ifade hürriyetinin sınırlarının ne ölçüde daraldığının açık göstergesi” dedi.

Tugay Bek, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre polisin soruşturma işlemlerine ancak ihbar veya şikayet üzerine başlayabileceğini, her bir soruşturma işlemi içinse ayrıca savcılık talimatı alması gerektiğini belirterek “Anayasa Mahkemesinin temel hak ve hürriyetleri orantısız şekilde sınırlandırdığı için iptaline karar vermesine rağmen kolluğun ‘sanal devriye faaliyetini’ sürdürdüğü görülüyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü | TGS: Uzun yıllardır bir ‘mücadele’ günü

SONRAKİ HABER

Tarihi Musevi Mezarlığı'nın kapısı 2'nci kez çalındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...