05 Ocak 2021 15:27

Norveç’te salgın gerekçesiyle işten çıkarmalar sürüyor

Birçok ülkede olduğu gibi Norveç’te de salgın toplu işten çıkarma gerekçesi oldu. Son olarak Color Line isimli kruvaziyer gemisinin 500 çalışanının işine son verildi. 

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan / Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç'ten İsveç, Danimarka ve Almanya'ya yolcu/araba feribotları taşıyan ve Color Group ASA’ya ait olan kruvaziyer gemisi Colora Line’da çalışan 500 kişi daha işten çıkarılıyor. Colora Line şirketi, 4 Ocak’ta yapılan basın açıklamasında, hükümetin yeni enfeksiyon kontrol önlemleri nedeniyle 500 çalışanını daha işten çıkaracağını açıkladı. 2 bin 100 çalışanı bulunan şirket daha önce de salgın gerekçesiyle bin çalışanını işten çıkarmıştı.  

Şirket yöneticileri işten çıkarmaların kısa vadeli olduğunu savunarak daha fazla kişinin işten çıkarılmayacağını ileri sürdü. Yapılan açıklamada, yetkililerin Norveç, İsveç, Danimarka ve Almanya arasında yolcu trafiğine tekrar izin vermesi durumunda işten çıkarmaların kısa sürede iptal edilebileceği belirtilerek hükümete de mesaj verildi.

İÇKİ YASAĞI ETKİLİ OLDU

Norveç Hükümeti en son pazar günü açıkladığı yeni önlemlerle tüm ülkede alkollü işçi servisi yasağı getirdi. Buna göre Color Line da alkol servisi yapamayacak ve bu yüzden yolcu sayısının azalacağı tahmin ediliyor. Normelde birçok Norveçli, Color Line benzeri gemilerle Almanya’nın Kiel iline veya Danimarka’ya gemi turu yapıyor. Bu turlarda insanlar hem eğleniyor hem de daha ucuza gelen sigara ve içki alış verişini gerçekleştiriyor. Bu da kruvaziyer gemilerine büyük kârlar kazandırıyor.

Geçen hafta 900 yolcusu bulunan Color Magic isimli gemideki birçok çalışanın koronavirüs testi pozitif çıktığı öğrenildi. 28-30 Aralık tarihleri arasında tüm kruvaziyer seferleri iptal edildi. 

DİĞER ÖNLEMLER

Norveç hükümeti 3 Ocak günü,  4 ile 18 Ocak arası için geçerli olan yeni korona önlem ve “önerileri”ni açıkladı. Bu yeni önlemlere göre: Zorunlu ev istisnai ev ziyareti dışında misafir ağırlamaktan kaçınılacak. Kapalı alanda düzenlenen tüm etkinliklerin, spor etkinliklerinin, kültürel etkinlikler ve dini vb toplantıların da 18 Ocak'a kadar ertelenmesi tavsiye ediliyor. 

Yurt içi ve yurt dışına seyahatlerden de kaçınılması öneriliyor.

Üniversiteler, yüksekokullar ve meslek okullarındaki tüm öğretim ve planlanan etkinlikler de 18 Ocak’a kadar dijital olacak. Ülkenin tüm liseleri ve ortaokulları kırmızı seviyeye geçecek. 

Olanak dahilinde evden çalışılacak çalışması yapılacak.

Bu etkinliklerde en fazla on kişi olacak. 

Her durumda, bu olayların çoğu ulusal tavsiyelere uygun olmayabilir ve bu nedenle ertelenebilir veya iptal edilebilir.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nün 3 Ocak açıklamasına göre ülkede 2 bin 113 kişiye korona aşısı yapılmış bulunmakta. 

ÖNCEKİ HABER

Uşak Kaynak İplik'te sendikalı 4 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Kuzey’den Güney’e, yolun sonu demokratik üniversite

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...