31 Aralık 2020 23:57

Diyarbakırlı işçiler: Bizim aylık ücretimiz onların saatlik gideri

Diyarbakır'da görüştüğümüz işçiler asgari ücrete gelen zammın düşük olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Fırat Topal | Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Mahsum KARA
Diyarbakır

2021 yılı için belirlenen 2 bin 825 liralık asgari ücret Diyarbakırlı işçilerin tepkisini çekti. “Bizim aylık ücretimiz onların saatlik gideri, bu parayla iki kişilik bir aile bile geçinemez” diyen işçiler, ay sonunu düşünmeden yaşamak istediklerini söyledi.

34 yaşındaki Ahmet Ekin özel sektörde asgari ücretle çalışıyor. Belirlenen yeni ücret için “Şaşırmadım” diyen Ekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten işçi kimin umurunda, halk kimin umurunda… Ne yer ne içer? 500 TL ile yaşarız bu hayatı. Kendileri tok, 15-20 bin TL maaşları yatıyor. Bize reva gördükleri bu. Dün aldığın yağ ile bugün aldığın arasında 2 kat fiyat farkı var. Bir aile bu asgari ücretle nasıl geçinsin? Biz çocuklarımıza ne bırakacağız biliyor musun? Kira, fatura, borç... Belediyeler bile 3 bin 100 lira yaptı ama devlet yapamıyor. Bizim aylık maaşınız onların saatlik gideri işte bu da onların adaleti. Ne bekliyoruz ki!”

"KİRALARDAN HABERLERİ VAR MI?"

27 yaşındaki Ali Coşlu 2 çocuk babası. Yeni ücretin yeterli olmadığını, işçileri sadece geleceksizliğin beklediğini dile getiren Coşlu, “Bunlar aileleri tek kişi üzerinden hesaplıyorlar. Kiralardan haberleri var mı? Kredi çekip ev alabilir miyiz? Kirayı faturaları çıkar bu paradan geriye ne kalıyor? 2 çocuğum var onlara ne vereceğim, kendim ne yiyeceğim? Mecliste yemekleri 2 TL oldu diye kıyameti kopardılar. Bize gelince yok, sanki hayırlarına veriyorlar, alın teri döküyoruz. Ay sonunu düşünmeden yaşamak istiyoruz, bunu bile bize çok görüyorlar” diye konuştu.

Mehmet Tutan 55 yaşında. Yeni ücretin hayatlarında hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyen tutan, şunları söyledi: “Bu parayla çalışan evden işe, işten eve gidecek. Sigara içmeyecek, dışarıda yemek yemeyecek. Bunun çocuğu, okulu, kirası var... Bitmişiz. 5 bin lira ile ancak geçimini sağlarsın. Zaten ne emeklilik var ne başka bir şey.”

"DAHA KÖTÜ GÜNLER BİZ BEKLİYOR"

60 yaşındaki Mehmet Salih Akyüz 2 bin 825 lirayla iki kişilik bir ailenin dahi geçinemeyeceğini söyledi. “Bunun elektrik faturası, su faturası ve doğal gazı var… Bu süreçte ekmek kazanamıyoruz ama hâlâ tonlarca vergi ödüyoruz. Bugün bu iktidar beş büyük şirketin vergilerini siliyor ama halktan vergi almaya devam ediyor” diyen Akyüz, asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerektiğini dile getirdi.

Mermer fabrikasında çalışan ancak şu an ücretsiz izinde olan Ahmet Uysal 29 yaşında. Yeni ücretin ancak işçiyi hayatta tutmaya yeteceğini söyleyen Uysal, “4 çocuğum var. Her gün nasıl geçimimi sağlayacağım diye kara kara düşünüyorum. 200 TL elektrik, kış geldi nasıl ısınacağız bilmiyorum, ev kirası 900 TL. 5 kişilik bir aileyiz neyimize yetecek bu para. Zaten şu an çalışmıyorum. Zaten kötü günler geçiriyorduk daha kötü günler bizi bekliyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yılbaşında yüzde 100 doluluk olanına ulaşan Çeşme'ye İzmir'den destek ekipler gidecek

SONRAKİ HABER

Samoa, Kiribati, Yeni Zelanda ve Fiji 2021'e girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...