29 Aralık 2020 07:52

Aile hekimleri: Kovid-19 aşıları aşı merkezlerinde uygulanmalı

Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezlerinin özellikle pandemi sürecinde yoğun iş yükü altında kaldığını ve koronavirüs aşılarının buralarda uygulanmaması gerektiğini belirtti.

Sputnik V aşısı | Fotoğraf: Kazakistan Başbakanlığı Basın Ofisi/AA

Paylaş

Aile hekimlerinin %87'si, Aile Sağlığı Merkezlerinin Kovid-19 aşılarının uygulanması görevini mevcut iş yükü sebebiyle gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

Aile Hekimleri yıl boyunca okul aşıları, grip aşıları ve zatürre aşıları da dahil olmak üzere 12 farklı aşıyı yapmakla yükümlü kılındı. Yanlarına ebe, hemşire vb. gibi sağlık çalışanı bulmakta zorlanan Aile Hekimlerinin aşılar dışında yüzlerce yükümlülükleri var. Son olarak Kovid-19 aşılarının da ASM’lerde yapılacağı kesinleşmemekle birlikte söylentisi ile dahi Türkiye genelindeki Aile Hekimlerinin stresi artıyor. Bunu göz önünde bulunduran AHEF, Kovid-19 aşısı ile ilgili 1599 Aile Hekimi üzerinde bir araştırma yaptı.

Ankete katılan aile hekimlerinin %79,4’ü Kovid-19 inaktif aşısının aşı merkezlerinde yapılmasının uygun olacağını belirtti.

Yaklaşan Kovid-19 aşılama uygulaması nedeniyle sahada 1599 aile hekimi ile yapılan anket sonuçlarında, sağlık çalışanları birinci olarak bu aşılamanın, organize edilecek aşılama merkezlerinde yapılmasının daha uygun olacağını söyledi. ASM’ler, hastaneler, aşı araçları ve sağlıklı hayat merkezleri birbirine yaklaşan oranlarda önerildi. Aşının ne kadar tanındığına yönelik soruda aşılara karşı bilgilendirme eksikliği olduğu göze çarparken, Çin’de üretilen ile ilgili ciddi boyutta güvensizlik oluştuğu gözlendi. Aile Hekimlerinin %87’si ASM’lerin böyle büyük bir aşı yükünü normal hizmetlerinin yanında yürütmesinin mümkün olamayacağını belirtti.

1599 aile hekimi ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre aile hekimlerinin %79,4’ü Kovid-19 inaktif aşısının aşı merkezlerinde yapılmasının uygun olacağını söyledi.

AHEF Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Güntürkün “Aile hekimlerinin yüzde 79.4'ü aşının, aşı merkezlerinde yapılmasını gerektiğini savundu. Burada aşı merkezleri olarak okullar stadyumlar düşünebilir ama ayrıca spesifik aşı merkezleri de gündeme gelebilir. Ancak aile hekimlerimizin çoğu aile sağlığı merkezlerinde yeteri kadar imkân olmadığını düşünüyor” dedi.

Aile hekimleri hastaları ile aşı üzerine yaptıkları görüşmeleri ve aldıkları dönüşleri de değerlendirdi. Buna göre Kovid-19 aşıları hakkında yeterli bilgiye sahip hastaların oranının %25,4, yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtenlerin oranının ise %49,8 olduğu sonucu çıktı.

Kovid-19 aşısını kendisine ve sevdiklerine yaptırmayı düşünenlerin oranı %49,8 iken yaptırmak istemeyenlerin oranı ise %11,9 olarak ankete yansıdı. Dr. Güntürkün, bu sonuçları, “sağlık profesyonelleri olarak bizlerin de hala Kovid-19 aşıları konusunda temkinli ve itidalli olduğunu gösteriyor” şeklinde yorumladı.

İnaktif Kovid-19 aşısının Çin’de üretilmesi nedeniyle halk arasında güvensizlik oluşturduğunu düşünenler anketin %82,5’ini oluşturuyor. Katılımcı aile hekimlerinin %86,7’si, mevcut haliyle, Aile Sağlığı Merkezlerinin Kovid-19 aşılama stok ve uygulama yükünü kaldıramayacağını düşünüyor.

 AHEF'in anket sonuçlarına dair grafiği

AHEF Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Güntürkün, “Son olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ASM’lerin kullandığı sisteme tanımlanan aşı adetleri Aile Hekimlerinden büyük tepki toplamıştı. Bu tanımlamada, 13 gün içerisinde 400 aşı yapması gereken ASM’lerin olduğu görülmüş, eksik kadro ve mevcut iş yükü ile bunun mümkün olmadığı hali hazırda aile hekimlerince dile getirilmişti. Esnek çalışma koşullarından faydalanamayan Aile Hekimlerine, tüm bu iş yükü üzerine, bir de Kovid-19 aşısı ve bunun takibi görevlerinin verilmesi beraberinde korkunç bir yük, yorgunluk ve tükenmişlik sendromu da getirecektir. Aile Hekimlerini ve ASM’lere gelen hastaları büyük bir risk altına sokmak olacaktır” dedi.

Sonuçların dikkat çekici olduğunu söyleyen Dr. Hüseyin Güntürkün, “Bu araştırmamızı Sağlık Bakanımız ile de paylaşmak isteriz. Konuyla ilgili kaygılarımızı da aktarmayı arzu ederiz. Birinci basamakta çalışanların seslerinin duyulması çok önemli” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ordu Çevre Derneği: Belde Evleri’nin zemin yıkımı neden yapılmıyor?

SONRAKİ HABER

2020'de en az 50 gazeteci öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...