22 Aralık 2020 11:02

Çiftçiler Kayseri'den hükümete seslendi: Destek bekliyoruz

Türkiye’nin farklı illerinden Kayseri’ye giden çiftçiler, eylem yaparak taleplerini dile getirdi.

Kayseri'de eylem yapan çiftçiler | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanından tarım kredi kooperatifi mağduru çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi için Kayseri’den yetkililere seslendi.

Amasya’dan, Sakarya’dan, Sivas’tan, Denizli’den, Yozgat’tan bir araya gelen çiftçiler, Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yaptı. Çiftçiler, borçların altında ezildiğini, üretemediğini, sürekli hacizlerle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Yaptıkları açıklamada, pandemi sürecinde patronlara, şirketlere, zenginlere destekler verilirken, çiftçilerin unutulmasına vurgu yaptılar. Kayseri’den hükümete ve yetkililere seslenen çiftçiler, haksız faizlerin silinmesini, hacizlerin durdurulmasını ve borçlarının yapılandırılmasını istedi.

Açıklamaya CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, CHP Kayseri Milletvekili Dr. Çetin Arık, Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu, Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Başkanı Sadık Turan ve çok sayıda yurttaş destek verdi.  

MİLLETVEKİLİ ARIK: ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Türkiye, ‘paramız var ki ithal ediyoruz’ diyerek samanı bile dışarıdan alan bir ülke konumuna düşmüştür. Yabancı üreticiler desteklenirken, ülkemizin çiftçisi batağına sürüklenmiştir. Tarım Kredi Kooperatifi’nin kuruluş amacı üreticinin ekonomik menfaatini korumak, meslek ve geçimleri ile ilgili ihtiyaçlarını sağlamak, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi olmaktır. Bugün gelinen nokta ise, zor günler geçiren çiftçinin yanına değil, tamda karşısında yer almaktadır. Çiftinin mecburiyetinin farkında olanlar fırsatçı tüccar gibi gübreyi piyasa fiyatlarından daha fazlasına vermektedir. Çiftçilerin mağduriyeti giderilmelidir” dedi.

TÜM KÖY SEN: ÇİFTÇİNİN MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA ÇARESİ YOKTUR

Tüm Üretici Köylü Sendikası Genel Başkanı (Tüm Köy Sen) Sadık Turan, “Çiftçiler dertlerini anlatmak için Ankara’ya gittiklerinde şehre alınmadılar. Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkeydi. Şu an bırakalım kendi kendimize yetmeyi arpayı, buğdayı, mısırı dışarıdan alan pozisyona geldik. Bunun sebebi yıllardır tarım politikasının yanlış uygulanmasıdır. Tarıma destek verilmiyor. Hükümet geçen günlerde arpa, buğday ve mısır başta olmak üzere ithalatta gümrük vergisini sıfırladı. Bunun amacı yerli çiftçinin üretim yapmamasıdır. Sefalete ve yoksulluğa bizleri mahkûm etmek istiyorlar. Bu bizim kaderimiz değildir. Biz çiftçinin mücadele etmekten başka çaresi yoktur” diye konuştu.  

“DEVLET RESMEN ÇİFTİÇİYİ SOYUYOR”

Kayseri’de patates üreticisi olduğunu söyleyen bir yurttaş, “Çiftçinin sorunları borçlarını silerek veya yapılandırılarak çözülemez. Bizim borçlarımızı bu yıl çözseler bile seneye yine üretim yapamaz hale geliriz. Bizim sorunumuz en başından, ürettiğimiz ürünü değerinde satamıyoruz. Sorun buradan başlıyor. Devlet bizim elimizdeki mahsulü değerinin altında alıyor. Bu resmen çiftçiyi soymaktır. Benim elimde şuan bin beş yüz ton patates kaldı, ne yapacağımı bilmiyorum. Çiftçi bankalara ve tefecilere borçlandı. Dört çocuğum ile birlikte aç kaldık. Bu duruma artık dur denilmelidir” ifadelerini kullandı.

"BORCUNUZU ÖDEYİN DİYE BASKI YAPIYORLAR"

Kayseri’de çiftçilik yaptığını söyleyen başka bir yurttaş ise şöyle konuştu:

“Tarım Kredi Kooperatif’i bizlere durmadan 'borcunuzu ödeyin' diye baskı yapıyorlar. Ödeyecek gücü olmayan çiftçiye ise yüzde 16 faizle 3 yıllık vadeli ödeme öneriyorlar. Biz borç ödemekten de faiz ödemekten de bıktık. Hepimiz hacizlik olduk. Ben bu güne kadar çektiğim krediye yüzde 40 faiz ödedim. Resmen yolsuzluk yapıyorlar. Çiftçi şu an kooperatifin kölesi olmuş durumdadır.”  

Amasya’da çiftçilik yapan Ömer Sarı eylemlere devam edeceklerini belirtti. Sarı, “Mağduriyetimizin giderilmesi cumhurbaşkanının iki dudağının arasındadır. Kabine toplantısı ardından dört gözle bekledik. Ama herhangi bir açıklama yapılmadı. Torba yasadan çiftçiler neden çıkarıldı bilmiyoruz. Sorunlarımız çözülene kadar biz çiftçiler olarak eylemlerimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

“Devlet bizi korumadı, korumuyor”

SONRAKİ HABER

Eğitimde 2020: Kapıdaki tehlikeye karşı birlikte kazanabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...