13 Aralık 2020 12:27

Brezilya’da nüfusun sadece dörtte biri aşılanacak!

Brezilya’da sağcı hükümetin, nüfusun dörtte birinden azını aşılamaya yönelik planı olduğunun ortaya çıkması, eşitsizliği gözler önüne serdi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Koronavirüse karşı bulunan aşılar umut olurken, “Aşıya eşit erişim hakkı” konusunda sorun devam ediyor.

Brezilya’da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro liderliğindeki sağcı hükümetin, nüfusun dörtte birinden azını aşılamaya yönelik planı olduğunun ortaya çıkması da bu konuda eşitsizliği gözler önüne serdi.

AA’nın haberine göre, Brezilya’da Yüksek Mahkemenin, muhalefet partisinin açtığı dava üzerine hükümetten talep ettiği aşı planıyla ilgili raporda, hükümetin risk altındaki 51 milyon kişiye aşı sağlamayı planladığı bildirildi. Bu, 212 milyon nüfuslu ülkede vatandaşların yüzde 25’inden azına aşı sağlanacağı anlamına geliyor.

Raporda, sağlık çalışanlarına, 80 yaş üzeri nüfusa ve yerli halklara öncelik tanınacağı belirtilirken, aşılamanın ne zaman başlayacağı konusunda bilgi verilmedi.

"NÜFUSUN EN AZ YÜZDE 70’İNE UYGULANMALI"

Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello’nun imzasını taşıyan raporda, salgın döngüsünün kırılabilmesi için yüksek düzeyde etkili bir aşının nüfusun yüzde 70’inden fazlasına uygulanması gereğine işaret edildi.

Bugüne dek 6 milyon 880 bin 595 vakanın görüldüğü, virüs nedeniyle 181 bin 143 kişinin hayatını kaybettiği Brezilya, dünyada en fazla vakanın tespit edildiği üçüncü, virüse bağlı en fazla ölümün görüldüğü ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Ülkede çok sayıda eyalette yoğun bakım yatak kapasitesi yüzde 80’i aşmış durumda.

ABD'DE ÜC HATA İÇİNDE AŞILAR ECZANELERDE DAĞITILACAK

Öte yandan ABD’de Pfizer-BioNTech aşısına önceki gece onay çıkmasının ardından ilk koronavirüs aşılarının yarın sabah eyaletlere ulaşmaya başlayacağı açıklandı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Trump yönetiminin aşı geliştirme programı Işık Hızı Ötesi Operasyonu Yetkilisi General Gustave F. Perna, cumartesi yaptığı açıklamada aşı yüklü kamyonların pazar sabahı yola çıkacağını, kargo şirketleri UPS ve FedEx’in Pfizer aşılarını 150 civarında noktaya teslim etmeye başlayacağını belirtti. 450 civarında tesisin de aşıları salı ve çarşamba günlerinde teslim alacağı bildirildi.

Perna, düzenlediği basın toplantısında, üç hafta içerisinde aşıların yerel eczanelere ve diğer noktalara teslim edilmesinin beklendiğini söyledi.

Aşıda öncelik sağlık çalışanları ve bakımevleri sakinlerine verilecek. Perna, ilk dozun kimlere uygulanacağı kararını sağlık yetkililerinin vereceğini belirtti.

Bu açıklama, kısıtlı sayıda aşıyı ABD genelinde hızla dağıtmak için federal ve eyalet hükümetleri, özel şirketler ve sağlık çalışanlarının dahil olduğu büyük bir lojistik operasyonun da başladığı anlamına geliyor.

İlk sevkiyatın önce Pfizer’ın Michigan eyaletindeki üretim tesisinden kamyonlarla ayrılması ve daha sonra da ülke genelindeki bölgesel merkezlere hava yoluyla ulaştırılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimdeki sefalet ve özel okul öğretmenlerinin durumu

SONRAKİ HABER

Saros Gönüllüleri Dayanışması: Saros Körfezine işkenceyi durdurun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa