05 Aralık 2020 13:24

Habaş Demir Çelik fabrikasında vinç kazası: Bir işçi ağır yaralandı

İzmir Aliağa'daki Habaş Demir Çelik'te N. Işık isimli işçi 20 metreden düşerek yaralandı. İşçiler, daha önce de benzer olayların yaşandığını, patronun da Türk Metal'in de umursamadığını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Aliağa’da üretim yapan Habaş Demir Çelik Fabrikasında dün gece vinç işçisi N. Işık, yaklaşık 20 metreden düşerek hastaneye kaldırıldı. Vücudunun belirli yerlerinde kırıklar olan Işık, önce ambulansla Aliağa Devlet Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Daha sonra Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

“VİNÇLERİN YÜRÜME YOLUNDA CAN GÜVENLİK BÖLGESİ YOK”

Işık’ın ilk olarak bacaklarından ameliyat olacağını öğrendiklerini söyleyen arkadaşları, "Kaza çok feciydi. Geçtiğimiz ay ölen arkadaşımız Kadir Özdemir'in düştüğü yüksekliğin iki katı yüksekten düştü. Nasıl hayatta kaldı, mucize! Umarım Allah yardımcısı olur, aramıza döner. İki çocuğu var. Tehlikeli bir şekilde çalıştıklarını daha önceden söylemişler. Bu duruma itiraz etmişler. Vinçlerin yürüme yolunda can güvenlik bölgesi yok, rastgele yürümek zorundalar. Karanlık, tozlu ortam, ayağı kayınca düşmesini engelleyecek bir şey yok, güvensiz. Sorumlu müdür, ‘Merak etmeyin Habaş bir kılıfına uydurur, düşmemeye çalışın’ diyerek dalga geçmiş" diye anlattı.

GÜVENCESİZ VE KÖLECE ÇALIŞTIRMA

N. Işık'ın işten arkadaşları, “Arkadaşımız '6 aylık' adıyla çağrılan, 6 ayda bir girdi çıktı yapılan, sosyal hakları olmayan, güvencesiz olduğu için de kölece çalıştırılan arkadaşımızdı. Onun ikinci altı ayıydı. Kadro vaadi ile çalıştırıyordu. Işık çalışma koşullarına itiraz etse de, güvencesi olmadığı için her an kapının önüne konulacağı için koşulları değiştiremiyordu" diye aktardı.

Tüm suç ve sorumluluğun sorumlu mühendiste olduğunu ifade eden işçiler, “Bu bölümde 6 aylık işçi çalıştırmak yasak. Bu mühendis şirket yönetiminin idaresiyle kuralları çiğniyor, yasalara uymuyor. Türk Metal genel başkanına da defalarca çağrı yaptık sesimizi duymuyor, gücü yetmiyor, bizi görmezden geliyor" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam