03 Aralık 2020 17:50

THD İzmir Şubesi: Alkış değil, hak ettiğimiz değeri görmek istiyoruz

Kamu kurumlarında çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesinde sağlık emekçileri kapsam dışında bırakıldı. Sağlık çalışanları ise artık hak ettiği değeri görmeyi istiyor.

Pandemi hastanesi | Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Uzm. Hem. Ebru Melek Benligül, Cumhurbaşkanlığı İdari işler Başkanlığınca yürürlüğe giren, “Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma başlama ve bitiş saatlerinin 2 Aralık 2020 tarihinden itibaren 10:00-16:00 saatleri arasında olacak” kararında sağlık çalışanlarının kapsam dışında bırakılmasına dair açıklama yaptı. Benligül, “Verdiğimiz değerin bir para karşılığında olması mümkün değildir. Ancak, sağlık çalışanları artık hak ettiği değeri görmeyi istemektedir” dedi.

2 Aralık tarihinden itibaren kamu kurum ve kuruluşların çalışma başlama ve bitiş saatlerinin yeniden düzenlenmesi yürürlüğe girerken sağlık emekçilerinin bu kapsamın dışında kalması sağlık emekçilerin pandemide yaşadıkları sorunları yeniden gündeme getirdi. Konuyla ilgili Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı  Uzm. Hem. Ebru Melek Benligül açıklama yaptı.

“KOVID-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMEMESİ DE VERİLEN DEĞERİ GÖSTERİYOR”

Benligül, “Hemşireler olarak pandemi sürecinin ilk dönemlerinde ek ödemelerle, sağlık çalışanları sorunlarının gündeme getirilmesini doğru bulmadığımızı kamuoyuna duyurmuş, gerekçe olarak yaşamın kutsallığı ve önceliğini göstermiştik. Mesleğe adım atarken 'ıstırabı hafifletmek, sağlığı yüceltmek için gerekecek her türkü çabayı göstereceğimize' dair ant içtik ve toplumumuzda gördü ki andımızı yerine getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz' diyerek sözlerine başladı. Ancak kendi yaşamları söz konusu olduğunda aynı özen ve değeri göremediklerini belirten Benligül, “Kahraman sağlık ordusu ilan edilen bizlerin neredeyse her gün maruz kaldığımız şiddet, yorucu ve uzun çalışma süreleri, çok tehlikeli çalışma ortamlarında tüm risklerine rağmen yeterince alınmayan önlemler, bütün bunların yanında hayatımızı yeterince idame ettirmeye yetmeyen, adil ve emeğimizin karşılığı olmaktan uzak ücretlendirme sistemi, Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmemiş olması ülkemizde sağlığa ve bizlere verilen değeri de göstermektedir” dedi.

“KAHRAMANLIK VURGULARI TEK TARAFLI FEDAKARLIK BEKLENTİSİNE DÖNÜŞTÜ”

Ancak geçen süre içinde sadece kahramanlık vurguları ile tek taraflı fedakarlık beklenmeye devam edildiğini söyleyen Benligül, “Bugün de, kamu görevlileri esnek çalışabiliyorken, bizler kimi zaman 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Yetersiz koruyucu ekipmana rağmen, düzenli Kovid testleri yapılmamasına rağmen, ek ödemelerden yararlanamamamıza rağmen, gördüğümüz baskılara ve ayrımcılığa rağmen ve tüm feryatlarımızın karşılıksız kalmasına rağmen; kendi bakıma muhtaç yakınlarımızı ve çocuklarımızı bile görememe pahasına yaşamlarımızı riske sokarak toplumumuzun hak ettiği güvenli ve nitelikli sağlık hizmetini sunmaya çalışıyoruz” diyerek son olarak Cumhurbaşkanlığı İdari işler Başkanlığının 30.11.2020 tarih ve 46676 sayılı yazısında “kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma başlama ve bitiş saatlerinin 02.12.2020 tarihinden itibaren 10:00-16:00 saatleri arasında olacak şekilde belirlenmesi” kararını hatırlattı.

“TOPLUMUMUZUN SAĞLIĞINA KAVUŞMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Yürürlüğe giren bu kararda salgının başından beri 7/24 mücadele eden sağlık çalışanlarının kapsam dışında bırakıldığını ifade eden Benligül son olarak şunları kaydetti: “Biz hemşireler bütün bunlara rağmen pandeminin ilk günlerinde verdiğimiz sözümüzün arkasındayız. Toplumumuzun sağlığına kavuşması için mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, verdiğimiz çok kıymetli değerin bir para karşılığında olması mümkün değildir. Ancak, sağlık çalışanları artık hak ettiği değeri görmeyi istemektedir. Sağlık çalışanlarının farklı konumu değerlendirilerek, adaleti ve hakkaniyeti sağlamak için diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi kararda belirtilen saatlerin dışındaki çalışma saatlerinin fazla mesai ücreti veya nöbet ücreti olarak ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmasını bekliyoruz.”

Reklam