03 Aralık 2020 07:43

TÜPRAŞ baskıyı artırıyor, işçiler eylemlerini sürdürüyor

TÜPRAŞ yönetiminin mola sürelerini düşürüp işbaşı saatlerini erkene çekme, yıllık izinleri gasbetme dayatmalarına karşı işçilerin eylemi ikinci gününde. EMEP: TÜPRAŞ işçileriyle dayanışmayı büyütelim.

Fotoğraf: Petrol-İş Aliağa Şube

Reklam

TÜPRAŞ işçileri İzmit, Kırıkkale, Aliağa ve Batman’da şirket yönetiminin dayatmalarına karşı direnişini sürdürüyor. İşçilerin TÜPRAŞ yönetiminin mola sürelerini düşürüp işbaşı saatlerini erkene çekme, yıllık izinleri gasbetme dayatmalarına karşı yaptığı eylemler ikinci gününde. Dün akşam vardiyasından çıkan işçiler alkışlarla kendi araçlarıyla eve dönerken bu sabah da servisleri boş göndermeye devam etti. Petrol-İş Aliağa Şube de her vardiya girişinde işçilere açıklama yaptı.

 

 

TÜPRAŞ yönetimi işçileri işe geç kaldıklarına dair tutanak imzalamaya zorlarken, işçiler ise bir bütün olduklarına dikkat çekerek kararlı bir şekilde sendika etrafında birleştiklerini, “dayatmalar ve zorla yönetme biçiminin” değişmesi gerektiğini söylüyor.

Sendika genel merkezi, şirket yönetiminin işçilere imzalatmak istediği tutanakların imzalanmamasını söyleyerek genel merkez hukuk bürosunun dilekçe örneği hazırlayacağını, birlik içinde hareket edileceğini açıkladı. İşyerinde dinlenme aralarında da eylemler devam etti. İşçiler üzerlerinde yasaklara dayalı baskılar oluşturulmaya çalışıldığını, kimseyle karşı karşıya gelmek istemediklerini ancak haklarını da savunacaklarını söylüyor.

KOÇ HOLDİNG İZMİR RAFİNERİSİNDE DURUŞ AÇIKLADI

Koç tarafından yapılan açıklamada “İzmir Rafinerisinde gerçekleştireceğimiz bakım ve iyileştirme çalışmaları nedeni ile söz konusu rafineride üretimimiz geçici süre kademeli olarak durdurulacaktır. Duruş nedeniyle üretimde yaşanacak azalmanın mevcut stoklar ve diğer rafinerilerdeki üretim ile karşılanabileceğinden, satışlarımız üzerinde duruş kaynaklı bir etki oluşması beklenmemektedir” denildi. Planlanan bakım çalışması nedeniyle üretime 1 Ocak 2021’de ara verilecek, 28 Şubat 2021’den sonra da devam edilecek.

EMEP İL BAŞKANI: TÜPRAŞ İŞÇİLERİ MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYOR, BİZLER DE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar Tüpraş işçilerinin pandemi gibi zorlu koşullarda verdikleri mücadeleye ilişkin emek ve demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırdı.

Koç Holdingin “ben yaptım oldu” mantığıyla işçilerin aile düzenlerini de etkileyecek dayatmalarını da geri çekmesi gerektiğini söyleyen Uyar şunları ifade etti: “Tüpraş işvereni Koç Holding, pandemi koşullarını fırsata çevirerek köleci çalışma koşullarını işçilere dayatıyor. On yıllardır devam eden toplu sözleşme düzeni ve sendikal örgütlülük yok sayılarak sömürüyü artıran esnek çalışma koşulları tek yanlı olarak dayatılıyor. Koç Holding bunu yaparak, ‘ne toplu sözleşme tanırım ne de sendika’ demeye getiriyor.Bu demir çelik fabrikalarında aşina olunan bir durum. Tüpraş işçileri bu duruma da itiraz ediyor. Tüpraş işçileri geçmiş mücadele deneyimlerinin de izinden yürüyerek, baskıyı, sömürüyü artıran uygulamalara ‘dur’ diyor.”

TOPYEKÜN SALDIRILARA KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI

“Hepimiz biliyoruz ki, hükümetin torba yasayla geçirmeye çalıştığı ama işçilerin direnişle engellediği esnek çalışma maddelerinin pek çoğu işyerlerinde fütursuzca uygulanıyor” diye belirten Uyar, Tüpraş işçilerinin bu duruma da itiraz ettiğini ve direniş gösterdiğini söyledi. Uyar, “ Petrol-iş Sendikası, işçilerin görüşleri doğrultusunda,  alınan bu kararı tanımayarak 4 rafineride de birlikte mücadele başlattılar ve işçiler tam katılımla mücadelede birleştiler. Bu birlik ve kararlılık devam ettiği sürece, işverenin bundan sonraki saldırıları da boşa çıkarılacak, fiili ve meşru mücadele çizgisiyle başta havzadaki fabrikalar olmak üzere Türkiye işçi sınıfına örnek olunacak, yol açılacak” dedi.

Emek Partisi olarak, Tüpraş işçilerinin bu örnek direnişini selamladıklarını ve her daim yanlarında olduklarını söyleyen Uyar, son olarak şunları kaydetti: “Başta Petkim ve Star Rafinerisi olmak üzere Bakırçay havzasındaki tüm işçileri Tüpraş işçilerinin yanında olmaya, dayanışmayı güçlendirmeye, kendi işyerlerimizde mücadele etmeye, sermayenin topyekün saldırılarına karşı fiili ve meşru mücadele çizgisinde birleşmeye çağırıyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam