03 Aralık 2020 05:22
Son Güncellenme Tarihi: 03 Aralık 2020 12:11

Enflasyon beklentileri aştı, kasımda yıllık yüzde 14,03'le zirve yaptı

Kasımda enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 artışla zirve yaptı. TÜFE, bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 arttı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Enflasyon kasım ayında TÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 oranında arttı. Yıllık enflasyon yüzde 14,03 ile yılın zirvesini görmüş oldu.

"ACI İLAÇ DAHA DA ACILAŞTI"

Evrensel Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu, "Emekliye, memura, işçiye kötü haber: Acı ilaç daha da acılaştı!" başlıklı köşe yazısında enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Bugünlerde işçi ve emeklinin gözünün açıklanacak enflasyonda ve hükümetin açıklayacağı maaş ve ücret artış rakamında olduğunu belirterek "Yükselen enflasyonla birlikte şimdi yeniden ‘faiz’ artışı gündeme gelebilir. Veriler gösteriyor ki emekçilere içirileceği, bizzat ülke yönetiminin en tepesinden itiraf edilen ‘acı ilaç’ çok daha acı hale geldi. Acılığı azaltmak güçlü bir itirazla olabilir ancak!" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da enflasyonun beklentilerin üzerinde arttığını belirtti. Öte yandan ENAGrup üyesi akademisyenler tarafından yürütülen enflasyon araştırmasında ise kasım enflasyonu TÜİK'in enflasyonuna göre yüzde 49 fazla.

TÜİK'in verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler, %21,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %18,67 ile ulaştırma oldu. Sağlık da yüzde 16,25'le bunları izledi.

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Kasım ayında azalış gösteren tek ana grup %0,19 ile eğitim oldu. Alkollü içecekler ve tütün ana grubunda aylık değişim olmazken, en az artış gösteren gruplar %0,12 ile haberleşme ve %0,80 ile sağlık oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Kasım ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, %4,51 ile ulaştırma, %4,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %1,69 ile ev eşyası oldu.

418 MADDENİN 322'SİNDE ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Kasım 2020'de, endekste kapsanan 418 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 42 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 322 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

ENAGrup'UN AÇIKLADIĞI AYLIK ENFLASYON YÜZDE 3,43 ARTTI

Kasım 2020 dönemi günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup fiyat endeksi aylık bazda yüzde 3.43 arttı.

Enflasyon araştırma grubunun (ENAGrup) verilerine göre, eylül ve ekim 2020 döneminde, sırasıyla yüzde 3,61 ve yüzde 2,56 oranında artan fiyatların arkasından gelen Kasım 2020 dönemi yüzde 3,43 artışı, enflasyonda yüksek seviyelerin kalıcı hale geldiğini ortaya çıkardı.

TÜİK'e göre kasım enflasyonu yüzde 2,30'ken ENAGrup'un açıkladığı kasım enflasyonu yüzde 3,43 oldu. ENAGrup üyesi akademisyenler tarafından yürütülen enflasyon araştırmasının rakamı TÜİK'in enflasyonuna göre yüzde 49 fazla.

BAKAN ELVAN: ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan,Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Kasım enflasyonunun gıda, petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurundaki etkilerin yansımasıyla yıllık yüzde 14,03 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Elvan, "Yüksek enflasyonun vatandaşımız üzerindeki etkilerini en aza indirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Enflasyonist beklentilerin iyi yönetilmesi ve fiyat istikrarının tesisi için, para ve maliye politikası araçlarımızı eş güdüm içinde kullanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yıllık enflasyon 2019 yılının eylül ayında tek haneli seviyeleri görmüştü. 2019 yılının Kasım ayında yeniden çift hanelere çıkan yıllık enflasyon pandeminin etkili olduğu 2020 boyunca yüzde 11-12 bandında seyretmişti.

Çeşitli kurumların katıldığı enflasyon anketinin ortalama beklentisine göre kasım ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 1,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,7 artması yönündeydi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adliyelere ve istinaf mahkemelerine girişte "HES kodu" şartı getirildi

SONRAKİ HABER

Marmara'da sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-3 derece üzerinde olması bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...