02 Aralık 2020 09:53

İstanbul’daki işçi sendikaları: Asgari ücret insanca yaşayabilecek seviyede olmalı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı. Platform, "İşçi ve emekçiler için vergi indirimi yapılmalıdır" dedi.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklama yapan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), “Sendikaların pandemiyle ilgili önerileri ve bugün en önemli gündemimiz olan asgari ücret konusunda insanca yaşanacak ücret talebi dikkate alınmalıdır” dedi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu ‘asgari ücret insanca yaşanacak düzeyde olmalı ve vergiden muaf tutulmalıdır’ talebiyle yaptığı basın açıklamasında, “Çarkları döndüren işçiler en az maaşı alıp en çok vergiyi ödeyerek sistemin çarkları arasında ezilmemelidir.  Bu nedenle hem asgari ücret vergiden muaf tutulmalı hem de asgari ücret üzerinden maaş alan işçilerimizin maaşlarının asgari ücrete kadar olan bölümü vergi dışı bırakılmalıdır” dedi.

ORTAK MÜCADELE

“Temel tüketim malları, gıda, elektrik, doğal gaz, su gibi temel ihtiyaçlarda da işçi ve emekçiler için vergi indirimi yapılmalıdır” diyen İİSŞP açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücret sadece verilecek maaşın belirlenmesi değildir, aynı zamanda asgari yaşam koşullarını belirlenmesi anlamına gelmektedir.  Bu nedenle sosyal ekonomik boyutları da düşünülmek zorundadır. Bu temel zorunluluktan kaynaklı vergide adalet ve yaşamın sürdürülmesinde zorunlu olan tüketim mallarının üzerindeki vergi yükünün düşürülmesini talep etmekteyiz.

Ayrıca ulaşılabilir sağlık hizmetlerinin pandemi döneminde hayati önemini hep birlikte gördük ve bu sebeple asgari ücret belirlenirken sağlık hizmetlerinin tümüyle parasız olması yönünde de adımlar atılmalıdır.

Yani insanca yaşanacak ücret, insanca çalışma ve yaşam koşulları için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve 2021 asgari ücret belirlemeleri bu zorunluluklar dikkate alınarak ele alınmalıdır.

Bu taleplerimizin kabul edilmesi için platformumuz, tüm sendikalarımıza da ortak mücadele çağrısı yapmaktadır. Konfederasyonlarımız başta olmak üzere tüm olanakları ile sendikalarımız bir arada ortak mücadeleyi örmelidir. Asgari yaşam koşullarımızın iyileştirilmesi ortak mücadele ile mümkün olacaktır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Taylan Kulaçoğlu tahliye edildi

SONRAKİ HABER

RTÜK, CHP Milletvekili Başarır'ın katıldığı program nedeniyle Habertürk'e ceza verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...