02 Aralık 2020 11:29

Kültür sanat alanında faaliyet yürüten meslek örgütleri: Çözüm odaklı adım atılmalı

Kültür-sanat alanında faaliyet yürüten meslek örgütleri pandemi döneminde yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Jonatan Moerman/Unsplash

Paylaş

Kültür-sanat alanında faaliyet yürüten meslek örgütleri pandemi sürecinde yaşadığı sorunları yaptıkları açıklamalarla gündeme getirmeye devam ediyor. Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, Kültür Sanat Sen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Kooperatifi ve Oyuncular Sendikası sorunlarını ve taleplerini dile getiren meslek örgütlerinden bazıları… Kültür sanat emekçilerinin işçi sağlığı ve güvenliği önemlerinin olmadığı koşullarda çalıştığı vurgulanan açıklamalarda devlet tarafından yapılan denetimlerin yetersizliğine dikkat çekiliyor. Pandemi nedeniyle tiyatroları kapanan, işsiz kalan sahne emekçilerinin yaşam koşullarının gittikçe ağırlaştığı belirtilen açıklamalarda yetkililere acil önlem çağrısında bulunuluyor. Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise, kültür sanat emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini Meclis gündemine taşıdı.

“TARAFLARIN GÖRÜŞLERİNİ ALARAK HAREKETE GEÇİN”

Oyuncular Sendikası yeni açıklamasında dizi setlerindeki çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekti. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin pandemi döneminde daha bir önem kazandığı vurgulanan açıklamada “İş yerlerimiz olan set, sahne ve stüdyolarda; sağlık ve güvenlik önemlerinin gerektiği gibi alınması, çalışma sürelerinin insani sınırlara çekilmesi, iş tanımlarının net olması ve ulusal meslek standartlarının bir karşılığının olabilmesi için harekete geçin! Pandemi ile mücadelede ilgili diğer bakanlıklar ile birlikte; iş yerlerimiz olan set, sahne ve stüdyolar için sektör çalışanlarını temsil eden sendikalar, meslek örgütleri, dernekler ve platformların büyük bir emekle hazırladığı Covid-19 çalışma kılavuzlarını gündeminize alın. Başta çalışma saatleri olmak üzere insani çalışma ortamlarının sağlanması için uygulama, denetleme ve yaptırım mekanizmalarını işletin ve standart bir çalışma protokolünün hazırlanması için tarafların görüşlerini alarak harekete geçin!” denildi.

Açıklamada “Hâlâ geç değil; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını göreve davet ediyoruz. Artık taleplerimizi görün! SGK genelgesine uyun ve oyuncuların, sektör çalışanlarının doğru çalışma statüsünde çalıştırılmasını sağlayın ve denetleyin. Bunun için hazırladığımız sigortalılık modellerini uzmanlar ile değerlendirin, sektörün taraflarını bir masada bir araya getirin ve hakemlik yapın. Bugün sektör çalışanlarının pek çok sektörde olduğu gibi pandemi desteklerine ulaşması mümkün olmadı ama yarını güvenceye alabilmek bu sektörün devamlılığını sağlayabilmek için sorunu artık görmezden gelmeyin; akılcı, hakkaniyetli ve çözüm odaklı adımları atın.” ifadelerine yer verildi.

“PROVALAR VE TEMSİLLER DURDURULMALI”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası yazılı açıklama yaparak, Devlet Tiyatrolarında gerekli pandemi önlemlerinin alınmadığına dikkat çekti. Açıklamada “Devlet Tiyatrolarının çalışanlarına uyguladığı Covid-19 tedbirlerine rağmen gitgide artan pozitif vaka sayısı endişe verici rakamlara ulaşmıştır. Ayrıca hastalığın kuluçka döneminde 5 ila 8 gün semptom göstermeden geçen sürede bulaşmanın devam etmesi, bu süre içinde maskesiz ve mesafesiz devam edilen provalar, oynanan temsiller çalışanlarımızın sağlığını tehlikeye atmaktadır.” denildi.

İzmir Devlet Tiyatrosundaki tek kişilik oyunda bile prömiyerden sonra oyuncuların koronavirüse yakalandığı belirtilen açıklamada “Temaslı olan oyunun yönetmeni, yönetmen yardımcısı, dekor ve kostüm tasarımcısı, tüm teknik ekibi test yaptırmış ve pozitif çıktıklarını bildirmişlerdir. Bu durum tüm çalışanların yaşam hakkının riske atılmasıdır. Ve asla kabul edilemez. Bu yaşanan olay hastalık sürecindeki inisiyatifin tek başına kişilere bırakılamayacağının göstergesidir. Yapılan ihmalkarlık oyunda çalışan tüm ekibin sağlığını tehdit eden bir duruma dönüşmüştür.” ifadelerine yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne çağrıda bulunulan açıklamada, “Ülkemizdeki diğer ödenekli tiyatrolar, çalışmalarını süresiz durdurmasına rağmen Devlet Tiyatrolarının bu koşullarda çalışmaya devam ediyor olması tüm çalışanlarının ve seyircilerimizin yaşamını tehlikeye atmaktadır. Gerekli mercileri bir an önce harekete geçip Devlet Tiyatrolarındaki provaları ve temsilleri durdurmaya davet ediyoruz” denildi. 

“ÇALIŞANLAR VE AİLELERİ FELAKETE SÜRÜKLENİYOR”

“Tiyatro Kooperatifi tarafından son yapılan açıklamada “Özel tiyatrolar 9 aydır gelir elde edemiyor, açıklanan destek paketleri özel tiyatroların varlığını sürdürmesi için yetersiz kalıyor, sahnelerimiz birer birer kapanıyor, sahne üstü ve sahne arkasında görev alan binlerce çalışan ile aileleri ekonomik olarak felakete sürükleniyor. Mesleğini icra edemeyen sektör çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını göz önünde bulunduran somut adımlarla özel tiyatroların yok oluşunu engellemek mümkün; aksi halde kayıplarımızın yerini belki de on yıllarca dolduramayacağız.” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına seslenen Tiyatro Kooperatifi taleplerini “Hibe desteği verilmesi”; “Kredi Garanti Fonu’ndan devlet destekli esnek bir kredi paketinin kullandırılması”, “Özel tiyatroların bağış alabilmesinin sağlanması”, “Her sektörün özel tiyatrolara sponsor olabilmesi ve bu desteğin vergiden düşürülebilmesi”, “SGK ve vergi ödemeleri için muafiyet”, “Geçici işsizlik sigortasından/güvencesinden faydalanabilme”, “İşsizlik sigortasından faydalanması mümkün olmayan serbest çalışan bireysel sanatçılar ve sahne arkası çalışanları için aylık maddi bir desteğin sağlanması” olarak sıraladı.

CHP’Lİ SERA KADIGİL’DEN KARŞILIKSIZ YARDIM ÇAĞRISI

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, sahne emekçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Kadıgil, pandemi nedeniyle özel tiyatroların perde kapattığını ve binlerce müzisyenin herhangi bir güvence olmadan palyatif tedbirler nedeniyle açlığa mahkum edildiğini ifade etti. Kadıgil, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Aktörler Federasyonu tarafından canlı performans ve görsel-işitsel sektörlerde pandeminin etkilerinin anlatıldığı bir sonuç bildirgesi yayımlandığını belirtti. Kadıgil, EuroFIA’nın Türkiye’deki yetkili kamu otoritelerine gerekli koronavirüs tedbirlerinin alınmasının yanı sıra, yaratıcı/kültürel sektörün ve kalifiye iş gücünün hayatta kalabilmesi için karşılıksız finansal yardım sağlanması için çağrısını hatırlattı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19'lu hamile hastayı reddeden Medipol "Bakanlığın algoritmaları gereği" dedi

SONRAKİ HABER

Kovid-19 gerekçesiyle çocuğunun velayeti alınan hemşire davayı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...