01 Aralık 2020 10:59

Maske alırken ÜTS'den kontrol etmeyi unutmayın

TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdiği "Ürün Takip Sistemi (ÜTS)" uygulaması ile tıbbi maskenin gerçek olup olmadığını kontrol edebilir, böylece sahte maskelerden uzak durabilirsiniz.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Maske satın alırken TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdiği "Ürün Takip Sistemi (ÜTS)" uygulaması ile tıbbi maskenin gerçek olup olmadığını kontrol edebilir, böylece sahte maskelerden uzak durabilirsiniz.

İlk kez 30 Mayıs 2018'de kullanıma sunulan ÜTS Mobil uygulaması, tıbbi cihaz, kozmetik ve biyosidal ürün bilgilerini sorgulama imkanı tanıyor.

Ürün üzerinde bulunan barkod/karekod mobil uygulamaya okutularak ürünün kullanım kılavuzu, görseli, ÜTS'de kayıtlı olup olmadığı, bulunduğu yerler, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

Ayrıca problem olduğunundan şüphelenilen ürünler bildirilebiliyor.

Öte yandan uygulamayı bilgisayarda açarak maskenin barkod koduyla aynı bilgileri öğrenmek de mümkün.

Uygulamayı değerlendiren İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mikrobiyoloji ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, koronavirüs salgınına karşı kullanılan maskelerin 3 katlı ve tıbbi maskeler olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Özyaral, “Merdiven altı ürünlerin risk yarattığını asla unutmamak gerekir. Cep telefonlarımıza bu ‘Ürün Takip Sistemi’ni indirebiliriz. Bilgisayarlarımızdan da aynı şekilde. Bu uygulama sonucunda satın aldığımız ürünün gerçekten bir maske olup olmadığını anlamak mümkün. Maske konusu bir fırsata dönebiliyor maalesef. Bez de kullanılabilir, kağıt da koyabilirler. Bunların koruyuculuğunun ne olup olmadığını biz tüketicilerin bilmesi gerekir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay, bir çalışanın davasında tanık olan şoförün işten kovulmasını haksız buldu

SONRAKİ HABER

Hakkari'de tüm eylem ve etkinlikler 15 gün süreyle yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...