01 Aralık 2020 10:07

Karaburunlulardan RES’e karşı Danıştay'a açık mektup: Masa başında karar vermeyin

Karaburunlular RES’e karşı Danıştay'a açık mektup yazdı: Coğrafyayı görmeden, coğrafya hakkında karar almayın.

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz günlerde “adil yargılama hakları ihlal edilmiştir” kararı verdiği Karaburunlular, dosyanın yeniden görüşülmesi öncesi Danıştay 14. Daire üyelerine açık mektup yazdı. ‘Karaburunlu yurttaş davacıları’ imzasıyla yazılan mektupta Danıştay üyelerine “Coğrafyayı görmeden, coğrafya hakkında karar almayın” çağrısında bulunuldu.

"MASA BAŞINDA KARAR VERİLMESİ DOĞRU DEĞİLDİR"

Sarpıncık RES davasında, coğrafyayı görmeden coğrafyanın kaderi hakkında karar verildiğini söyleyen Karaburunlular, bu durumun açıkça adil yargılanma hakkı ihlali ifade etti ve yargının objektif tarafsızlığını ortadan kaldırdığını dile getirdi. Bu duruma 2014 yılında İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan bir değişikle başlayan bir düzenleme ile gelindiğini vurgulayan Karaburunlular, “Biliyoruz ki; sayın Danıştay üyeleri hukuk alanında ne kadar uzmanlaşmış olursa olsunlar, çevre davaları gibi alan bilgisinin, akademik uzmanlığın ve sahada inceleme yapmanın öne çıktığı davalarda, sahayı görmeden, şüpheli bulunan bilirkişi incelemesi yerine yeniden inceleme yaptırmadan, sadece bakanlığın ve yatırımcı firmaların iddialarını dikkate alarak, masa başında karar vermeleri doğru değildir” dedi.

Karaburunlular yazdıkları açık mektupta, “yeniden yargılama” yapılmadan önce, bir önceki yargılamada dayanak olarak alınan yasa ve yönetmelik düzenlemelerinin, Anayasaya uygunluk açısından değerlendirilmesi talebiyle AYM’ye taşınmasını da istedi.

NE OLMUŞTU?

İzmir 5. İdare Mahkemesi, proje sahası ve civarında yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda, RES projesinin bölgeye vereceği zarar gerekçesiyle projeyi iptal etti. Mahkemenin bu kararın bakanlık ve yatırımcı firma tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosyayı inceleyen Danıştay 14. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak Karaburunlu yurttaşların davasını "itiraz yolu kapalı olacak şekilde" kesin olarak reddetti.

Halkın başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi ise Karaburunluların gerekçeli karar hakkının Danıştay 14. Dairesi tarafından ihlal edildiğine ve bu ihlalin düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. 

Reklam