01 Aralık 2020 08:50

Kanal İstanbul'un sadece kazı, nakliye ve depolama maliyeti, ayrılan tüm bütçe kadar!

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kanal İstanbul raporunu açıkladı. Sadece kazı, nakliye ve depolama maliyetinin kanalın tüm maliyeti olarak belirlenen 75 milyar lirayı bulduğu vurgulandı.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonunun basın açıklaması

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan Kanal İstanbul kazı, patlatma ve nakliye raporu açıklandı. ÇED raporunda pek çok teknik ve hesaplama hatası bulunduğuna dikkat çekilen rapora göre sadece kazı, patlatma ve nakliye için harcanacak para, tüm kanalın maliyeti olarak belirlenen 75 milyar lirayı eriyor.

AKYAZILI: TEK DERDİ RANT OLANLAR İLE YAŞAMI SAVUNANLAR AYRIŞIYOR

Madem Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Kanal İstanbul Kazı, Patlatma, Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu”, Maden Mühensileri Odası İstanbul Şubesi ile TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıkladı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi konferans salonun gerçekleşen toplantıya, TMMOB’a bağlı odaların üye ve yöneticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erşat Akyazılı yaptı. Maden mühendisleri olarak Kanal İstanbul’un kendi meslek alanlarına giren kazı, patlatma ve depolama konularına dair rapor hazırladıklarını belirten Akyazılı, "Mega projeleri değerlendirirken en az 3 kritere bakarız. Birincisi projelerin bilim ve tekniğe uygun olması lazım. İkincisi doğaya, çevreye zarar vermemesi. Üçüncü kriterimiz ise toplum ve insan. Proje toplum ve yaşama katkı sunmuyorsa desteklenmez. Yani, bu üç kriter olmadıkça bizler tarafından desteklenmez” dedi.

“Görüşlerimizi en berrak açıklayan cümle ya kanal ya İstanbul” diyen Akyazılı, “Tek derdi para kazanmak olan belirli çıkar grupları, bilime, tekniğe aykırı olmasına rağmen kanal diyorlar; bizler topluma, doğaya, insana önem verenler olarak İstanbul diyoruz. Toplumu derinden etkileyen bu yıkım projesinde karşı yaşam demeye, İstanbul demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AKÇELİK: DAVALAR DEVAM EDERKEN "KANAL’DA SONA GELİNDİ" DENEMEZ

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kanal İstanbul hazırlıklarında sona geldiklerini açıkladığı için bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. TMMOB tarafından açılmış 5 dava bulunuyor ve hukuki süreç devam ediyor. Bu süreç devam ederken Cumhurbaşkanı'nın 'Kanal İstanbul'da sona gelindi' demesi hukuka müdahaledir, bu açıklamalar yanlıştır” dedi.

"BÖYLE BİR KAYNAK VARSA ÇÖKEN SAĞLIK SİTEMİNE AYRILMALIDIR"

Hazırlanan raporun da ÇED’in tamamen hatalı olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Akçelik, “Hesaplama hataları yapılmıştır ve dolayısıyla maliyeti de hatalı hesaplanmıştır. Bu bir yanı. İkincisi bölgedeki 11 yıllık arazi değişimleri incelenmelidir. Türkiye pandemi ile mücadele ederken Kanal İstanbul için ayrılacak bir kaynak varsa bu kaynak çöken sağlık sistemine, pandemide mağdur olan işçilere, emekçilere, sağlık çalışanlarına ayrılmalıdır. Türkiye İzmir depremi ile birlikte bir kez daha deprem gerçeğinin ne kadar yakın olduğunu görmüştür. Böyle bir kaynak varsa İstanbul’u deprem güvenli hale getirmek için kullanılmalıdır” diye konuştu.

MAKAR: KANAL İSTANBUL İÇİN AÇIKLANAN MALİYET SADECE KAZI VE HARFİYAT İÇİN HARCANACAK

Ardından Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Mehmet Makar, hazırlanan raporu sundu.

ÇED raporunda yer alan hataları madde madde sıralayan Makar, şunları söyledi:

“Raporun farklı bölümlerinde farklı kazı süreleri söyleniyor. Bir yerde ‘4 yıl boyunca yılda 300 gün ve günde 16 saat’ deniyor, başka bir yerde ‘5 yıl boyunca, yılda 12 ay, ayda 30 gün ve günde 24 saat’ deniyor. Süresi doğru saptamamış. Yine raporda harfiyat ve nakliye miktarının değiştiğini görüyoruz. Bu ne demek, maliyetin de değişmesi demek. Yine kazı sonrası taşınacak hafriyat miktarı 1,76 milyar metreküp ile 1,43 milyar metreküp arasında değişecektir. Dolayısıyla, kabarma faktörünün yanlış hesaplanması nedeni ile ÇED raporunda belirtilen taşınacak malzeme miktarı ve maliyeti daha yüksek, nakliye süresi de ÇED raporunda belirtilenden daha uzun olacaktır.

Kanal İstanbul ÇED raporundaki yanlış yaptıkları hesaplara göre sadece kazı, nakliye ve depolama 69 milyar tutuyor. Gerçekte ise kazı, nakliye ve depolama maliyetinin 75 milyar olduğunu söyleyebiliriz. Bu miktar bütün Kanal için hesaplanan maliyet. Yani sadece kazı, nakliye ve depolama faaliyetleri bütün kanal için açıklanan maliyet kadar.”

ATLIHAN: PROJE İPTAL EDİLMELİDİR

Son olarak ise Maden Mühendisiler İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan konuştu.

Kanal İstanbul gibi ekolojik, çevresel, ekonomik ve jeopolitik açıdan büyük sonuçlar ortaya çıkaracak bir projenin konunun uzmanları olan bilim ve meslek insanları tarafından uzun ve detaylı bir değerlendirme sürecinden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Atlıhan, ÇED raporunda bulunan, ‘kazı, patlatma ve nakliye’ konularında yapılan değerlendirme ve hesaplamalarında ciddi yanlışlar olduğuna dikkat çekti.

Atlıhan “Kazı, patlatma ve nakliye işleri projenin en büyük bölümünü oluşturması nedeni ile Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerekmektedir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi projesiz yıkıma devam ediyor

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Bu ülkenin kaynaklarının başına Katar kayyumu gelmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...