30 Kasım 2020 12:00

ABD şirketi Moderna, Kovid-19 aşısı için ABD ve AB'de kullanım onayına başvurdu

Amerikan şirketi Moderna, Kovid-19'a karşı geliştirdikleri aşının virüse karşı en az yüzde 94 etkili olduğunu belirterek, ABD ve Avrupa’da kullanım onayı başvuruda bulundu.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdikleri aşının ABD ve Avrupa’da kullanım onayı başvuruda bulundu.

Moderna'dan yapılan açıklamada aşının, 196 Kovid-19 vakasının katıldığı son test sonuçlarına göre virüse karşı en az yüzde 94 etkili olduğunun belirlendiği kaydedildi. Aşının çok hafif, geçici ve nezle benzeri yan etkileri olduğu ifade edilen açıklamada, şirketin acil kullanım için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) ve Avrupa Birliği'nden koşullu onay almak için başvuruda bulunduğu belirtildi. FDA'nın 17 Aralık'ta toplanacağı duyuruldu.

Amerikan ilaç şirketi Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, aşının koronavirüse karşı yüzde 94,1 oranında koruduğunun saptandığını belirterek, “Aşımızın salgının gidişatını değiştirebileceğine inanıyoruz. Ağır hastalanmayı, hastaneye kaldırılma ve ölüm oranını azaltmasını umuyoruz” dedi. Şirketin sağlık ekibinin başında yer alan Dr. Tal Zaks da yaptığı açıklamada, "Son derece etkili bir aşımız olduğuna inanıyoruz. Artık bunu kanıtlayacak verilere sahibiz”dedi. Dr. Zaks "Bu salgını yok etmekte önemli bir rol oynamayı umuyoruz" diye konuştu.

30 BİN KİŞİ KATILMIŞTI

Moderna'nın son faz denemelerine 30 bin kişi katılmış, bu aşamada aşının yüzde 94,5 oranında koruma sağladığı duyurulmuştu. 196 vakayla yapılan son araştırmada da, aşının yüzde 94,1 koruyuculuk sağladığı tespit edildi. Aşı denemesine katılan kişilerden hiçbiri koronavirüsü ağır semptomlarla geçirmedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hemşire Selver Kuşçu Ünal Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Özkonak’taki altın aramaları TBMM gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...