27 Kasım 2020 15:20

Pandemi döneminde işçilerden dört talep: Şeffaflık, ücretli izin, aşı, emekçiye bütçe

DİSK, emekçilerin pandemi karşısındaki taleplerini dört başlık altında sıraladı: Akıl ve bilim, ücretli izin, emekçiye bütçe, herkese parasız aşı.

Maske üretimi yapan işçiler | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Koronavirüs salgınının giderek yayıldığını ve emekçilerin bu süreçte hem yaşamını yitirdiğini hem de daha fazla yoksullaştığını dile getiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgınla esaslı bir mücadele için dört koşulun sağlanması gerektiğini vurguladı: Şeffaflık, ücretli izin, emekçilere bütçe ve ücretsiz aşı.

DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Kovid-19 salgını sonucu bir yandan hastalanıyor, sağlığımızı ve yaşamımızı yitiriyoruz; diğer yandan da işimizi, gelirimizi, olmayan birikimimizi kaybediyor daha fazla borçlanıyor ve yoksullaşıyoruz. Bu acı tablo ortadayken ülkeyi yönetenler hastalananların ve yaşamını kaybedenlerin sayılarını düşük göstererek, bilim insanlarının işini zorlaştırdı ve toplumda rehavet yarattı” dedi.

“Çarklar dönecek” ısrarı ile acil ve temel işler dışındaki işlerin belirli bir süreyle durdurulmamasının Kovid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olarak yaygınlaşmasına neden olduğunu dile getiren Çerkezoğlu emekçilerin taleplerini dört başlık altında sıraladı:

Akıl ve bilim: Bakanlığın “Bilim Kurulu”yla bile paylaşmadığı verilerin tamamı, il ve ilçe bazında toplumla paylaşılmalı, ilgili kurumlarla iş birliği yapılmalı ve virüs yayılmasını engelleyecek bilimin öngördüğü tedbirler kararlılıkla uygulanmalı.

Ücretli izin: Acil ve zorunlu işler dışında tüm işyerlerinde 14-21 gün süreyle gerçek anlamda kapanma acilen hayata geçirilmeli. Bu süre zarfında halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalı ve çalışanlar ücretli izinli sayılmalıdır. Kapanma süresinde işçi, işsiz, küçük esnaf, emekli yurttaşlar ve kadınlar devlet tarafından desteklenmeli.

Emekçiye bütçe: İşten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli, ancak ücretsiz izin uygulamasına derhal son verilmeli, kısa çalışma ödeneğinden faydalanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bu ödenek en az asgari ücret düzeyine çekilmeli. Asgari kullanım bedelinde elektrik, su, doğal gaz, iletişim gibi temel hizmetler parasız olmalı. Şirketler ve büyük servetler vergilendirilmeli, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılmalı. Eğitimin yüz yüze yapılmasının uygun koşulları oluşturulana kadar, öğrencilerin gereksinimi olan uzaktan eğitime erişim cihazları ve internet bağlantısı ücretsiz olarak sağlanmalı.

Herkese parasız aşı: Kovid-19 aşısının temininde gecikilmemeli, uygulamada ayrımcılık yapılmamalı, kovid-19 aşısı risk gruplarından ve sağlık emekçileri başta olmak üzere zorunlu işlerde çalışanlardan başlanarak herkese ücretsiz uygulanmalı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Koruma Kurulu Germiyan’daki RES Projesi’ni durdurdu

SONRAKİ HABER

Okul öncesinde milli eğitim müdürlüklerince uzaktan eğitime geçme kararı alınabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...