27 Kasım 2020 14:26

Amasya’da, traktörleri haczedilen yüzden fazla çiftçi eylem yaptı

Amasya’da, kredi borçları yüzünden traktörleri haczedilen çiftçiler eylem yaptı. Çiftçiler, kredilerinde yapılandırma ve haczedilen traktörlerin iade edilmesini talep etti.

Fotoğraf: Ferhat Tutak / Amasya Haber Ajansı

Paylaş

Amasya’da Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarından dolayı traktörleri haczedilen çiftçiler, çiftçi borçlarını yapılandırmayan hükümeti protesto etti.

Yöredeki köylerde yaşayan çiftçiler merkeze bağlı Büyük Kızılca köyündeki Tarım Kredi Kooperatifi şubesi önünde bir araya geldi. Çiftçiler, kredilerin faiziyle birlikte ödenemeyecek boyuta gelmesi nedeniyle çok sayıda traktörün haczedilmeye başlanmasına tepki gösterdi.

Meclis’te geçen hafta kabul edilen kredi borçlarının yapılandırılması yasasında, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları kapsam dışı tutulunca köylülerin borçları yüksek faiz uygulanarak daha da katlandı.

Büyükkızılca köylülerin eylemine çevre köylerde haciz baskısı aslında olan diğer çiftçiler de destek verdi.

Amasya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre traktörü haczedilen köylülerden Ömer Sarı çiftçiler adına konuştu. Seracılık ve hayvancılıkta uğraştıklarını, son üç buçuk yılda başta tohum ve işçi maliyetlerinin aşırı yükselmesi ve ürünlerinin maliyetlerinin altında satılmasının nedeniyle borçlarını ödeyemediklerini söyleyen Sarı, TBMM’de kabul edilen yasa ile birçok sektöre ödeme kolaylığı sağlanırken, çiftçi borçlarının bu haktan mahrum bırakıldığını belirtti. Sarı şöyle konuştu:

“Çiftçi tarım makinaları olmadan mahsulünü ekip biçemez. Hükümetimizden istediğimiz, çiftçilerimize ve üreticilerimize fide tohum, gübre ve ilaç fiyatının düşürülmesi. Devletimizin gerçek anlamda üreticinin yanında olduğunu göstermesini ve üreticiyi desteklemesini bekliyoruz. Bu zor günlerimizde borçlarımızın faizinin silinip ana paranın ortalama 5 yıla bölünerek yapılandırılması, haczedilen traktörlerin iade edilmesini sayın devlet yetkililerinden ve çiftçinin destekçisi yerli üretim başı çok değerli cumhurbaşkanımızdan taleplerimizi arz ederiz.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AB-Türkiye ilişkilerinde köklü bir değişiklik beklenmiyor

SONRAKİ HABER

Manisa’da Termokar işçileri işten atmalara ve ücretsiz izin dayatmasına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa