27 Kasım 2020 01:02

OSTİM işçisi: Asgari ücrete zamda değil, acı reçetede akla geliyoruz

Asgari ücrete ilişkin konuşan bir OSTİM işçisi, “Eziyeti çeken vatandaşken asgari ücreti belirleyenlerin karnının tok sırtının pek olması garip geliyor” dedi.

(Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Sinancem ALİKOÇ
Ankara

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücret rakamını belirlemek için ilk toplantısını aralık ayında gerçekleştirecek. Asgari ücrete ilişkin konuştuğumuz OSTİM işçileri, asgari ücret belirlenirken umurlarında olmayan işçilerin neden “acı reçete”de akla geldiğini soruyor. Yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasından yakınan bir işçi, “Eziyeti çeken vatandaşken asgari ücreti belirleyenlerin karnının tok sırtının pek olması garip geliyor” diyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında toplanıyor. Asgari ücretin ne kadar olacağının yanı sıra işçilerin gündeminde temel tüketim maddelerine gelen ve gelmekte olan zamlar da var. OSTİM’de konuştuğumuz işçiler, asgari ücretin üzerinde ücret alıyor. Bazı işçilere ise asgari ücret yatırılıyor, gerçek ücretlerinin üstü ise gayriresmi olarak ‘elden’ (nakit) veriliyor. Ancak birçok işçi asgari ücretin doğrudan kendi maaşlarını etkilediğini biliyor. Bu yüzden her işçinin belirli bir asgari ücret beklentisi bulunuyor.

Birçok işçi 2021 asgari ücretinin günlük veya aylık harcamalarına yeteceğine inanmıyor. “Acı reçete” söylemlerini, ekonomi yönetiminde art arda gelen atamaları kaygı verici bulan işçiler, geçim sıkıntısını oldukça güçlü ifade ederken ‘Çözüm için ne yapılabilir’ sorularımıza sessiz kalıyor.

“ASGARİ ÜCRETİ 4-5 BİN YAPIN, BU SEFER DE PATRONLAR SAĞDUYULU OLSUN”

Genç bir işçi ile görüşüyoruz. Resmi olarak asgari ücret alıp üzerinin elden tamamlandığını belirten genç işçi, bu durumda da geçinmekte zorlandığını söylüyor. Erdoğan’ın “acı reçete” ifadesini doğru bulmadığını anlatan işçi, “Halkı sağduyulu olmaya çağırıyorlar. Bir kere de patronlar sağduyulu olsun. Yap asgari ücreti 4 bin-5 bin TL, o zaman ‘İşverenlerimiz sağduyulu olsun’ diyebilecek mi” diye soruyor. Geçtiğimiz yıl muhalefetin ‘Biraz bastırmasıyla’ zammın arttığını, yoksa daha düşük verileceğini belirten işçi, ancak bugün muhalefetten umudu olmadığını ifade ediyor. “Asgari ücretin artması için ne yapmak lazım” diye sorduğumuzda ise işçilerin tepki göstermesi gerektiğini söylüyor.

“'KARNI TOK, SIRTI PEK'LER ASGARİ ÜCRETİ BELİRLİYOR”

Kepçe-traktör bakım onarım işinde çalışan bir işçi de “acı reçete” ifadesinden hem çekindiğini hem de öfke duyduğunu anlatıyor. Berat Albayrak’ın istifasından sonra vatandaşa acı reçete kesmenin değil sorumlulara acı ceza kesmenin gerektiğini ifade eden işçi, “Asgari ücret belirlenirken umurlarında olmayan vatandaş neden ceza kesmeye sıra gelince akıllarına geliyor” diyor. Yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasından yakınan işçi, vatandaş gitgide yoksullaşırken yönetenlerin zenginleştiğini söylüyor: “Eziyeti çeken vatandaşken asgari ücreti belirleyenlerin karnının tok sırtının pek olması garip geliyor.”

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Maliye Bakanı: 2021’in ortasına kadar 1 milyon işçi işini kaybedecek

SONRAKİ HABER

Varlık Fonu, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payını Katar’a sattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa