26 Kasım 2020 10:06

Somalı madencilerden Ermenek’teki gözaltılara tepki: Bu yoldan dönmeyeceğiz

Somalı madenciler, ödenmeyen tazminatları ve ücretlerini talep eden Ermenekli madencilere yönelik baskıları ve gözaltıları protesto etti.

Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş

Reklam

Somalı madenciler, Ermenek’te haklarını arayan madencilere yönelik baskıları ve gözaltıları protesto etti. Ücretlerin ve tazminatların yatırılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını talep eden madenciler, “Talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğiz” dedi.

Ermenekli madencilerin başta ödenmeyen ücretleri ve tazminatları olmak üzere haklarını almak için başlatmak istedikleri Ankara yürüyüşü polis ve jandarma tarafından engellenmiş, madencilere tazyikli su ve biber gazı sıkan polis Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin de dahil 30 kişiyi gözaltına almıştı.

Tazminat hakları için mücadele eden Somalı madenciler dün Bağımsız Maden-İş Sendikası önünde yaptıkları açıklamayla Ermenekli madencilerin taleplerinin karşılanmasını istedi. Sendika yöneticilerinden Resul Demir, “Onlar yıllardır üç kuruş para kazanabilmek için yerin yedi kat altında ter döktüler, evlerine ekmek götürebilmek için sakat kaldılar, yanı başlarında arkadaşlarını kaybettiler. Karşılığındaysa alamadıkları maaşları ve tazminatları beş kuruş etmeyen patron Özbey ailesinin iki dudağı arasından çıkacak söze kalmış durumdalar” dedi.

"SÜREKLİ OYALIYORLAR"

Ermenekli madencilerin 89 gün önce maden ocağında başlattıkları direniş ile bu duruma "Artık yeter" dediğini aktaran Demir, “Talepleri açık; yatmayan maaşlarının ve tazminatlarının bir an önce hesaplara eksiksiz yatırılması, maden ocaklarında gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, işten atılan işçilerin işe geri iade edilmesi. Bu taleplerin duyulması için çalmadıkları, gitmedikleri kapı kalmadı. Son olarak Soma Uyar Maden işçilerinin sorunu ile birlikte Ermenekli madencilerin sorunu 2 hafta öncesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan görüşmede masaya yatırıldı. Ermenekli madencilerin sorununun çözümü için Süleyman Soylu Karaman Valisi'ni arayarak talimat verdi. Fakat o günden bu yana bu tablo içerisinde hiçbir gelişme söz konusu olmadı. Ermenekli madenci heyetimiz Karaman Valisi ile defalarca görüşme gerçekleştirdi ve her defasında 3-4 gün sonraya çözüleceği söylenerek oyalandılar” dedi.

"FİİLİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANDI"

Önceki gün Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin biber gazı, plastik mermi ve gözaltılarla karşılaştığını belirten Demir, “Valinin vermiş olduğu kararla bütün kentte fiili sıkıyönetim uygulandı, halkın sokakta dolaşmasına dahi izin verilmeyerek sokağa çıkma yasağı uygulandı. Kırk yıldır dededen toruna madencilerin tazminatlarına çöken Özbeyler’e gücü yetmeyen devlet, madencinin karşısında güç gösteriyor. Korkmuyoruz, talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğiz. Buradayız, ayakta, sokakta ve tetikteyiz. Taleplerimiz karşılanmazsa Ankara’ya yürüyüşümüze devam edeceğiz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam