25 Kasım 2020 17:14

TTB Başkanı Fincancı: Gizlenemez boyuta gelince bu veriyi açıklamak zorunda kaldılar

Fahrettin Koca'nın açıkladığı günlük vaka sayısını Evrensel'e değerlendiren TTB Başkanı Fincancı, "Sedyede yatak sırası bekleyen insanlar görünür olunca bu veriyi açıklamak zorunda kaldılar" dedi.

Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel

Paylaş

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı günlük 28 bin 351 vaka sayısını Evrensel’e değerlendirdi. Rakamın kendileri için şaşırtıcı olmadığını söyleyen Fincancı, geçtiğimiz günlerde yaptıkları araştırma sonucunu hatırlatarak gerçek vaka sayısının daha yüksek olduğunu düşündüklerini vurguladı: "Geçtiğimiz gün aile hekimliği araştırmamızda 47 bin civarında vakadan söz edilmesi gerektiğini söylemiştik.”

"GİZLENEMEZ BOYUTA GELİNCE AÇIKLADILAR"

İstanbul’daki ölüm sayılarının geçtiğimiz 5 yılın ortalamasına göre yüzde 100 arttığını hatırlatan Fincancı, “Artık tablonun gizlenemez boyuta geldiği çok açık. Sağlık kurumları alarm veriyor, yeni servisler açılmasına rağmen yatak doluluk oranları çok yüksek. Farklı hastalıklar için kullanılan servisler Kovid-19 servisine dönüştürülüyor. Yoğun bakım doluluk oranları da yüksek. Acil servislerde sedyede yatak sırası bekleyen insanlar görünür olunca bu veriyi açıklamak zorunda kaldılar. Bu verilerin açıklanmasında TTB’nin pandeminin başından bu yanan sürdürdüğü ısrarın da etkisi var” dedi.

"TOPLUMSAL SORUN BİREYSEL ÖNERİLERLE ÇÖZÜLMEZ"

Hükümetin geçtiğimiz hafta aldığı kısıtlama kararlarını da eleştiren Fincancı, “Ekonomi gözetilerek alınan kararlarla salgının önüne geçilemez. Bu salgın sınıfsaldır. Hükümet, bireysel cezalandırmalarla salgını önlemeye çalışıyor. Ancak pandemi toplumsal bir sorundur ve bireysel önlemlerle çözülemez. Kalabalık fabrikaların, toplu taşımalarda yapılan yolculukların neden olduğu bulaşı engellemenin tek yolu var, üretimi durdurmak. Ancak bunu yaparken vatandaş da mağdur edilemez. Temel bir ücret sağlanmalıdır. Esnaf için kira gideri karşılanmalı; su, elektrik, doğalgaz gibi temel gereksinimler ücretsiz karşılanmalı. Kalabalık emekçi ailelerin yaşadığı evlerde virüsün bulaş hızı da yüksek oluyor. İnsanlar evde kalmak zorunda kaldığında istismar ve kadına şiddet artıyor. Bunları önleyecek mekanizmalar kurulmalı. Toplu bulunulan alanlar kapatılmalı, zorunlu alanlar dışında üretim tamamen durdurulmalı. Ama bununla birlikte yeterli bireysel hareket alanı için gerekli yeşil alan ihtiyacı da karşılanmalı” dedi.

"YÖNETEMEDİKLERİNİN İTİRAFIDIR"

Hükümetin pandemiyle mücadele politikasını da eleştiren Fincancı, bilimsel yöntemlerin esas alınmadığını; hastalanmayı, bulaşı engelleyecek koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen tarama yöntemlerinın uygulanmadığını vurguladı.

Bilimsel yöntemin esas alınmaması nedeniyle daha önce hükümete "Yönetmeiyorsunuz" dediklerini ifade eden Fincancı, “Şimdi yönetemediklerini itiraf ediyorlar. Demokratik bir ülkede böyle bir durumda hükümet topluca istifa eder ve yargılanır. Çünkü ölen insanlardan söz ediyoruz. Sadece Kovid-19 nedeniyle ölenler de değil, hastanelere başkaca sağlık sorunlarıyla başvuran ama tedavi olamadığı için hayatını kaybeden insanlardan bahsediyoruz. Yurttaş sorumluluğu istifa talebi olmalı. Yönetememe hali insanların yaşamına maloldu” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP çiftçinin 62 milyar dolarını iç etti!

SONRAKİ HABER

7 yaşındaki çocuğun katil zanlısına "iyi hal indirimi" ile 35 yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...