25 Kasım 2020 15:54

Kocaelili kadınlar: Hayatlarına sahip çıkan kadınlardan güç alıyoruz

Kocaeli'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir araya gelen kadınlar "Şiddeti engelle İstanbul Sözleşmesini uygula" pankartı açtı.

Fotoğraf: Kocaeli

Paylaş

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkında bir araya gelen kadınlar, "Kadınlar sokağa özgürleşmeye", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı. Eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "Ülkemizi yöneten erkekçi zihniyet nefret ve savaş politikalarıyla ülkemizi yaşanmaz hale getiriyorlar. Bugün bu meydanlarda toplanan kadınların emeğiyle bu zihniyeti yok edeceğiz" dedi.

"ISRARIMIZDAN VAZGEÇMEDİK, VAZGEÇMİYORUZ"

Eylemde basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan, Mirabel Kardeşlerin yükselttiği mücadelenin ışığını büyüttüklerini belirterek, "Tüm dünyada ve Türkiye'de Kovid-19 salgını nedeniyle eve kapanma dahil, hayatı alt üst eden ciddi bir krizin içerisinde yaşıyoruz. Kadınlar bu krizin de en yüksek bedel ödeyenleri arasında; kadın yoksulluğu, kronik kadın işsizliği, hayatın her alanında artan kadına karşı şiddet... Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü ülkemizde 2021 bütçesini tartışıyoruz ama kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik herhangi bir iktidar politikası ve buna ayrılmış bir bütçe göremiyoruz" dedi. Hayatlarına sahip çıkan kadınlardan güç aldıklarını vurgulayan Arıkan, "Yaşamımızı, haklarımızı, bedenimizi ve emeğimizi kuşatmaya çalışan erkek devlete ve şiddetine karşı hayatlarına sahip çıkan kadınlardan güç alıyoruz. Nevin Yıldırım'ın Hülya Halaçkay'ın sesini meydanlara taşıyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet talebimizden; kadın düşmanı devlet politikalarına karşı mücadelemizden; erkek-yargı-devlet işbirliğini açığa çıkarmadaki ısrarımızdan vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

"NASIL YAŞANABİLİR BİR ÜLKE OLDUĞUNU GÖRECEKLER"

Basın açıklamasının ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, kadınların dünyayı nasıl yaşanabilir bir hale getirebilmek için meydanlarda toplandıklarını söyledi. İtirazlarını meydanlarda haykırmaya devam ettiklerini söyleyen Kaya, "Mirabel Kardeşler dünya kadın tarihinin unutulmazları arasında. Kendi coğrafyamızda, Türkiye'de hem Müslüman ve feminist olduğu için katledilen tek bir kadın vardır, bu Konca Kuriş'tir. Konca Kuriş bu ülkenin Mirabel Kardeşleridir. Son nefesine kadar feminist mücadelenin içerisinde çok bilinçli ve politik kadın hakları aktivistti, son derece mert, 37 yaşındayken kaçırılıp katledilen bir kadındır, buradan onu da anıyorum" dedi. Nefret ve savaş politikalarına karşı mücadele ettiklerini söyleyen Kaya, "Nasıl ki dünyayı erkekçi bir zihniyetle yönetip zindana çeviriyorlarsa, ülkemizi yöneten erkekçi zihniyet de nefret ve savaş politikalarıyla ülkemizi yaşanmaz hale getiriyor. Bugün bu meydanlarda toplanan kadınların emeğiyle bu zihniyeti yok edeceğiz. Bu zihniyet bizlerin elleriyle, emeğiyle, mücadelesiyle nasıl yaşanabilir bir ülke, dünya olduğunu görecek" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Milli Güvenlik Kurulu: Türk gemisine yönelik müdahaleyi kınıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...