Kadınlar şiddete karşı sözünü alanlarda birleştirdi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar pek çok yerde eylem ve etkinlik yaptılar.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar şiddete, tacize, tecavüze, baskılara, sömürüye, mobbinge, haklarına dönük saldırılara karşı ülkenin dört bir yanında etkinliklerde, buluşmalarda ve eylemlerde bir araya gelerek şiddete karşı sözünü birleştirdi.

25 Kasım 2020 06:14
Son Güncellenme: 25 Kasım 2020 20:04
.
22:43

Paylaş

KAYSERİLİ KADINLAR: BİR ARAYA GELİRSEK GÜÇLÜYÜZ

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla, Kayseri Kadın Bileşenleri'nin çağrısı ile Cumhuriyet Meydan'ında basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada "Kadına yönelik şiddeti ancak bir araya gelirsek çözebiliriz" denildi. (Kayseri/EVRENSEL)

22:24

Paylaş

EDREMİT: ŞİDDET MÜNFERİT DEĞİL POLİTİK

Edremit Demokrasi Platformunun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemde “Kadına yönelik şiddet Münferit değil politiktir. Hayatlarımıza, haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız” denildi.

 

22:19

Paylaş

FETHİYE: BİR KİŞİ DAHİ EKSİLMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK!

Fetrhiyeli kadınlar şiddet politikalarına karşı bir araya geldi.

 “Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği’nin” çağrısıyla Fethiye Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar kadına yönelik şiddete karşı dayanışmalarını  ve mücadelelerini yükseltme kararlılıklarını dile getirdi.

Açıklamayı yapan Avukat Fatma Gül Evren , Dominikli Mirabel Kardeşlerin diktatörlüğün baskısına karşı verdikleri mücadeleye değinerek  her gün kadınların en yakınları tarafından katledildiğini, ev içi şiddetin arttığı kadın cinayetlerinin politik olduğu belirtti.

Fatma Gül Evren, bir kişi daha eksilmeye tahammüllerinin kalmadığının altını çizerek” İktidara İstanbul sözleşmesinin tüm maddelerini  uygulanma çağrısını yapıyorum” dedi.  Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde basına da önemli görevler düştüğünü hatırlatan Evren, bütün kadınlara, kadına yönelik şiddet politikalarına karşı yan yana olmalarının gerektiğine vurgu yaparak, bir kişi daha eksilmeye tahammüllerinin  olmadığının altını çizdi. Evren, kadınların maruz kaldığı her türlü şiddete karşı birlikte mücadele vermek gerektiğini belirtti. Açıklamaya Emek Partili kadınlar, Avukat Hayal Özgenç, mimar Zeliha Başar, ve Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneğinden kadınlar katıldılar.

22:00

Paylaş

DİDİM: YAŞAMIMIZI SAVUNMAK İÇİN ALANLARDAYIZ, HER YERDEYİZ!

Didim Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü kapsamında basın açıklaması yaparak ‘Yaşamımızı savunmak için alanlardayız’ dedi.

 

21:42

Paylaş

ADANA’DA KADINLARIN YÜRÜYÜŞÜNE İZİN VERİLMEDİ

Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile Heykelli parktan Atatürk Parkı’na yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. Heykelli Park’ta basın açıklamasını okuyan kadınlar şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep etti. Alkışlarla ses çıkarma eylemi yapan kadınlar, “6284 uygulansın”, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın" diye haykırdı. Mirabel Kızkardeşlerin anıldığı eylemde Gülistan Doku’dan Duygu Delen’e kadar hayatını kaybeden kadınların akıbetleri soruldu. Atatürk Parkı’na yürüyüş yapmak isteyen kadınlar pandemi gerekçe gösterilerek izin verilmemesine ve kadına yönelik şiddeti, cinayetleri arttıran politikalara tepki gösterdi.

Adana Kadın Platformu adına konuşan Sevil Aracı, her yer açıkken, hiç bir önlem alınmazken, Kovid-19 tedbirleri hiç bir yerde uygulanmazken yürüyüşlerinin engellenmesine tepki gösterdi.

21:04

Paylaş

Kocaeli'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir araya gelen kadınlar "Şiddeti engelle İstanbul Sözleşmesini uygula" pankartı açtı.

20:33

Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar Kadıköy'de, haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

 

20:16

Paylaş

Ankara'da Çankaya belediyesi önünde toplanmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. Engele rağmen kadınlar açıklamalarını yaparak şiddete karşı tepkilerini dile getirdiler.

19:54

Paylaş

İzmir'de yapılan eylemde, "Kadına yönelik şiddete, krize, pandemiye karşı bir arada yaşamı savunuyoruz" denildi.

 

19:31

Paylaş

KADIKÖY'DE KADINLAR YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

İstanbul'da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü eylemi için Kadıköy'de Osmanağa Camii önünde bir araya gelen kadınlar yürüyüşe geçti. (İstanbul/EVRENSEL)

18:26

Paylaş

DENİZLİLİ KADINLAR: BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEMEK İÇİN SOKAKLARDAYIZ

Denizli’de kadınlar Candoğan Parkında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele gününde bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Ebru Koç Acar okudu.

Acar, kadınların dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten kapitalizme karşı isyanı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının gücüyle, itirazlarını duyurmak için yine alanlarda olduğunu dile getirdi.

"İsyandayız çünkü; dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor! İsyandayız çünkü; her üç kadından biri yakın aile fertlerinden biri ya da eski eşi tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor" diyen Acar, "İsyandayız çünkü; her yıl 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor ve milyonlarca kadın sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlanmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kayyumlar marifetiyle gasp edilen belediyelerin kadın birimlerinin kapatıldığını hatırlatan Acar, İstanbul sözleşmesi ve 6284 gibi yaşam güvencesi sayılabilecek kazanımların yok edilmek istendiğini belirtti.

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” demek için sokaklarda olduklarını ifade eden Acar, "Her türlü yasağa ve baskıya rağmen ‘Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz' demek için sokaklardayız. Bin bir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız. Bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. ‘Ev işi kadın işidir’ diyen ataerkiye karşı bakım hizmetlerinin toplumsallaştırılması için sokaklardayız. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz ve vazgeçmiyoruz" dedi. (Denizli/EVRENSEL)

18:00

Paylaş

MANİSA KADIN PLATFORMU: YAŞAMIMIZI SAVUNMAK İÇİN ALANLARDAYIZ

Manisa’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında "Yaşamımızı Savunmak için Alanlardayız” diyerek Manolya Meydanı’nda bir araya geldi.

Manisa Kadın Platformunun çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasında kitle adına basın metnini Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz okudu.

Dünya genelinde her gün 137 kadının öldürüldüğünü söyleyen Dubaz, 6284 sayılı yasaya ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında mücadele edeceklerini belirten Ayşe Dubaz, "Sokaklardayız çünkü; Daha dün Saruhanlı’ da boşanmak istediği için şiddete uğrayan kız kardeşimiz için, 28 Mayıs sabahı Alaybey’de eski erkek arkadaşı tarafından vurularak öldürülen Gülnur Kocabaş için, Vestel gibi pandemi döneminde işçileri ölüme terk eden, fabrikalarda ucuz iş gücü olarak çalıştırılan arkadaşlarımız için hesap soruyoruz. Hayatın her alanında, özellikle pandemide yoğunlaşan bu şiddete karşı, mutfaklardan sokaklara, fabrikalardan okullara mücadeleyi örmek için sokaklardayız” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

16:44

Paylaş

ANTEPLİ KADINLAR: YENİ FERAYLAR, DUYGULAR OLMAMASI İÇİN SOKAKLARDAYIZ.

 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Gününde Antepli kadınlar da alana çıktı. Gaziantep Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla Balıklı Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, parkta düzenledikleri fotoğraf sergisinin ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı platform adına, Eğitim Sen Gaziantep Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu. Dünyanın dört bir yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı alanlarda olduklarını belirten Söyleyici, "İsyandayız çünkü dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafına öldürülüyor” dedi.

Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklarda olduklarını belirten Söyleyici, "Bin bir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız. Yeni Feray Şahinler, Duygu Delenler olmaması için, yani bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. İşsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı yaşamımızı savunmak için sokaklardayız" diyerek açıklamayı sonlandırdı. (Antep/EVRENSEL)

16:14

Paylaş

ALTINORDU

Altınordu’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde basın açıklaması yaptı. Altınordu Cumhuriyet Meydanı'nda buluşan kadınlar kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu belirterek. “Hayatlarımıza, haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız” dediler.

16:08

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde, “Kadına Destek Hattı”nı hizmete açtı. Hat, Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet verecek.

15:35

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında tüm habercileri göreve çağırdı.

TGC, kadın cinayeti haberlerinde dikkat edilecek noktaları da paylaştı.

15:23

Paylaş

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için üzerinde öldürülen kadınların isimlerinin olduğu bir anıt açtı.

14:59

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 25 Kasım dolayısıyla Meclis’in kadın karnesini çıkardı. 27 Meclis araştırma önergesinden sadece 2’i kadın içindi.

14:58

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği: Mirabel Kardeşler'den Dr. Aynur Dağdemir’e haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyerek kadın mücadelesini büyüteceğimizi bir kez daha söylüyoruz.

14:47

Paylaş

Birleşik Metal-İş sendikasına üye işçiler, Gebze'deki fabrikalarda vardiya giriş ve çıkışlarında 25 Kasım'a dair bildiriler okudu, "İşyerlerinde kadına yönelik şiddete, tacize, mobbinge hayır" dedi.

14:28

Paylaş

Dersim Kadın Platformunun sağlık emekçisi kadınlara ve Gülistan Doku’ya atfettiği açıklamaya, yaklaşık bir yıldır akıbeti bilinmeyen Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da katıldı.

14:17

Paylaş

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi kadınlar şiddete karşı alanlara çıktı. Salgın sürecinde artan sorunları görmezden gelmek ve geçici çözümler üretmenin kadınların yaşadığı sorunların daha da derinleşmesine neden olduğu ifade edilen açıklamada, "Biz kadınların her alanda mücadele ettiğimiz şiddetten, tacizden, ekonomik krizden ve pandeminin yıkıcı etkilerinden korunmamız için yapılması gerekenler bellidir” diyerek talepler sıralandı.

13:55

Paylaş

İzmir’de Dikilili kadınlar ve Buca Kadın Platformu 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

13:44

Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar mahallelerinde sokağa çıktı.

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa