25 Kasım 2020 12:56

Mercedes işçileri: Haklarımıza yönelik saldırılara karşı mücadeleye hazırlanmalıyız

Almanya'da Stuttgart ve çevresinden Mercedes işçileri Evrensel'e yazdı: Bizler mücadele ile birçok haklarımızı elde ettiğimizi geçmişte gördük, geleceğe de o şekilde hazırlanmamız gerekiyor.

Mercedes-Benz logo

Paylaş

Stuttgart ve çevresinden Mercedes işçileri

Değişik dönemlerde ya işçi mektubu ya da haber olarak Almanya Mercedes'te olup bitenleri siz Evrensel okurları ile paylaşmaya çalıştık. Bundan sonra da bu görevimizi yerine getirmeye çalışacağız.

Mercedes yöneticileri özellikle Almanya'nın değişik şehirlerinde bulunan altı tane bölümü ya tamamen kapatmak ya da işçi çıkararak, kendisi için yük olarak gördüğü bölümlerden kurtulmak için kartlarını açık oynamaya başlamıştı. Mercedes pandemi dönemini de çok iyi şekilde kullanmaya çalışarak bu dönemden en kârlı şekilde çıkmaya çalışıyor. Özellikle Sindelfingen şehrinde bulunan ve Mercedes'e ait en büyük firmasında şu an yeni üretime başlanan S sınıfı araçların üretimi nedeniyle hafta sonu işleri, mesailer artırılmış durumda. Diğer tarafta Stuttgart ve çevresindeki firmalarda (Untertürkheim, Mettingen, Hedelfingen, Bad Cannstatt) ve ayrıca Berlin'deki işçi arkadaşlar şu an diken üzerinde çalışıyorlar.

Şimdiye kadar yapılan ondan fazla görüşmede (Mercedes yönetimi ve işyeri işçi temsilciliği) herhangi bir sonuca ulaşılamadı ve her görüşme döneminde işçi arkadaşlar üretimi durdurarak görüşmelerde sendika ve işçi temsilciliğini bu görüşmelerde yalnız bırakmamaya çalıştı.

Bütün bunlar olurken Mercedes yönetimi Geely firması ile anlaşma yaparak Çin'de yeni tip araçların motorlarının üretimi için anlaşmaya vardı.

Bir tarafta saldırılarını artırırken kendini de dizayn etmeye çalışan bir firma yönetimi, diğer tarafta işyerlerini korumak için taviz üstüne taviz vermeye hazır sendika yöneticileri. Metaldeki TİS görüşmeleri de tam bu döneme denk geliyor. Bu görüşmelerde dağın fare bile doğurmayacağı bugünden belli gibi.

Biz işçiler diyoruz ki,

  • Haftalık çalışma saatleri aynı ücret karşılığında 30 saat olmalı,
  • İşten çıkarmalar gündemde iken tüm mesailer ve hafta sonu işleri iptal edilmeli,
  • İşten çıkmalara ve tüm saldırılara karşı yalnızca Mercedes işçileri değil, tüm işçiler süresiz eylemler için çağrılmalı.

Biz işçileri korkutan tek şey mücadele etmeden masa başında her şeyi bitirmektir. Bizler mücadele ile birçok haklarımızı elde ettiğimizi geçmişte gördük, geleceğe de o şekilde hazırlanmamız gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Bolivya’da "erkek egemenliğini ortadan kaldırma" bakanlığı oluşturuldu

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de görev yapan Hemşire Mehmet Say Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...