25 Kasım 2020 10:37

Aydın-Denizli Otoyolu'na 1 milyar 549 milyon avro garanti verildi

Gazeteci Çiğdem Toker köşesinde, Ulaştırma Bakanı’nın Aydın-Denizli Otoyolu'nun bakım ve işletme maliyeti, finans maliyeti, yenileme ve ağır bakım maliyetleriyle ilgili verileri paylaşmasını konu aldı

(Temsili) Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, “Yap-işlet-devret tarihinde bir ilk” başlıklı köşesinde, Ulaştırma Bakanı’nın Aydın-Denizli Otoyolu'nun bakım ve işletme maliyeti, finans maliyeti, yenileme ve ağır bakım maliyetleriyle ilgili verileri paylaşmasını konu aldı. Toker, Bakanın YİD projesiyle ilgili detaylı veri paylaşmasının, kamu özel işbirliği (KÖİ) uygulamalarında bir ilk olduğunun altını çizdi.

Toker köşesinde özetle şunları paylaştı:

“İktidarın yap-işlet-devret (YİD) sözleşmelerini ‘ticari sır’ gerekçesiyle açıklamadığını biliyorsunuz. Dolayısıyla şirketlere verilen garantileri de. Birkaç kez Aydın-Denizli Otoyolu için devletçe hazırlanan uygulama sözleşmesine göre müteahhit şirkete yıllık yaklaşık 91,1 milyon Euro garanti verildiğini  yazdım. Bu bilgi yalanlanmadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçesi, geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Bakan Adil Karaismailoğlu, yapım maliyetlerinin tamamen Ulaştırma Bakanlığı uzmanları tarafından hazırlandığını söyledi, Aydın-Denizli Otoyolu'nun bakım ve işletme maliyeti, finans maliyeti, yenileme ve ağır bakım maliyetleriyle ilgili verileri kalem kalem paylaştı. Bir bakanın YİD projesiyle ilgili bu detayda veri paylaşması, kamu özel işbirliği (KÖİ) uygulamalarında bir ilk."

1 MİLYAR 549 MİLYON AVRO

Bakan'ın paylaştığı bilgiler ise şöyle: "Aydın-Denizli Otoyolu'nun yatırım maliyeti 699 milyon Euro'dur. Tabii bunun üzerine bakım, işletme maliyeti, 3 yıl yapım, 17 yıl işletmedeki bakım, işletme maliyeti 561 milyon Euro'dur. Finans maliyetini koyduğunuz zaman -sonuçta uluslararası finans kullanılıyor- 17 yılda 482 milyon Euro'dur. 1 milyar 813 milyon Euro maliyeti olan bir işin ihale bedeli de 1 milyar 549 milyon Euro'dur. Bu da 3 yıl yapım, 17 yıl işletmeden sonra tamamen kamuya sağlam bir şekilde devredilecektir.”

Gazeteci Toker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın değerlendirmelerine de yer verdi: “17 yıllık işletme süresince verilen 1 milyar 549 milyon Euro garantinin anlamı yılda yaklaşık 91,1 milyon Euro gelir garantisi demektir. Yüklenicinin hiçbir riski yoktur; bütün mali risk garanti kapsamında Hazine'nin sırtındadır. Verilen garanti karşılığında gerçekleşecek yatırımın neredeyse üçte biri faiz. Bakan beyin açıklamasına göre 482 milyon Euro. Bu kadar faizi devlet millet ortaklaşa, yurtdışındaki finans kuruluşlarına ödeyeceğiz.”

“Kamu kaynaklarının dağıtılmasına ilişkin ısrarlı takibin sonuç getirmesine memnunum” diyen Toker, “Darısı diğer KÖİ projelerine” notunu düştü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alanya'da iş cinayeti | İnşaattan düşen genç işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İBB'den 4 dilli (Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça) kadına destek hattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...