Adanalı kadınlar: Kadınların özgürlüğünü kısıtlayan sözler bile cezalandırılmalı

Adana Akdeniz Mahallesi’nde kadına yönelik şiddeti konuştuğumuz kadınlar, evde, işte, sokakta, hayatın her alanında yaşadıkları şiddetin cezalandırılması gerektiğini ifade ediyor.

24 Kasım 2020 23:47
Paylaş

Huriye KİLİS
Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Yüreğir ilçesine Bağlı Akdeniz Mahallesi’nde kadınlarla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma gününe giderken taleplerini ve kadına yönelik şiddetle mücadelede beklentilerini konuştuk. Her gün artan kadın cinayeti haberlerinin kendilerinde endişeye neden olduğunu ifade eden kadınlar sokakta, iş yerinde, evde her yerde kadınların özgürlüklerini kısıtlayan hareketlerin, şiddetin cezalandırılması gerektiğini söylediler.

Vakalardaki artışlar nedeni ile mahalledeki kadınlar kendi önlemlerini kendileri alıyor. Bu yüzden kapalı alanlar yerine açık alanda konuşmayı tercih ediyoruz. Evinin avlusunda konuştuğumuz Öznur Filazoğlu, şiddetin her türlüsüne “hayır” dediğini belirterek, “Şiddete karşı birlik olmamız gerekiyor. Sokağa çıktığımızda kendimizi güvende hissetmiyoruz. Televizyondan gördüğümüz de kötü hissettiriyor. Artık bu sorunları kökünden sökmemiz gerekiyor” diyor.

"YÜRÜYELİM, SESİMİZİ DUYURALIM"

Elvan Aybirdi de şiddete karşı adalet istediklerini ifade ediyor. Şiddet konusunda kadınların korunması gerektiğini ifade eden Aybirdi, bunların gerçekleşmesi için kadınların tepki vermesine ihtiyaç olmaması gerektiğini belirterek, “Biz nasıl oy atmaya giderken nasıl bizi dört dörtlük koruyacaklarına, bize iş sağlayacaklarına söz veriyorlarsa bizim de bir yerlere başvurmamıza gerek yok. Sabaha kadar toplantılar yapıyorlarsa bizi görüp bizler için de toplantı yapmaları gerekiyor” diyor. Kadınlar şiddet gördüğünde vücutlarında darp izi olmasına rağmen erkekle birlikte evlerine gönderildiklerini dile getiren Aybirdi, “Bu çok yanlış. Bunun cezasını çekecek. Hapis yatacak. Uzaklaştırma kararı alacak ama ne zamana kadar? Kadınlar şikayet etmek istemiyor çünkü erkeğin eve döneceğini biliyor. Başımızda bizi koruyacak bir devlet yoksa yürüyelim, sesimizi duyuralım. Caydırıcı cezalar verilmesi gerekir” şeklinde konuşuyor.

"TV’LER ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRİYOR"

Mahallede fırıncılık yapan İlknur Yüksekbaş ile restoranda konuşuyoruz. Şiddeti önlemenin bir yanının da eğitimle ilgili olduğunu ifade eden Yüksekbaş, televizyon programlarının ve hatta çizgi filmlerin de kadına yönelik şiddeti normalleştirdiğini ve çocukların da evlerinde görmese de şiddeti televizyonlardan gördüğünü anlatıyor. Kadına yönelik şiddet haberlerinin kendilerini üzdüğünü ifade eden Yüksekbaş, “Benim de şehir dışında okuyan kızım var. Aynı şeyler bizim çocuklarımızın da başına gelebileceğini düşünüp çok üzülüyoruz. Ancak bu korkudan dolayı da çocukları eve tıkamayız. TV programlarında bu şiddetin dizi gibi sürekli gösterilmesi de bu süreci normalleştiriyor. Çizgi filmlerde bile şiddet çocuklara dayatılıyor” diyor.

"KADINLAR KORKARAK YAŞAMAMALI"

Funda, çocuğu dünyaya gelince pandemi nedeniyle annesi kendi yanına gelemediği için çocuğun bakımı için ücretsiz izin alıp annesinin yanına Adana’ya gelmiş. Artık önlemlerin daha sıkı olmasını istediklerini ifade eden Funda ise şu şekilde konuşuyor: “Kadınlar sokağa çıkarken korkarak çıkıyor. Hepimizin başına gelebilir şey. Ben de İstanbul’da geceleri eve dönerken korkuyordum. Arkama bakıyordum. Hep kadınlar bunları yaşıyor. Kadın olmak neden bu kadar zor bu ülkede? Hep korkarak yaşıyoruz. Eşimizden korkuyoruz, babamızdan korkuyoruz... Herkesten şiddet görüyorsun, belki müdürün kadın olduğun için seni daha rahat azarlayabiliyor. Bunlara önlem almak gerekiyor ve bunlara çözüm bulunsun istiyoruz. Her koşulda, her yerde, çalışma hayatında, evde, sokakta kadınlar özgür olsun istiyoruz.”

En ufak bir tacizde, sözlü tacizin dahi cezasız bırakılmaması gerektiğini dile getiren Funda, “Kadınların illa ölmesi mi gerekiyor? Kadınların sözlü tacizle özgürlüğü kısıtlanıyorsa o bile ceza almalı. Korkarak yaşamamalı kadınlar” diyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kadınlar, Kocaeli ve Ankara Batıkent'te 25 Kasım açıklamaları yaptı

SONRAKİ HABER

Adı ‘İsimsiz’, soyadı ‘Kimsesiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...