24 Kasım 2020 09:21

Mahkeme, ikinci kez JES’e geçit vermedi

İzmir 5. İdare Mahkemesi Çeşme’deki JES’lere verilen"ÇED Gerekli Değildir" kararını ikinci kez iptal etti.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Çeşme Ovacık’ta 9 ayrı parselde jeotermal kaynak arama faaliyeti ile ilgili ÇED gerekli değildir kararının iptali için açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi bir kez daha işlemin iptaline karar verdi.

BÖLGEDE DÜZENLİ ZEYTİNCİLİK YAPILIYOR

İzmir Valiliği’nin Geoid Mühendislik JES A.Ş şirketine verdiği ÇED Gerekli Değildir karanına karşı yörede yaşayan yurttaşlar ve Gücüçek Doğayı Koruma Derneği tarafından açılan davada; bölgede düzenli zeytincilik faaliyetinin yapıldığı, proje dosyasının hatalı ve eksik olduğu, DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün görüşünün alınmadığı, jeotermal sıvısının çevreye ve tarıma önemli zararları olacağı, turizmin olumsuz etkileneceği gibi gerekçeler ileri sürülmüştü.

DANIŞTAY YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZMUŞTU

Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfinde jeotermal arama faaliyetinin bulunduğu bölgede zeytincilik yapıldığı tespit edilmiş, JES faaliyetinin tarıma, çevreye, sulara, turizme, canlı yaşamına zarar vereceği dile getirilmişti. Bilirkişi raporunu hükme esas alınabilecek nitelikte bulan mahkeme ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etmişti. Yerel Mahkemenin bu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından istinaf mahkemesine taşınırken, İzmir Bölge İdare Mahkemesi bu başvuruyu reddetmişti. Danıştay’a temyiz için götürülen dosya Danıştay tarafından bozulunca yeniden İzmir 5. idare Mahkemesinin önüne gelmişti.

YERALTI SULARININ KİRLİLİĞİ VE TARIMSAL ÜRETİM VURGUSU

Danıştay bozma kararından sonra tekrar yapılan yargılama ve ek bilirkişi heyet raporunun ardından karar veren İzmir 5. İdare Mahkemesi ilk kararında direnerek bir kez daha ÇED Gerekli Değildir kararını hukuka aykırı buldu.

Mahkeme kararında uzun uzun bilirkişi raporundan alıntılar yaparak jeotermal sondajlarının açılması sürecinde ya da sonrasında yeraltı sularına arsenik, ağır metal, bor, radyoaktif maddeler karışabileceğinin altını çizdi. Mahkeme kararında yeraltı suyunun kirleneceği, yeraltı suyundaki kirlenmenin tüm ovadaki toprakların ve birbirine bağlı olan yeraltı su kaynaklarının kirlenmesine neden olacağı, jeotermal buharının zeytin başta olmak üzere tüm bitkilerin gelişimine olumsuz etki yapacağı gibi gerekçeler sıralandı.

Reklam