22 Kasım 2020 11:51

Uzaktan eğitim yine, yeniden eski sorunlarla başlıyor

Resmi kurumlar ya da eğitim alanında faaliyet yürüten derneklerin bugüne kadar açıkladıkları anket çalışmaları ve raporlar; pek çok öğrencinin EBA’ya erişim sağlayamadığını ortaya koyuyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Pandemideki artışa karşı yüz yüze eğitime ara verilmesi kararı sonrası 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen ve milyonlarca velinin gözü yarın başlayacak uzaktan eğitimde. Daha önce uzaktan eğitime erişimde yaşanan sorunlar ve uzaktan eğitimin niteliği çerçevesinde sürdürülen tartışmalar bugün de geçerliğini koruyor.

Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar gereği, eğitimcilerin eleştirilerine rağmen resmi, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetleri 4 Ocak’a kadar uzaktan eğitim şeklinde devam edecek. 4 Ocak tarihinden itibaren ise kademeli olarak yeniden yüz yüze eğitime geçilmesi planlanıyor. Ancak yüz yüze eğitim için aralık ayı sonunda salgının durumu gözden geçirilecek.

Destekleme, yetiştirme ve takviye kursları adı altında faaliyet yürüten dersaneler de bu süreçte yüz yüze eğitim yapmayacak. 5580 sayılı Özel Öğretim Kanunu kapsamındaki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ‘bireysel eğitimler’ ise yüz yüze gerçekleştirilebilecek.

Uzaktan eğitim sürecinde 31 Aralık 2020’ye kadar yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacak, sınavlarla ilgili planlamalar daha sonra öğrencilere duyurulacak.

Haftalık ders programları, okullar ve öğretmenler tarafından öğrenci ve velilerle paylaşılacak. Dersler TRT EBA başta olmak üzere canlı sınıf uygulaması, EBA internet platformu üzerinden öğrencilere ulaştırılacak. Uzaktan eğitim sürecini takip ve koordine eden öğretmenler haftada en az 1 gün okullara gitmeye devam edecek.

EBA Asistan, MEB Asistan ve 44 0 632 MEBİM çağrı merkezleri uzaktan eğitimle ilgili yaşanan sorunlara yanıt verecek.

EBA’YA ERİŞİMİN ÖNÜNDE DUVAR: YOKSULLUK

Milyonlarca öğrencinin eğitim hayatını ilgilendiren uzaktan eğitim; fırsat eşitsizliği yaratması, eğitim ve öğretimin niteliğinin düşmesi gibi önemli pek çok konuda eleştirilere neden olmuştu.

Resmi kurumlar ya da eğitim alanında faaliyet yürüten derneklerin bugüne kadar açıkladıkları anket çalışmaları ve raporlar; pek çok öğrencinin EBA’ya erişim sağlayamadığını ortaya koyuyor. Bu sorunların kaynağının başında internet erişimi ve altyapı yetersizliği; tablet, bilgisayar gibi cihazların eksikliği geliyor. EBA’ya erişim sağlayabilen öğrenci, veli ve öğretmenler ise verilen öğretimin nitelikli olmadığını vurguluyor. Yine farklı gelir grubundan öğrencilerin EBA’ya eşit şekilde erişememesi eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki önemli engellerden. Veriler de uzaktan eğitimde yaşanan sorun ve tespitleri doğruluyor.

İşte uzaktan eğitime ilişkin öne çıkan veriler:

  • Türkiye, 77 OECD ülkesinin yer aldığı ‘İnternet bağlantısına erişimi olan öğrenciler’ listesinde 70’inci sırada
  • TÜİK verilerine göre 2 milyon 716 bin 883 hanede internet erişimi bulunmuyor
  • EBA’ya giriş yapan öğrenci sayısı 10.3 milyon. Bu sayı yaklaşık 6 milyon öğrencinin EBA’yı hiç kullanmadığını gösteriyor. Türk Eğitim Derneğinin raporuna göre öğrencilerin yüzde 60’ı EBA’ya giriş bile yapmadı
  • Türkiye’de düşük gelir grubundan öğrencilerin bilgisayara erişim oranı yüzde 40’larda
  • EBA’nın canlı derslerine katılım birçok okulda yüzde 15-20’lerle sınırlı
  • Canlı derslere katılan öğrencilerin yüzde 70’ten fazlası sadece dinleyici konumunda

ACİL TALEP CİHAZ TEMİN EDİLMESİ VE İNTERNET ERİŞİMİ

Uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunlar, öğrenci, veli ve öğretmenlerin pek çok talebinin de aciliyet kazanmasına neden oluyor. Eğitim alanının bileşenlerinin temel talepleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Gereksinimi olan tüm öğrencilere uzaktan eğitime erişim için gerekli cihaz ve internet bağlantısı sağlanmalı
  • Tüm sınavlar iptal edilmeli, gerekli düzenlemeler yapılmalı
  • Öğrencilerin günlük alacağı ders saati sayısı ve süresi azaltılmalı
  • Özellikle beslenme, uzaktan eğitime erişim, sanat ve spor etkinlikleri gibi faaliyetler için okullar açık tutulmalı
  • Gelir kaybına yol açılmaksızın öğretmenler için genel idari izin uygulamasına geçilmeli
  • Eğitim emekçilerinden görev tanımlarına uygun olmayan, sağlıkları için risk oluşturan görevler talep edilmemeli
  • MEB, uzaktan eğitim sürecini alanın tüm özneleriyle birlikte sürdürmeli

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar Kocaeli'de şiddete karşı pedal çevirdi

SONRAKİ HABER

EMEP Altınordu İlçe Başkanı Kaya: Esnafa ve işçilere maddi destek gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...