21 Kasım 2020 12:07
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2020 20:52

Kadınlar 25 Kasım'a çağırıyor: Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede

Kadınlar pek çok ilde düzenledikleri açıklamalarla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'ne katılım çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yaklaşırken kadınlar taleplerine dair illerde basın açıklamaları ve söyleşiler düzenledi.

ANKARA'DA KADINLAR: SADECE MAMAK'TA 4 AYDA 500 KADIN ŞİDDETE UĞRADI

Ankara'nın Mamak ilçesinde bulunan 17 dernek, 25 Kasım Kadın Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü için bir araya geldi. Tuzluçayır Muhtarlığı önünde basın açıklaması yapan kadınlar, şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. Burada konuşan Fatma Havsut, “Gün geçmiyor ki mahallemizdeki kadına yönelik şiddet haberlerine bir yenisi eklenmesin. Necla, Nazlı, Sonnur, Döndü, Gül, Bilge, Figen, Yasemin… Son bir ayda derneğimize başvuran şiddet mağduru kadınlar… Mamak genelinde yalnızca mart-haziran döneminde 500 kadın şiddete uğradı ve karakola başvurdu. Bu 500 kişi uğradığı şiddet sonucunda karakola başvuranlar. Bir de ‘kol kırılır, yen içinde kalır’ diyerek susup kaderine razı olanlar var” dedi.

Kadınlar olarak hem yoksulluk, hem toplumun çizdiği sınırlar, hem de şiddetle aynı anda mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını belirten Havsut, “Hikayelerimiz aynı, isimlerimiz değişiyor” dedi. Kadınların uzun mücadelelerle kazandığı hakların gasbedilmek istendiğine dikkat çeken Havsut, haksız tahrik indirimleri, kadına şiddete verilen cezalarda hakim inisiyatifinin ön planda tutularak en alt sınırdan cezalar verilmesi failleri cesaretlendirdiğini söyledi.

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi için uğraştığını, sözleşme içeriğinin medyada çarpıtılmaya çalışıldığını belirten Havsut, "Biz rakamlardan ibaret değiliz, rakamlara sığmayız. Kadın cinayetlerinin, şiddetlerin yıl sonunda yalnızca istatistik çıkarılacak üstü örtülemeyecek ama izin vermeyeceğiz. Bize enkaza dönüşmüş bir yaşamdan başka hiçbir şey vaat etmeyenlere karşı yapmamız gereken şey çok açık. Enkazın yaratıcıları nasıl örgütlülerse; bizim de o kadar, onlardan fazla örgütlü olmamız gerek. Bu enkazı biz kaldıracağız; yerine kimsenin nefesinin yoksullukla, şiddetle, açlıkla, felaketlerle kesilmeyeceği yeni bir dünya kuracağız” diye konuştu.

Havsut, Ankara Kadın Platformu’nun 25 Kasım Günü Çankaya Belediyesi önünde saat 18.00’de yapacağı eyleme de katılım çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)


BANDIRMA EKMEK VE GÜL TOPLULUĞU: ŞİDDET HER YERDE, ÇÖZÜM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE”

Bandırma Ekmek ve Gül Topluluğu, düzenlediği basın açıklamasında pandemi, ekonomik kriz ve savaş politikalarının etkisinin en çok kadınlar üzerinde hissedildiğine vurgu yaptı.

Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artarak devam ettiği, iş hayatında yaşanan zorlukların kadınları çalışma hayatının dışına ittiği ve bir bütün olarak bu sorunları çözebilecek politikalar üretilmemekle birlikte İstanbul Sözleşmesi’ne saldırıların sürdüğü hatırlatılan açıklamada kadınların her gün daha fazla bir araya geldiği ve seslerinin yükselttiği ifade edildi. Kadınlar “Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” dedi. (EKMEK VE GÜL)


SULTANGAZİ KADIN DAYANIŞMASI 25 KASIM’A ÇAĞRI YAPTI

Sultangazi Kadın Dayanışması, 25 Kasım’a ilişkin yaptığı açıklamada, şiddete karşı kadınlara mücadele çağrısı yaptı.

Sultangazi Kadın Dayanışma’nın çağrısıyla Eski karakol önünde toplanan kadınlar Gazi Cemevine yürüyerek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne dair açıklama yaptı. Mor kurdele ile şiddete karşı zincir oluşturan kadınlar, “Bir kişi daha eksilmemek için yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı. Gazi Cemevi önünde açıklama yapan kadınlar, “Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, eşit ve özgür bir dünyada yaşamak istiyoruz” pankartı açarkeni, katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı.

Basın açıklamasını okuyan Goze Hurustan konuşmasına Mirabel kız kardeşlerin mücadelesini hatırlatarak başladı. Açıklamada “Kovid-19  pandemisiyle birlikte devletler, uyguladıkları baskıcı politikalarla kadına yönelik şiddetin boyutlarını ve dozajını artırdı. Biz her türlü baskıya karşı kadınların alanlarda mücadeleyi büyüteceğiz. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz ve vazgeçmiyoruz! 25 Kasım’da birlikte mücadele edelim” denildi (EKMEK VE GÜL)


ELAZIĞ'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ 25 KASIM’A GİDERKEN ONLİNE SÖYLEŞİDE BULUŞTU

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Elazığ Şubesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla online bir söyleşi düzenledi. Avukat Çağla Yolaşan ve SES Elazığ Şube Kadın Sekreteri, Psikolog Fatma Betül Demir'in katıldığı söyleşide kadınların yasal hakları, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar, kadınların şiddete maruz kalmaları durumunda neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Fatma Betül Demir şiddet biçimlerini anlatırken, erkek şiddeti ile baş etmenin en önemli yolunun kadınlarla birlikte mücadele etmekten geçtiğini vurguladı. Söyleşi sonunda katılımcılar 25 Kasım’a giderken birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaptı, “Gücümüz birlikte olmaktan geliyor, her koşulda bunu sağlamak için daha çok mücadele etmeliyiz” dedi. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Mafya ve politika…

SONRAKİ HABER

İzmir Düşünce Topluluğu baskı, tehdit ve hukuksuzluklara tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...