05 Kasım 2020 09:53
Son Güncellenme Tarihi: 05 Kasım 2020 20:37

Türkiye medyasının ABD seçimiyle imtihanı 

Türkiye medyası tarafından da yakından takip edilen ABD başkanlık seçimlerinde oldukça ‘ilginç’ paylaşımlar, yorumlar, haberler ortaya çıktı.

Fotoğraf: @cnnturk kullanıcısının paylaşımından ekran görünütüsü ve Yeni Şafak'ın 5 Kasım 2020 1. sayfası

Paylaş

Donald Trump ve Joe Biden’ın yarıştığı ABD başkanlık seçimleri tüm dünyada yakından takip ediliyor. Haber kanallarında, sitelerde, gazetelerde manşetlerden görülen seçimleri Türkiye medyası da yakından takip ediyor. Ancak Türkiye medyasında ortaya oldukça ‘ilginç’ paylaşımlar, yorumlar, haberler de ortaya çıkıyor. İşte onlardan bazılarını Türkiye Gazeteciler Sendikası Yayın Organı Journo.com derledi.

A HABER, SAHTE TRUMP HABERİNİ OKUDU

Amerika’da seçim heyecanı devam ederken, iktidar medyası kuruluşu A Haber canlı yayında önemli hataya imza attı. A Haber, Trump’ın sahte hesabından yapılan paylaşımı, Trump’ın gerçek hesabı zannederek izleyicilerine aktardı. Trump’un gerçek hesaptan yaptığı açıklamayı Türkçe olarak yayınlanan sahte hesabı A Haber’in dikkate alması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. 

BERLUSCONİ ÖRNEĞİ 

CNN Türk'te sabah saatlerinde Uğur Önver'in sunduğu yayında seçim konuşulurken konuk AB Uzmanı Can Baydarol, "Sabaha kadar CNN Internacional izledim. Maşallah bu kadar Trump aleyhtarı bir yayının olması hakikaten enteresan. Karşısında da Fox News var. Yine de medyanın yüzde 90'ı şu anda muhalif cephede" dedi. Bunun üzerine Uğur Önver "Hayret kendi medyasını nasıl kurmamış Trump? Berlusconi gibi" diye sordu. 

Soruya yanıt veren Baydarol şunları söyledi: "Sistemi çok net. Yani bir Başkanlık Sistemi diyoruz ama orada tabii çok ciddi bir denetim ve dengeleme sistemi var. O yüzden bazı özgürlük alanlarına dokunulamıyor. Bunun da altını çizelim."

İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi siyasette yükselirken bir medya imparatorluğu da kurmuştu. Gerçi Berlusconi İtalya siyasetindeki gücünü yıllar önce kaybetti ama anlaşılan, “kendi medyasını kurmak” deyince Türkiye’de bazı gazetecilerin aklına hâlâ o geliyor!

YENİ ŞAFAK’IN ‘KAOS’ MANŞETİ

İktidara yakın medyanın büyük bölümünde ABD seçim sistemi eleştirildi. Yeni Şafak’ın başlığı ise Hürriyet’in yıllar önce attığı “411 el kaosa kalktı” manşetini hatırlattı. Yeni Şafak manşetinde “Sandıktan kaos çıktı” manşetinin altında “ABD’de 59. başkanlık seçimleri, sandıklar kapatıldıktan sonra postayla gönderilen oylar nedeniyle beklendiği gibi kaotik sürece girdi. Biden önde giderken, Trump, kritik eyaletler Florida ve Texas’ı aldıktan sonra zaferini ilan edip, 'Demokratları seçimi çalmaya çalışmakla' suçladı. Tartışmalı seçimin mahkemede sonuçlanması bekleniyor” dedi.

"SANDIKLARI TERK ETMEYİN"

ABD seçimlerinden özellikle Türkiye’yi andıran kesitler, sosyal medyada çok paylaşıldı. CNN Türk’ün “Joe Biden: Sandıkları terk etmeyin” başlığıyla verdiği haber en çok etkileşim alan haber oldu.

ANKETÇİLER ÇUVALLADI, ABD MEDYASI FENA DEĞİLDİ

Bu durumda ABD’de gerçekten kaos yaşayan bir kesim varsa, o da anketçiler… Çünkü 2016’da olduğu gibi yine yanıldılar. Birçok seçim bölgesinde, kamuoyu yoklamalarındaki hata paylarının çok üzerinde veya altında sonuçlar alındı.

Buna karşın ABD medyasının, istisnalar bir yana, seçim günü genel olarak iyi bir sınav verdiğini söylemek mümkün. Örneğin “yandaş” diye nitelenen Fox News kanalı bile Trump’ın erken zafer açıklamasını verirken izleyicilerini uyardı.

Başkan Trump sahadaki gerçekleri yansıtmadığı halde bu zafer konuşmasını yaparken, Fox News sunucusu Chris Wallace “Bu son derece tehlikeli… ABD Başkanı şu anda ateşe benzin döküyor. Söylediği eyaletlerde aslında seçimi kazanmış değil” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dayakçı polisler mağdur, yüzlerce yurttaş sanık!

SONRAKİ HABER

Mültecilerin asıl kaygısı deprem değil işsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...