04 Kasım 2020 11:03

Forum düzenleyen kadınlara para cezası | Kadınlar sokaklarda olmaktan vazgeçmeyecek

Temmuz ayında İstanbul Beşiktaş'ta kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi konulu forum düzenlemek isteyen kadınlara para cezası verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

“Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesini Uygula” İstanbul Kampanya Grubunun 26 Temmuz tarihinde Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda gerçekleştirmek istediği İstanbul Sözleşmesi forumu polis tarafından engellenmiş, kadınlar Barbaros Meydanı’na yürüyerek burada forumu gerçekleştirmişti. Forum sonrası gözaltına alınan forum düzenleyici Avukat Fulya Dağlı, Feride Eralp, Simla Sunay ve Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros’a 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununa muhalefetten 789’ar lira para cezası verildi.

Cezalara itiraz eden üç kadının itirazı ise reddedildi. İtirazlarını Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını söyleyen Avukat Fulya Dağlı, kadınlara kesilen para cezalarına sadece İstanbul’da değil Mersin’de Pınar Gültekin cinayetini protesto eden, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını isteyen, Ankara’da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talebiyle sokaklara çıkan kadınlara da kesildiğini söyledi.

"HAKLARIMIZ İÇİN SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Pandemi bahanesiyle kesilen bu cezaların, toplumsal muhalefetin geneline yönelik, ifade özgürlüğü, toplanma, gösteri, yürüyüş özgürlüğü hakkının kısıtlanmasına yönelik fiili uygulamalar haline geldiğini ifade eden Dağlı şunları söyledi:

“Para cezası vererek kullanılması meşru olan hakkını cezalandırma yöntemi haline geldi. Dolayısıyla bu insanlar açısından ve kadınlar açısından, ‘Sokağı terk etmelisin, terk etmezsen ben sana ceza veririm’ haline getiriyorlar. En son çıkan genelgeyle beraber, ihlal edilen durum ayrıca hapis cezası gerektiriyorsa onu da içeriyor ama genel olarak para cezalarında pandemi bahane ediliyor. Mersin’de kadınlara kesilen cezalar neredeyse 50 bin lirayı bulmuş durumda. İtirazımızı yaptık, itirazımız soyut nedenler gösterilmeden reddedildi, şimdi AYM başvuru sürecine başlıyoruz. Tüm ülkede toplumsal muhalefetin bu kadar çekildiği bir yerde kadın hareketi bu kadar görünür ve pandemide bile sokağı terk etmezken, şu an para cezalarıyla bir basınç kurulmaya çalışılıyor kadın hareketi üzerinde. Ancak bu cezalar caydırıcı cezalar olmuyor. Biz hukuk yoluyla da mücadelemize devam edeceğiz, sokak yoluyla da bunun cevabını vermeye devam edeceğiz. Çünkü bu basit olarak hukuk mücadelesiyle aşılacak bir sorun değil, asıl olarak toplumsal mücadeleyle aşılacak bir şey. Kamusal alanı, sokakları kadınların elinden almaya çalışıyorlar ama vermeyeceğiz, orayı terk etmeyeceğimizi önümüzdeki 25 Kasım eylemlerimizde gösteriyor olacağız.”

"ERDOĞAN’IN MİTİNGLERİ SERBEST, ŞİDDETE KARŞI ÇIKMAK YASAK"

EMEK Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros da kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmemesi, Sözleşme’nin uygulanmasını talep etmek için yapılan yan yana gelme çağrılarına ceza kesildiğini söyledi.

Çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin adeta ‘Keyifle çay için’ diyen Erdoğan’ın buluşmalarının mitinglerinin serbest, ancak kadınların şiddete karşı yan yana gelmesinin yasak olduğunu ifade eden Barbaros, “Bu ceza bize salgın koşulları için değil, kadınların şiddete karşı daha çok yan yana gelmesinden korkulduğu için kesildi. Kadınların çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sözünden, örgütlü mücadelesinden geri adım attırmak için kesildi. Oysa hayatımızı bu kadar zapturapt altına alırken buna karşı sessiz kalacağımızı bekleyemezsiniz. Bu cezalarla bizi korkutamazsınız. Mücadelemizden geri adım atmayacağız” dedi. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: MEB bütçesi, gerçeklikten uzak, sorunları yok sayan anlayışla hazırlanmış

SONRAKİ HABER

CHP’li Sındır: Bornova Ovası hayat veren bir ovaydı, şimdi hayat alan bir ova oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...