DİSK’ten torba yasa eylemi: Kıdem tazminatı hakkımızı gasbettirmeyeceğiz

DİSK, işçilerin kıdem tazminatını hakkını gasbedecek esnek çalışma modelini içeren torba yasaya çeşitli illerde yaptığı basın açıklamaları ile tepki gösterdi.

03 Kasım 2020 08:53
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2020 16:13
Paylaş

DİSK, AKP'nin esnek ve kısmi çalışmayı da içeren torba yasa teklifine karşı pek çok kentte eylemler gerçekleştirdi. Eylemlerde kayıt dışı çalışmayı teşvik eden; kıdem ve ihbar tazminatı hakkını gasbeden torba teklifin geri çekilmesi çağrısı yapıldı.

İSTANBUL: GENÇLERİMİZİ GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA İTİYORLAR

İstanbul Kadıköy İskelesi'nde yapılan basın açıklamasında 25 yaş altı ve 50 yaş üstündeki çalışanlar için belirli süreli sözleşmelerin iki yıla kadar koşulsuz olarak yapılmasına imkan veren düzenlenmenin TBMM'den geri çekilmesini talep etti. DİSK'in Kadıköy İskelesi'ndeki basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bu torba yasada en temel haklarımızın; kıdem tazminatının, emeklilik hakkımızın ortadan kaldırılması var" dedi. Bugüne kadar kıdem tazminatını hedef alan saldırıları püskürtmeyi başardıklarını söyleyen Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Bugün iktidar kendince uygun bir yol bulduğunu sanıyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmek için kanunda belirli süreli iş sözleşmesi dediğimiz tamamen istisnai bir çalışma biçimini yaygınlaştırmayı hedefliyor" dedi.

İktidarın asıl hedefinin kıdem tazminatını parça parça yok etmek olduğunu söyleyen Arzu Çerkezoğlu, "Bu her şeyden önce yaşa bağlı bir ayrımcılıktır, hukuksuzluktur. Her üç gençten birinin işsiz olduğu bir ülkede iktidarın yapması gereken gençlerimize kalıcı ve güvenceli iş imkanı sağlamaktır. İktidar bugün gençlerimizi güvencesiz çalışmanın esnek çalışmanın pençesine atmaya çalışıyor" diye konuştu.

“TBMM'NİN ÖNÜNDE OLACAĞIZ”

Torba yasayı çıkarmaya çalışanları eleştiren Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Bugün bu yasaya karşı çıkma yasanın çıkmasını engellemek Türkiye işçi sınıfının boynunun borcudur. Bugün Türkiye'nin dört bir tarafında meydanlardayız. Bu akşam yasayı geri çekmez ve yarın görüşmeye başlarlarsa yarın DİSK TBMM'nin kapısında olacaktır" dedi. Torba yasanın derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, "Sizin bu ülkeyi ucuz emek cenneti yapma hayallerinize asla izin vermeyeceğiz, haklarımızı size teslim etmeyeceğiz sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA: HÜKÜMET YASANI AL BAŞINA ÇAL

DİSK, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve işçilerin kıdem tazminatını hakkını gasbedecek esnek çalışma modelini içeren torba yasaya çeşitli illerde yaptığı basın açıklamaları ile tepki gösterdi.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen işçiler, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Tazminat hakkımız gasp edilemez” sloganları ile eylem yaptı. Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, kazanılmış haklarını gasp ettirmeyeceklerini söyledi. 

Çalışkan işçilerin yasa tasarısına karşı her yerde eylem yaptığını ama yüreklerinin İzmir’de olduğunu söyledi. Emekçilerin enkaz çalışmasına çalıştığını, ülkenin gündeminin deprem olduğunu belirten Çalışkan, ancak iktidarın gündeminin bambaşka olduğunu söyledi. Meclis komisyonunda kabul edilen torba yasanın gerekçesi salgının etkilerini gidermek olarak sunulsada düzenlemede patronlara kepçe kepçe teşvik verilirken işçilere güvencesiz çalışma dayatıldığını dile getirdi. 

Torba yasa geçtiğinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin koşulsuz bir şekilde belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılacağını belirten Çalışkan, “İş yasası süreklilik üzerine kuruludur ama işçinin güvencesi bu torba yasayla çiğnenmektedir. Belirli süreli sözleşme geçici işçilik demektir. İşçinin işten çıkarılmasını kolaylaştırmak demektir. Emekliliğin önüne bir engel daha çıkarmak demektir. Kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere haklarımızın elimizden alınması demektir. Genç ve ileri yaşta işçilere yapılan bu ayrımcılık Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır” dedi. 

Bu torba yasada 15-27 yaş arasında 3 buçuk milyon genç işçinin etkileneceğine söyleyen Çalışkan, 50 yaş üzerindeki işçilerde ise emeklilikte yaşa takılanların emekliliğinin daha zor olacağını söyledi. “İşçi sınıfını bölerek kıdem tazminatını bu şekilde gasbeceğinizi mi düşünüyorsunuz” diye soran Çalışkan, kazanılmış haklarını gasbettirmeyeceklerini vurguladı. Çalışkan çarşamba günü de Meclis önünde eylem yapacaklarını duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)


KOCAELİ: ÖLÜ SOYGUNCULUĞUNA İZİN VERMEYECEĞİZ

Kocaeli'de DİSK/Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube binası önünde bir araya gelen işçiler, kıdem tazminatı hakkını gasbedecek esnek çalışma modelini içeren torba yasaya tepki gösterdi. Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Ölü soygunculuğuna izin vermeyeceğiz” dedi. Eyleme Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan da destek verdi.

Torba yasanın istihdamı artırma adı altında meclise getirildiğini ifade eden Çelik, “Siyasetçiler yine yalan söylüyor, biz bunları 1999 depreminden tanıyoruz. Aynı şeyleri söylediler. Biz, başta DİSK olmak üzere, kararlıyız. Şimdi buna müsaade edersek, yıllardır göz diktikleri, işverenlerin üzerinde yük olarak gördükleri kıdem tazminatını tamamen elimizden alacaklar” dedi.

Torba yasadaki düzenlemelere karşı üretimi durduracaklarını söyleyen Çelik, “Buna müsaade etmeyeceğiz. Yarından itibaren uyarı eylemlerimiz ile üretimi durduracağız. Sonrasında gerekirse tüm fabrikalarda üretimi durdurarak, E-5'e çıkıp Ankara'ya yürüyeceğiz. Buna göz dikenler hesabını vermek zorunda kalacak, 'Ölü soygunculuğuna' izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.


ANTEP: GELECEĞİMİZ İÇİN DİRENECEĞİZ

DİSK Genel-İş Gaziantep Şubesi ve DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilciliği de 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ortadan kaldıracak olan torba yasaya ilişkin açıklama yaptı. DİSK Genel İş binasında yapılan açıklamayı Genel İş Şube Başkanı Süleyman Göçmen okudu. Açıklamadan önce konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Hükümet her sıkıştığında, işsizlik arttığında, pahalılık arttığında olduğu gibi, bunların üzerini kapatabilmek için yine işçilerin kıdem tazminatına el uzatmıştır. Biz kıdem tazminatımızı hiçbir zaman yedirmeyeceğiz. Çocuklarımızın rızkını yedirmeyeceğiz” dedi.

Güdücü’nün konuşmasının ardından açıklamayı okuyan Süleyman Göçmen, kıdem tazminatı ve emeklilik hakkının işçilere çocuklarının emaneti olduğunu ifade ederek “İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız. Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.


ESKİŞEHİR

Eskişehir’de DİSK’e bağlı sendikalar “Dokunma kıdem tazminatıma! Dokunma emeklilik hakkıma! Dokunma çocuklarımın haklarına! Torba yasa geri çekilsin!” diyerek  işçilerin emeklilik ve kıdem hakkının ortadan kaldırılmasını ön gören AKP’nin torba yasa teklifine karşı açıklama yaptı. DİSK Eskişehir Bölge Temsilciliği adına açıklama yapan Genel-İş Eskişehir Şube Başkanı Günay Ayaz “Başta işçiler-emekçiler olmak üzere tüm ülke salgının ve depremin yarattığı ağır sorunlar ile boğuşurken, ülkeyi yönetenlerin gündeminin de bunlar olmasını bekliyoruz. Ancak maalesef onların gündemi başka. Kıdem tazminatımız ve emeklilik hakkımız bir kez daha tehdit altında. Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grup Başkanlığı tarafından meclise sunulan ve AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla komisyondan geçen yasa teklifiyle, işverenlere bol keseden teşvik dağıtılırken işçilerin en temel hakları gasbedilmek isteniyor” dedi. 

“Bize ‘istihdam artacak’ diye masallar anlatmaya kalkıyorlar, oysa tüm işçiler şunu bilir: Belirli süreli sözleşme demek geçici işçilik demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır. Genç işçilere ve ileri yaştaki işçilere yapılan bu ayrımcılık Anayasa’ya aykırıdır, haksızlıktır, hukuksuzluktur, vicdansızlıktır. 25 yaş altındaki ve 50 yaş üstündeki işçilere yapılan bu ayrımcılığın nedenini biz biliyoruz. Yıllardır gözleri, elleri kıdem tazminatımıza uzanıyor. Onlar kıdem tazminatına göz dikince, el uzatınca işçiler ayağa kalkıyor. Yıllardır defalarca kıdem tazminatına el uzattılar ama işçi sınıfı ayağa kalkınca ellerini geri çekmek zorunda kaldılar. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. Kıdem tazminatını gasp etmek için kendilerince bir yol bulduğunu sananlar işçi sınıfını hiç tanımamışlar. Defalarca söyledik. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Hiçbir işçi kendi çocuğunun kıdem tazminatının gasp etmeye kalkanları affetmez. Her işçi bir gün 50 yaşına geleceğini ve o yaştan sonra kıdem tazminatı olmayacağını bilir. Her işçi çocuğunun hakkı için daha da kuvvetli direnir” diyerek sözlerine devam eden Ayaz; torba yasa adı verilen bu düzenleme ile en çok emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen işçilerin etkileneceğini, çalışma yılı ve pirim gün sayısını doldurup yaş koşulu nedeniyle bekleyen işçilerin genellikle 50 yaş üzeri işçilerden oluştuğunu söyledi. Bu teklifin yasalaşması durumunda emeklilikte yaşa takılanların belirli süreli sözleşmeyle çalışmaya zorlanacağı ve daha güvencesiz koşullarda çalışıp kıdem ve ihbar tazminatlarının olamayacağını  belirtti. Daha da kötüsü var diyerek sözlerine devam eden Günay Ayaz “Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primi bile yatırılmayacak. Yani bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Üç ayrı işverende, üç ayrı sözleşme ile ayda 30 gün çalışan bir gencin emeklilik hakkı da gasp edilmiş olacak” dedi.

“Kıdem tazminatımızı ve emeklilik hakkımızı torbaya atıp çalmak isteyenler, aynı torbadan işverenlere bol bol destek ve teşvik dağıtıyor. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları yağmalanmak isteniyor. Pandemi koşullarında yaşam ve geçim savaşı veren biz işçileriz… İşsiz ve aşsız kalan biz işçileriz… Ücretsiz izin adı altında açlığa mahkûm edilen yine biz işçileriz… Bize ait İşsizlik Sigortası Fonundan bol keseden destek alanlar ise patronlar. Adaletiniz batsın! Düzeniniz batsın! İktidarın meclise getirdiği torba öyle bir torba ki adaletsizlik dolu. Kayıt dışı işçi çalıştıran işveren mevcut yasalarımıza göre suç işlemektedir. Ancak meclisteki yeni yasaya göre işveren suçunu kabul etmesi durumunda af edilmekte üstüne üslük prim teşviki ile ödüllendirmektedir” diyerek bu torba yasa ile işverenlere vergi ve pirim teşviklerinin artmakta olduğunu, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler dahi ödüllendirilmekte, işçilerin kıdem tazminatları ve emeklilik hakları parça parça ortadan kaldırılmakta olduğunu vurguladı. “Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. Evet, tüm işçilerin 25 yaş altında çalışacak çocukları olacak ve bugünün genç işçileri de bir gün 50 yaşına gelecek. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz!” diyerek sözlerini tamamladı. (Eskişehir Evrensel)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

EMEP, Ünye’de direnen köylüleri ziyaret etti: Maden ve enerji yasası geri çekilsin

SONRAKİ HABER

8. Kayseri Altın Çınar Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa