28 Ekim 2020 13:18

Balcı: Ekmeğe zam "kaçınılmaz", yetkililer biran önce gerekli çalışmayı yapmalı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle ekmek fiyatında zam "kaçınılmaz" dedi, Bakan'ın görüşme taleplerine yanıt vermediğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “askıda ekmek” önerisi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Evimize ekmek götüremiyoruz" diyen esnafa, "Bu bana çok abartılı geldi” demesi hala gündemdeyken, Erdoğan, bugün AKP grup toplantısında da “Bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey Türkiye'de var mı? Buna inanıyor musunuz?​” diyerek ekonomik krizi ve yoksullaşmayı görünmez hale getirmeye çalıştı. Ekmek gündemi ile ilgili bir açıklama da Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’dan geldi. Üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle ekmeğe zammın "kaçınılmaz" olduğunu söyleyen Balcı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin müdahale etmemesini "üzücü" olarak değerlendirdi. Ekim ayında gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle ithal buğdayın iç piyasada fiyatların düşmesine neden olmamasının ise "düşündürücü" olduğunu söyledi. Balcı, Tarım ve Orman Bakanının görüşme taleplerine bir aydır yanıt vermediğini de sözlerine ekledi.

BİR ÇUVAL UNA 3 AYDA 54 TL ZAM

Federasyon’un Ankara'daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Balcı, son 2 ayda ekmeğin ham maddesi olan un ve diğer girdilerde yaşanan fiyat artışlarından dolayı fırıncı esnafının ciddi anlamda sıkıntıya düştüğünü, un fiyatlarının her gün değiştiğini, bir çuval unun fiyatının temmuz ayında 104 lira olduğunu, bugün ise 158 liraya kadar yükseldiğini söyledi.

"Burada esas üzüntü verici olay, 2002'den bugüne kadar bu gibi artışlar karşısında her zaman devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yeterli müdahaleyi yapmakta gecikmiş olmasıdır. Ekim ayında gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla, ithal buğdayın iç piyasada fiyatsal olarak düşmeye sebebiyet vermemesi düşündürücüdür" diye konuştu.

"BAKANLA GÖRÜŞMEK MÜMKÜN OLMADI"

Balcı, olağanüstü durumlarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare ederek yaptıkları çalışmalar neticesinde gerçekleştirilen müdahalede un fiyatlarında gerileme olduğunu belirten Balcı, "Maalesef bu süreçte bir ayı aşkın süredir Sayın Bakanımızdan bu konuyu görüşmek için randevu talep etmemize karşın görüşmemiz mümkün olmadı. Bizim amacımız sektörün içinde bulunduğu sıkıntıyı dile getirmek ve önerilerimizi sunmaktı" dedi.

"FİYAT ARTIŞINA GİDİLMESİ KAÇINILMAZ"

Balcı, "İki ay gibi kısa zamanda un ve diğer girdilerin fiyatındaki artışın temel gıda maddesi olan ekmeğimize olumlu yansıması söz konusu değil. Zor durumda olan fırıncı esnafımızın fiyat artışına gitmesi kaçınılmaz olmuştur. Bir fiyat artışı olacaktır. Yetkililere sesleniyorum, gerekli çalışmayı bir an önce yapmaları gerekiyor. Girdi fiyatlarındaki artışları kabullenmek söz konusu olamaz."

BOYKOTA DESTEK

Fransız mallarına yönelik başlatılan boykot kampanyasına ile igili tüm odalara genelge gönderdiklerini söyleyen Balcı, "Fransız menşeli ürünleri boykot noktasında fırıncı esnafı elinden gelen desteği bugünden itibaren verecektir" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, stadyum projesinin yeşil alanları azaltacağını söyledi

SONRAKİ HABER

Keşanlı yaşam savunucuları: Daha önce kazandık yine kazanacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa